Tarih: 02.07.2016 20:22

Mustafa Kemale eşkıya diyenler Esenler'in vatanseveri'

Facebook Twitter Linked-in

Mustafa Kemale eşkıya diyenler Esenler’in “vatanseveri”
 
Esenler Belediyesi'nin düzenlediği Anadolu’yu Mayalayanlar programında,1926 yılında “Devrim karşıtlığı” suçlamasıyla idam edilen İskilipli Âtıf Hoca anıldı.  
 
Esenler Belediyesi'nin anma programına katılanlar memnun olurken, programa katılmayan cumhuriyetçiler, demokratlar ve Atatürkçüler ise tepkiliydiler.
İskilipli, Esenler’de Anadolu’yu mayaladı ve Esenler belediyesine göre, devrin İslâm mazlumu oldu

Programda ilk konuşmayı yapan İskilipli Atıf Hoca'nın torunlarından Esenler İskilipliler Dernek Başkan Yardımcısı Bayram Sarı, "Hocamız mert, yiğit bir Anadolu eriydi. İslâm'ı, Allah'ın ismini duyurmaya ömrünü adamış bir gönül neferiydi" dedi. Esenler belediyesi ise daha önce Fetullah gülene Anadolu’yu Mayalatmıştı, İskilipli’ye ise hem Anadolu’yu mayalattı hem de son devrin İslâm mazlumu olduğunu söyledi.


Esenler Belediyesi'nin övgüler dizdiği İskilipli, tarihçilere ve din adamlarına göre vatan hainidir.bakın   

Ümit Zileli, İskilipli için - 09 Mart 2012,  Cumhuriyet gazetesinde böyle yazmıştı.

İskilipli Atıf Hoca aslında kimdi?..

Âtıf Hoca’nın adı ilk kez, İstiklal Mahkemesi’nin önüne çıkmadan çok önce, 1908 Devrimi sırasında “muhalif” olarak öne çıkmıştı. Öyle ki; Mahmut Şevket Paşa’nın katli nedeniyle suçlanmış ve Sinop’a sürgün edilmişti…

Âtıf Hoca yıllar sonra, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından bu kez Teali İslam Cemiyeti’nin kurucusu olarak sahneye çıktı. İngilizlerle, Sait Molla ve Rahip Frew isimli İngiliz ajanlarıyla içli dışlı olan bu derneğin başkanı Mustafa Sabri, Damat Ferit hükümetine şeyhülislam olarak atanınca Teali İslam Cemiyeti’ni fiilen yardımcısı Âtıf Hoca yönetmeye başladı.

Mustafa Sabri kimdi diye soracak olursanız; Kurtuluş Savaşı’na karşı hainlerin oluşturduğu İngiliz Muhipler Cemiyeti’nin kurucuları arasındaydı. 11 Nisan 1920 tarihinde başta Mustafa Kemal olmak üzere Kuvayi Milliyecilerin idam fetvasını kaleme alan kişiydi. Sevr Antlaşması’nı kabul eden hükümette şeyhülislamdı ve ilk imza atanlar arasındaydı. Boğazlayan Kaymakamı Kemal Bey’in idamına da fetva veren kişidir…

İskilipli, Mustafa Kemale eşkıya dedi
İşte İskilipli Âtıf Hoca, Teali İslam Cemiyeti’ni bu kişiyle birlikte kurmuş ve fiilen yönetmiştir. Bu cemiyetin, Anadolu’da Kurtuluş Savaşı’nı örgütlemeye çalışan Mustafa Kemal ve arkadaşları ile ilgili bildirilerinden birini okuyalım:
“…Yazık ki halkımız Talât, Enver, Cemal, Mustafa Kemal gibi beş on eşkıyanın vücudunu ortadan kaldırmak için gereken fedakârlığı yapmıyor. İngilizleri kızdırdınız, üzerimize Yunanlıları musallat ettiler. Şimdi usulca oturup yenilginin sonuçlarına katlanmak yerine Yunanlılarla harbe tutuşuyorlar. Bu eşkıyaları ve asileri en kısa zamanda bertaraf etmek hepimize farzdır. Harp yıllarında sizleri cephe cephe sürükleyen ve din kardeşlerinizin suçsuz yere ölmelerine sebep olanlar arasında Mustafa Kemal, Ali Fuat, Bekir Sami gibi zalimler de vardı. Siz bu zalimlerin cinayetlerine daha ne kadar göz yumacaksınız?

Elinize aldığınız bu fetva Allah’ın emridir, padişah fermanıdır. Sizler bu katil canavarları daha fazla yaşatmamakla mükellef ve görevlisiniz. Bunların vücutlarını külliyen ortadan kaldırmak Müslümanlık için farz olmuştur…”

Nasıl buldunuz, etkileyici değil mi?!..
Âtıf Hoca, tüm bu yaptıklarına karşın, cumhuriyetin ilanından sonra çıkarılan afla kurtuldu. Ancak durmadı. Savaştan sonra İngilizlerin yardımıyla Yunanistan’a sığınan, cumhuriyete ve Türk milletine “Müslüman barbarlar” diye saldıracak kadar gözü dönmüş olan Mustafa Sabri ile ilişkisini sürdürdü.

Son olarak Kıyafet Devrimi’ne karşı, “Frenk muhalifliği ve şapka” isimli bir kitapçık kaleme aldı. Bu kitapta ve yaptığı konuşmalarda “şapka giymenin küfür ve dinsizlik” olduğu propagandası yapıyordu. İstiklal Mahkemesi tarafından tutuklandı ve 4 Şubat 1926 yılında “Devrim karşıtı faaliyetler içinde olduğu” suçlamasıyla idam edildi…

Aslında yazılacak daha çok şey var, ancak yerim bitti. Ama İskilip Devlet Hastanesi’ne adı verilen İskilipli Âtıf Hoca’nın öyküsü kısaca budur..


Ümit Zileli - 09 Mart 2012, Cumhuriyet


 



 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —