Muharrem Ayı Başladı

Muharrem Ayı Başladı

680 yılında Kerbala’da Hz. Muhammed’in Torunu İmam Hz. Hüseyin ve beraberindeki kişilerin katledilmesinin yasının tutulduğu Muharrem (Yas-ı Matem) Orucu ‘Masumu Paklar’ orucuyla ilgili açıklamada bulunan Alevi



Muharrem Ayı Başladı…

680 yılında Kerbala’da Hz. Muhammed’in Torunu İmam Hz. Hüseyin ve beraberindeki kişilerin katledilmesinin yasının tutulduğu Muharrem (Yas-ı Matem) Orucu ‘Masumu Paklar’ orucuyla ilgili açıklamada bulunan Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi Derneği Dedeler Kurulu Muharrem Orucunun 15 Kasım’da sona ereceğini söyledi. Dedeler Kurulu 12 gün sürecek matem orucu boyunca Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi’nde her gün niyet açma yemeği verileceğini bildirdi.

Alevi Bektaşi Kültürünün geleneği olan ve 680 yılında Kerbala’da Hz. Muhammed’in Torunu İmam Hz. Hüseyin ve beraberindeki kişilerin katledilmesinin yasının tutulduğu Muharrem (Yas-ı Matem) Orucu nedeniyle Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi Dedeler Kurulu açıklamlarda bulundu.

Muharrem Orucunun her yıl Kurban Bayramının 20 gün sonrasında Muharrem ayında 12 gün süre ile tutulduğunu aktaran Dedeler, orucu “680 yılında Kerbela’da Hz. Muhammed’in torunu İmam Hz. Hüseyin’in Halife Yezid tarafından şehit edilmesi ve tüm insanlık tarafından yuhalanan bu çirkin olayın anılması amacıyla 12 gün, 3 gün öncesinde de Kerbela Olayından önce elçi olarak gönderilen öldürülen 14 küçük çocuk için Masumu Paklar yas tutulur..” dendi.

Kerbela olayının dünya üzerindeki mazlumlara örnek olduğunu aktaran dedeler “Kerbela inadına masum ve mazlum olan ile inadına zalimin savaşıdır. Kerbela olayına anlam kazandıran budur. Dünya da ne kadar mazlum ve zalim savaşı varsa geçmişini Kerbela’dan alır. 10 gün süren Kerbela Olaylarında Hz. Hüseyin ve beraberindekiler kadın - çocuk demeden şehit edilmişlerdir. Alevi toplumu da bu ayda YAS-I Matemini yerine getirmektedir. Muharrem ve Yası Matem Orucu kendisini insan olarak tanımlayan herkesin vicdanında niyet bulması gereken bir niyet durumudur. Ne mutlu bu ayda barış sağlayıp zalimliğe karşı gözyaşı akıtana” dediler.

Dedeler Kurulu ise Bütün Peygamberlerin hikmetlerinin Muharrem Ayı’na denk geldiğini belirterek özellikle bu ayda insanlığın küskünlük, savaş ve diğer kötülüklerden uzak durmasını gerektiğini belirtti. Dedeler Muharrem Orucunun ‘Niyet Etme’ ve ‘Niyet Açma’ süresini güneşin doğuşundan güneşin batışına kadar olarak açıklarken, yas orucuna gireceklerin dünya zevklerinden (düğün, eğlence, kurban kesme vs.) uzak durmaları, niyet açtıktan sonra yedikleri yiyeceklerin etli- sütlü ve aşırıya kaçmayacak sadece doymayı sağlayacak şekilde olması gerektiğini, suyun direkt olarak içilemeyeceğini hoşaf ve çorba şeklinde niyet açtıktan sonra vücuda alınabileceğini belirttiler. Bu ayda küskün ve dargın olarak yas tutulamayacağını aktaran Dedeler  “Ağza giren yiyecekten çok ağızdan çıkan kem söz niyet bozar. Tüm insanlarımızın insanlık, barış ve hoşgörüden yana niyet etmeleri Muharrem’in en büyük gerekliliğidir. Bu ayda öz dara çekilir ve barış sağlamadan ibadet kabul olmaz” diyerek konuşmalerını “Aynı vahşetlerin yaşanmamasını temenni ediyorum” sözleri ile tamamladılar.

Bugün Masumu Paklar Orucu ile başlayan ve 4 Kasım’da Yası Matem Orucu ile toplam 15 gün sürecek niyet boyunca her akşam yemek verileceği ve Oruç bitiminin ertesi günü olan 16 Kasım 2013 Cuma günü ise Aşure dağıtılacağıtılacak
 



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı