Metal'de Grev

Metal

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası bugün 15 bin üyesi ilegrevde.


Metalde Grev

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası bugün 15 bin üyesi ilegrevde. Toplu sözleşme sürecinde patronlar ucuz işçiliği dayatınca Birleşik Metal-İş Sendikası da 10 kent, 22 fabrikada 15 bin üyesi ile greve çıkma kararı almıştı. Greve kısa süre kala sermaye cephesinde işveren sendikası MESS’ ten kopuşlar yaşandı. Sınıf hareketinin ve toplumsal muhalefetin gözü metal grevinde. Gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.
 
MESS dayatmasını kabul etmeyen Birleşik Metal-İş, örgütlü olduğu 22 fabrikada bugün greve çıkıyor. TİS’ de anlaşma sağlanamaması beraberinde grevi getirdi.

İlk grev, İstanbul'da kurulu bulunan Ejot Tezmak fabrikasında başladı. Saat 07.00 itibariyle işçiler "Bu işyerinde grev var" pankartının arkasında coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Fabrika önünde "Sandıkları yıktık sıra MESS'te" sloganları atan işçiler çalınan davullar eşliğinde grev pankartını fabrikaya astı.
İşçiler "İş, ekmek, özgürlük" sloganlarıyla fabrikanın arka kapısına yürüdü.

Grev Resmen Başladı
Birleşik Metal İş sendikasının patronların örgütü olan Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) dayatmalarına karşı başlattığı grev "resmi" olarak Gebze'de kurulu bulunan Cengiz Makine önünde başladı.

Grev Açıklaması Cengiz Makina'da Yapıldı
Fabrika önlerine pankartlar asılırken, grev açıklamasının yapılması için Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Cengiz Makina önünde toplanıldı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK Başkanlar Kurulu, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDK Eşsözcüsü Sebahat Tuncel, ESP MYK üyesi Dinçer Ergün, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ile EHP ve Halkevi yöneticiler ile yüzlerce kişi Cengiz Makina önünde bir araya geldi.

Grev sloganları atılmaya başlanan işyeri önündeki bekleyiş sürerken, Cengiz Makina işçileri ile Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu işyerinden grev önlükleri ve pankartları ile birlikte çıktı.

4 Fabrikaya Grevin Adı Yetti
İşyeri önünde bir konuşma yapan Birleşik Metal-İş Başkanı Serdaroğlu, "Metal işçileri kendilerinden sonra geleceklere yol gösteriyor. İşkolu abluka altına alınarak sözleşme imzalatılmaya çalışılıyor. İşçileri açlığa mahkûm eden sözleşme Türk Metal Sendikası tarafından bir gecede imzalandı. Biz bu ablukanın yıkılması için greve çıktık. Cengiz Makina bu ablukayı kırmıştır. MESS’ ten kopmalar başladı, o birlik çatırdadı. 4 işyeri sendika ile toplu sözleşme imzaladı" diye konuştu.

Ekonomik Ve Sosyal Haklar İçin Greve Çıkıyorlar
Gebze'ye gelen ve Yücel Boru önünde bir açıklama yaparak işçilerin ekonomik, demokratik ve sosyal haklarını almak için greve çıktıklarını söyleyen DİSK Genel Başkanı Kani Beko şunları söyledi:

"Türk Metal İş Sendikamıza bağlı 22 fabrikada 9'a yakın ilde işçi arkadaşlarımız ekonomik, demokratik ve sosyal hakları için greve çıkıyorlar. Az önce Cengiz Makina'da binlerce işçiyle birlikte alanlara çıkıp grev başlattık. Metal iş kolunda açlık sınırının altında işçilerin çalıştığını biliyoruz. Dün Kocaeli'nden aldığımız bilgiye göre Kocaeli Sanayi Odası hükümete başvurup güvenlik ve sağlık gerekçesiyle grevin ertelenmesini talep etmiş. Ben buradan hem hükümete hem de Kocaeli’ndeki Sanayi Odası yöneticilerine sesleniyorum. Siz madem işçilerin çok işçi sağlığı ve iş güvenliği konularıyla ilgileniyorsunuz da işçi sağlığı ve iş güvenliği almadan Türkiye de 15 bine yakın işçi arkadaşımız iş kazalarında öldüler. Bunların arasında metal işçileri de vardı. 20 bine yakını sakat kaldı. İşçi arkadaşlar toplu sözleşme yapmak istiyorlar. Biz, bu ülkede 1 Mayıs günlerini alanlara taşıyan bir konfederasyonuz. 12 Eylül'de kapatılan daha sonra çoban ateşiyle başlayan bir konfederasyonuz. Bu grev öncelikle Metal İşçilerine, Türkiye işçi sınıfına ve emek hareketine hayırlı olsun diyorum."
Konuşmaların ardından metal işçileri ve grevi desteklemeye gelen kitle Gebze'ye doğru yürüyüşe başladı. Bini aşkın kişinin katılımıyla başlayan yürüyüş, yol boyunca grev pankartları asılan fabrikalardan işçilerin katılımıyla devam edecek.

 
Maltepe Üniversitesi Hastanesi'nde direnişte olan işçiler de Gebze'de grev eyleminde.

Patronlar Bölündü
Birleşik Metal-İş'in grev kararı aldığı işyerlerinden bazıları dün patron sendikası MESS’ ten ayrıldı. İzmir, Diyarbakır, Eskişehir, Lüleburgaz ve Hakkâri’de fabrikaları bulunan Delphi, Gebze'de fabrikaları bulunan Schneider Enerji ve Asltom ile Kocaeli’de kurulu bulunan Bekaert şirketleri, toplu sözleşme sürecini tıkayan MESS’ ten ayrıldı. 4 şirket, MESS'in üç yıllık sözleşme dayatmasına karşı çıkan sendika ile anlaşarak, 2500 işçi için toplu sözleşme imzalamayı kabul etti.

Grev Programı
Grevin programı şöyle: “Cengiz Makina Saat: 09.00 Kocaeli, Yücel Boru Saat: 10.00 Kocaeli, Alstom Saat: 10.30 Kocaeli, Kroman Çelik Saat: 09.00 Kocaeli, Sarkuysan Saat: 09.30 Kocaeli, Çayırova Boru Saat: 10.00 Kocaeli, Anadolu Isuzu Saat: 9.00 Kocaeli, Arpek Saat: 09.30 Kocaeli, Schneıder Enerji Saat: 10.00 Kocaeli, Dostel Makina Saat: 10.00 Kocaeli, Bekaert İzmit Saat: 13.00 Kocaeli, Ejot Tezmak Saat: 07.00 İstanbul, Paksan Makina Saat: 08.00 İstanbul, Mahle Motor Saat: 08.30 İzmir, Schneider Elektrik Saat: 12.30 Manisa, Schneider Elektrik Saat: 15.30 İzmir, Demisaş Döküm Saat: 09.00 Bilecik, ÇİMSATAŞ Saat: 09.00 Mersin, Yücel Boru Saat: 12.00 Osmaniye, Yücel Boru Saat: 13.00 Hatay, Mahle Motor Saat: 09.00 Konya, Prysmian Kablo Saat: 10.00 Bursa.”


 


  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli