Mehmet Akif'in Doğduğu ev Restore Edildi

Mehmet Akif

İstiklal Marşı'mızın yazarı Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale'nin Bayramiç İlçesindeki evinin belediye tarafından aslına uygun bir şekilde restore edilmesi memnunluk yarattı.

Mehmet Akif’in Doğduğu ev Restore Edildi

İstiklal Marşı'mızın yazarı Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale'nin Bayramiç İlçesindeki evinin belediye tarafından aslına uygun bir şekilde restore edilmesi memnunluk yarattı.

 
Esenler’li yerel gazeteci olarak Bayramiç ilçesine gerçekleştirdiğim ziyarette, Mehmet Akif Ersoy’un doğup büyüdüğü evi de gezdim. Bu gezi sırasında Bayramiç’li eski bir dostum Birol Mutluay bana eşlik etti ve Mehmet Akif’in Çanakkale Bayramiç doğumlu olduğunu söyledi.
 

Müze müdürü Uğur Bey ve dostum Birol Mutluay “Mehmet Akif Bazı kayıtlarda İstanbul doğumlu olarak görünüyor. Ancak elimizde resmi kayıtlar var. Mehmet Akif’in doğup büyüdüğü ev burasıdır. Belediye Başkanımız Sadettin Arslan, burayı, aslına uygun restore etti ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u hatıralarını tazeledi ve Akif’i yeniden yaşattı” ifadelerinde bulundular.
 
Mehmet Akif Ersoy Bayramiç ilçesinde doğdu
Mutluay , “Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un çocukluk yıllarının geçtiği sokak burasıdır. Mehmet Akif’in İstanbul Fatih’te değil Bayramiç’te doğduğunu biz söylemiyoruz, tarihi kayıtlar söylüyor. Mehmet Akif Ersoy’un doğduğu büyüdüğü çocukluğunu geçirdiği topraklarda olmak bizler için onurdur gururdur. Tarih kitaplarında her ne kadar Mehmet Akif’in doğduğu yer Fatih, çocukluk yıllarının geçtiği yer Bayramiç dese de, elimizdeki resmi belgeler, nüfus kayıtları, hepsi bize Mehmet Akif’in Babasının İmamlık için geldiği Çanakkale’mizin Bayramiç ilçesinde, yani bu evde doğduğu ve büyüdüğünü, ilk eğitimini burada aldığını söylüyor.
 
“Mehmet Akif’in hemşerimiz olmasından dolayı gurur duyuyoruz”
Tabii ki daha sonra babasının tayininin çıkıp Anadolu’nun başka yerlerine gittiğini biliyoruz. Fakat Mehmet Akif’in Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde doğduğu resmi kayıtlar gösteriyor. Tahir oğlu Mehmet Akif’in, Emine Şerife oğlu Mehmet Akif’in 01.07. 1874 tarihinde Bayramiç’te doğduğu gözüküyor. Biz Bayramiçliler, Çanakkaleliler olarak Mehmet Akif’in hemşerimiz olmasından dolayı gurur duyuyoruz. Milli şairimizin bu topraklarda doğmuş olması, büyümüş olması, Çanakkaleli olarak bizlerin ruhuna heyecan katıyor. Belediye Başkanımız tarihe ve tarihimizin değerlerine büyük önem vermektedir. Mehmet Akif’in yaşadığı bu evi ve araziyi aslına uygun şekilde imar ederek tarihe not düşmüştür. Burada Mehmet Akif adına bazı etkinliklerin yapılacağının sözünü veren Başkanımıza teşekkür ederim” dedi.

 

  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli