Tarih: 10.12.2016 10:49

Mavi Marmara Davası'nda 20 milyon dolarlık sus payı'

Facebook Twitter Linked-in

Mavi Marmara Davası’nda 20 milyon dolarlık “sus payı”
 
AKP’nin “normalleşme” söylemi ve 20 milyon dolarlık “sus payı” karşılığında üzerini örttüğü Mavi Marmara Davası’nda malum ilan oldu, AKP-İsrail anlaşması gereği dava düştü
 
AKP’nin “İsrail ile normalleşme” adı altında imzaladığı anlaşma “meyvesini verdi”. İşgalci İsrail güçlerinin Gazze’deki ablukasını kırmak üzere hareket eden Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda düzenlediği saldırıya ilişkin, aralarında İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi’nin de yer aldığı 4 sanığın yargılandığı davanın karar duruşması İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

 
Duruşma, davacıların mahkeme salonuna alınmamasıyla gergin başladı. Duruma tepki gösteren müştekiler ve yakınları, İsrail aleyhine sloganlar attı, tekbir getirdi. Gerginlik, mahkeme başkanının müdahalesi ve salona girişlere izin vermesiyle giderilebildi.
 
Duruşma değil, orta oyunu
Duruşmada ilk olarak savcı 2 Aralık’taki duruşmada dile getirdiği üzere AKP-İsrail arasındaki anlaşmayı gerekçe göstererek davanın düşürülmesini istedi. Müşteki avukatları anlaşma metninin orijinal halinin getirilmesini istedi ancak bu talep mahkeme heyeti tarafından reddedildi.
Avukatlar bunun üzerine davanın tarafsızlığına gölge düştüğünü iddia ederek reddi hakim talebinde bulundu. Savcı ise bu talebin davayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek talebin reddedilmesini istedi.
 
Savcı, davanın düşürülmesi talebini şu sözlerle gerekçelendirdi:
Türkiye Cumhuriyeti, sadece bu yargılama ve bu sanıklar yönünden özel olarak feragat etmiştir. Bu davanın devam etmesi için yasal dayanak kalmamıştır. Bundan önce ve bundan sonra tanık, mağdur, müşteki, avukat dinlenemez ve usulü işlem yapılamaz. Bu yargılama engelidir. Düşme adına yaptığımız talebin değerlendirilerek karar verilmesini talep ediyorum. Eğer mahkeme ret yönünde karar verirse yargılamaya devam edilmesini talep ediyorum.
 
Savcının talebini yinelemesi üzerine salonda tekrar tartışma çıktı. Tartışma sonunda müşteki avukatları salonu terk etti.

“Hem hukuk hem kamuoyu nezdinde mahkum oldular”
Adliye dışında bir açıklama yapan müşteki avukatlarından Yasin Şamlı, “Mahkemeler suç işleyenler hakkında beraat kararı da verseler, davanın düşmesi kararı da verseler, onlar hem hukuk nezdinde hem kamuoyu nezdinde mahkum olmuşlardır” dedi. Mavi Mamara gemisindeki insanların insanlığın vicdanını temsil ettiğini ileri süren Şamlı, “Biz de onların haklarını savunmak için bu mahkemede elimizden geldiğince savunmaya çalıştık. Gelinen aşamada gördük ki, usul kuralları ihlal edildi. Dolayısıyla duruşma salonundan ayrıldık” diye konuştu.
Dava sonucunda ise mahkeme savcının talebini yeterli bularak Mavi Marmara davasını düşürdü.
 

‘Normalleşme’ anlaşması: AKP 20 milyon dolara davayı kapadı
Saray-AKP iktidarının dış politikadaki 180 derecelik dönüşünde Rusya ile başı çeken İsrail ile ilişkilerde, iki ülke arasındaki tazminat hükümlerini içeren “Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşması” için 26 Haziran’da mutabakata varıldığı, 28 Haziran’da da imzaların atıldığı açıklanmıştı.
Anlaşmanın onaylanmasına ilişkin kanun tasarısı 18 Ağustos’ta TBMM Dışişleri Komisyonu’ndan geçmiş, peşi sıra Meclis’te AKP’li vekillerin oylarıyla yasalaşmıştı. Erdoğan da yasayı 31 Ağustos’ta onaylamıştı.
Anlaşma metninde İsrail’in Mavi Marmara saldırısında yakınlarını kaybeden ailelere verilmek üzere Türkiye’ye 20 milyon dolar ödeme yapması ile buna ilaveten tarafların birbirine cezai ya da hukuki sorumluluk yüklemeyecek olması ve İsrail’in Türkiye içindeki her türlü hukuki ya da cezai talepten muaf olması yer almıştı.
Böylece AKP, 20 milyon dolarlık “sus payı” karşılığında Mavi Marmara Davası’nın ve Gazze ablukasının üzerini örtmüştü.
Erdoğan da anlaşma sebebiyle Mavi Marmara davasının üzerinin örtülmesine tepki gösterenlere “Giderken bana mı sormuştunuz?” diyerek tarafını açıkça belli etmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —