Marmaray'daki tehlikenin belgeleri

Marmaray

Cumhuriyet'in 90'ıncı yıldönümünde gövde gösterisiyle alel acele açılan Marmaray'ın tamamlanmadan önce açıldığı, inşaatının ise sürdüğü ortaya çıktı.



Marmaray'daki tehlikenin belgeleri

 
Cumhuriyet'in 90'ıncı yıldönümünde gövde gösterisiyle alel acele açılan Marmaray'ın tamamlanmadan önce açıldığı, inşaatının ise sürdüğü ortaya çıktı.
 

Yurt gazetesi yazarı Hakan Gülseven, gövde gösterisiyle açılan Marmaray'la ilgili şok belgelere ulaştı. 29 Ekim günü Tayyip Erdoğan'ın gövde gösterisi ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin dualarıyla açılan Marmaray'ın her yeri dökülüyor. Tüp inşaatında pek çok hayati kısmında henüz tamamlanamadığı, hat boyunca her yerde inşaatın sürdüğü ortaya çıktı. Yurt'un elde ettiği belgeye göre, TCDD Genel Müdürlüğü tarafından daha önce yalanlanan 'tüp geçitte su kaçağı' iddiasının gerçek olduğu kesinlik kazandı.

SEFER SÜRERKEN İNŞAAT:20 Kasım 2013 tarihli ve Marmaray Koordinasyon Kurulu Başkanı Metin Akbaş imzalı görev talimatında, Sirkeci İstasyonu'nda su kaçağı olduğu ve bunun onarılması için çalışma yürütüleceği belirtiliyor. Hat boyunca inşaat ve onarım çalışmalarının gece seferler sona erdikten sonra devam ettiğini ortaya koyan görev talimatnamesinde, Yenikapı istasyonunda duvara enjeksiyon çalışması yapılacağı, Kazlı çeşme’de 'ERTMS' olarak adlandırılan otomasyon sisteminin montajı yapılacağı belirtiliyor.

29 Ekim'de alelacele hizmete sokulan Üsküdar-Sirkeci tüp geçişinde ise drenaj kuyularının kapak montajı işi Marmaray açıldıktan 22 gün sonrasının görev talimatnamesinde bulunuyor. Daha evvel 15 Kasım'da yapılması planlanan 'kuvvetli akım ve yangın ve hidrokarbon sistemi montajı'nın yapılamadığı da 'itiraf gibi belge'de yer alıyor.

SİSMİK HALAT MONTAJI YOK:Öte taraftan, açılışının üzerinden bir ay bile geçmeden, Üsküdar İstasyonu'nda sıva, boya, yangın sistemi ve su pompası tamiratlarının gerektiği ortaya çıktı. Ayrıca, Yenikapı İstasyonu'nun yangın pompa odasında sismik halat montajı yapılmadı. Aynı istasyonda kanal montajı işleri sürüyor. Pek çok istasyonun havalandırmaları eksik.
Sirkeci İstasyonu ise tam 'Allahlık'. Trenin durmayarak pas geçtiği istasyonda pek çok eksik bulunuyor. Görüşüne başvurduğumuz uzman demiryolcular, Sirkeci'de henüz tuvalet bile bulunmadığını, istasyonun pek çok yapısal sorunu bulunduğunu vurguluyor. Merdivenlerin olması gerekenden çok daha dik olduğunu vurgulayan uzmanlar, Sirkeci İstasyonu'nun yoğunluğu kaldıramayacağı görüşünde.

'TÜRK İŞİ' ÇÖZÜM:"Zaten diğer istasyonlarda da merdivenlerin başına düşen yolcuları tutmak için görevliler yerleştirilmiş vaziyette" diye konuşan bir uzman, bunun dünyada görülmemiş bir uygulama olduğunu vurguluyor.
Öte yandan, Marmaray'da çalışanlar için dinlenme odaları bulunmuyor. Sadece tüp içinde gidip gelen trende, tüpte olması gerekenin çok üstünde yüksek gerilim hattı bulunuyor. Yüksek gerilimin ve tüpteki baz istasyonlarının çalışanlar üzerindeki etkisine dair çalışmanın sonuçları ise TCDD yönetimince açıklanmadı.

'BÜYÜK RİSK BARINDIRIYOR'
Yurt'a açıklamada bulunan bir demiryolu uzmanı, Marmaray'ın bu haliyle işletilmesinin son derece büyük riskler barındırdığına dikkat çekerek, "Japon Başbakanı Shinzo Abe durumun farkında olsa gerek ki, açılış sırasında ellerini açıp dua etti. Anlayacağınız işimiz Allah'a kalmış" diye konuştu. Kim bilir, Başbakan Abe belki Japonya'ya dönüşte gizlice umreye de uğramıştır!

SU SIZINTISI DA BELGELENDİ:Marmaray'da bazı noktalarda su sızıntısı olduğunu gösteren görüntüler ortaya çıkmıştı. 7 Kasım 2013 tarihli görüntülerde su sızıntısını tespit eden ekibin çalışmaları yer alıyor ve sızıntının hayli şiddetli olması da dikkat çekiyordu. Görüntülerin çeşitli internet sitelerinde yayınlanmasının ardından TCDD bir açıklama yaparak görüntülerin sahte olduğunu herhangi bir sızma, sızıntı bulunmadığını öne sürmüştü. YURT’un ele geçirdiği belgeler, TCDD'nin yalanlamasına karşın su sızıntısının mevcut olduğunu gösteriyor. Marmaray Koordinasyon Kurulu Başkanı Metin Akbaş imzalı 20 Kasım 2013 tarihli görev talimatı, Sirkeci İstasyonu'nda su kaçağı olduğunu ortaya koyuyor. Halk tedirgin olmasın diye, onarımın gece seferlerden sonra yapılması isteniyor.

TEHLİKENİN BELGELERİNİ AÇIKLIYORUZ: KORKU TRENİ
*KAPAK MONTAJI EKSİK
*SU KAÇAĞI VAR
*TÜPTE YÜKSEK GERİLİM
*HİDROKARBON SİSTEMİ TAKILMAMIŞ
*KUVVETLİ AKIM SİSTEMİ MONTE EDİLMEMİŞ
*SİSMİKHALAT MONTAJI YAPILMAMIŞ
*HAVALANDIRMALAR EKSİK
İŞTE O BELGELER




 


  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı