Kurultaya Giderken Delege Demokrasi Direnişi İçinde Olmalı'

Kurultaya Giderken Delege Demokrasi Direnişi İçinde Olmalı

Görünen şudur ki ; bu kurultay parti MYK‘daki ve PM deki bir takım güçler kendi iktidarlarını parti içinde devam ettirmek adına ,salgın olayını kullanarak görev sürelerinin en az iki yıl daha uzatmak i

Kurultay, partinin en yüksek organıdır. Yasa ve tüzük kuralları içinde toplumun ve ülkenin genel sorunlarını ve parti tutumunu görüşüp karara bağlar.(Tüzük mad.45)
Siyasal görev ve etkinliklerde kamusal yararın gözetilmesi ve toplumsal çıkarın korunması esastır.(Tüzük mad.3 2.paragraf)
   Kongreler iki yılda bir yapılır. Bir yıldan fazla ertelenemez.(Tüzük mad.36)
   Parti üyeliği devam etmek kaydıyla Genel Başkanlık, PM üyeliği, YDK üyeliği ve başkanı
“KURULTAY SİYASAL İDEOLOJİK KARARLARIN ALINDIĞI YENİLEŞME ÇALIŞMASIDIR”
Cumhurbaşkanlığı, bakanlık, TBMM üyeliği yapmış olanlar, Kurultay üyesi olmayan il başkanları ile kadın ve gençlik kolları genel başkanları, parti üyesi Büyükşehir ve il belediye başkanları, meslek örgütleri ve sendikaların en üst birimlerindeki partili başkanları onur üyesidir.(tüzük mad.51 5.paragraf)
    Kurultaylar, toplumun geleceğinin konuşulduğu, geçmişin yanlışlarından arınıldığı, siyasal ideolojik kararların alındığı yenileşme çalışmasıdır.    
    Bu çalışmanın verimli ve başarılı olması için kurultayların belli başlı unsurlarının birarada var olmasına bağlıdır.
    KURULTAYIN UNSURLARI;
   - Parti üyeleri,  - Onur üyeleri,  - Kurultay delegeleri - Yerli-yabancı medya
   - İl İlçe ve belde başkanları   - Meslek odaları ve STK temsilcileri
   - Halkın ve sempatizanların katılımı  -Yurtiçi ve dışı partiye yakın siyasal yapıların katılımı
   - Özel davetlilerinin bulunması(Akademik,Mesleki,sanatsal ve yazınsal kişiler)
  “KURULTAY BÜTÜN UNSURLARI İLE YAPILAMALI”
    Bir kurultay bu unsurların birçoğunun katılımı sağlanarak yapılmalıdır. Yukarıdaki tüzük maddeleri (başka maddeler de vardır) ‘’toplumsal yararı ve toplumsal çıkarın korunması esastır’’ diyor. Bir kurultay bütün unsurları ile yapılamıyorsa, bundan toplumsal yarar ve çıkar sağlanamaz. Buradan çıkacak karalar, gerçek bir kurultay kararları olamaz. Bu unsurlar olmadan toplumun ve ülkenin genel sorunları ve partinin tutumunu görüşüp karara bağlayamaz.
    Yukarıda belirtilen dokuz unsurdan sadece delegelerin katılımı ile yapılacak bir kurultay gerçek anlamda amacına uygun olarak yapılmış bir kurultay olamaz.
Kurultaylar bir partinin demokrasi alanı ve penceresidir. Özgürlükçü, katılımcı, emekten yana ve demokratik bir çalışma hedeflenerek yapılması gerekir.
“DELEGE DEMOKRASİ DİRENİŞİ İÇİNDE OLMALI”
Görünen şudur ki ; bu kurultay parti MYK‘daki ve PM deki bir takım güçler kendi iktidarlarını parti içinde devam ettirmek adına ,salgın olayını kullanarak görev sürelerinin en az iki yıl daha uzatmak istemektedirler ve bunu da başaracaklar. Ancak örgütün ve üyenin desteğini kaybedecekler. Salgın yokken yapılmış olan İstanbul-Ankara-İzmir ve diğer il kongreleri(genel merkez talimatı gereğince demokrasi yok edilerek heyecansız, hedefsiz, katılımsız ve başarısız) tek aday ve tek liste ile yapılmış, istenilen kişilikler kurultay delegesi yapılmıştır. Bu delegelerden Genel Merkez’e karşı bir tutum ve demokrasi direnişi içinde olmaları beklenmemelidir.
“SADECE DELEGELERLE YAPILAN KURULTAYIN MANTIKLI İZAHI OLAMAZ”
Bu güçler, bu kurultayın bir denetim ve sorgulayıcı-araştırıcı işlevinin yerine getirmemesi için sadece delege katılımı(ki kendi belirledikleri delege) ile yangından mal kaçırırcasına, bir oldu-bittiye getirerek, parti içi yarışı(kaybetme korkusu ile) yok ederek, partilinin, örgütün umudunu tüketerek yapmak istemektedirler. Üstelik bir yıl erteleme yapabilme hakkı var iken(tüzük mad.36),ayrıca Danıştay’dan 6ay ek süre de talep edebilme hakkı var iken,2021 eylülüne kadar zaman var iken, varolan parti kadroları ile de partinin bu süre içinde yönetilebileceği belli iken, bu kadar erken yapılacak kurultay salgın süreci devam ediyor iken delegelerin yaş ortalaması(65+yaş) yüksek olmasının yaratacağı risk ortada iken kurultay yapılmasında ısrar edilmesinin hiçbir mantıklı izahı bulunmamaktadır.
“ÖRGÜT (TEKADAM YÖNETİMİ) İSTEMİYOR”
    Partili birçok Belediye başkanları da bu sürece çanak tutmakta,gelecekte kendi ikballeri için bireysel hedeflerine uygun hareket etmektedirler.
    Partililerimiz, bu gidişatın ne ülkemizi ne de partimizi içinde bulunduğu şartlardan(tekadam yönetimi) kurtarmayacağını bilmelidirler.
    Partimizin kurultayının bütün unsurlarının katılımı sağlanarak yapılması gerekmektedir.
    Halkımızın, seçmenlerimizin ve partililerimizin CHP’ne sahip çıkmaları bir zorunluluktur.

CHP İstanbul Sol Kanat
       Hakkı Genç

 

  • Perşembe 39 ° / 24.2 ° Güneşli
  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli