Kim Onayladı İBB'nin Haberi Var mı?

Kim Onayladı İBB

Esenler Cumhuriyet meydanında emsal hesapları yanlış yapıldığını iddia eden ve İBB’nin, Esenler Belediyesine “inşaatı durdurun kesinlikle iskan veremezsiniz” diye yazı yazdığı söyleniyor. İBB’nin yazışması

ESENLER CUMHURİYET MEYDANINDAKİ İNŞAATIN HİKAYESİ ŞÖYLE
CHP’li eski belediye başkan adayının söylediğine göre, “bizler projeyi görmediğimiz için nerede ne gibi yanlış yapıldığını bilemeyiz. Bildiğimiz İBB’nin tutuğu bir tutanak var ve o tutanağa göre de toplam inşaat alanı 727 metre büyük kurulmuş. Yine burada parsel birleştirmesi yapılmış ama parseller birleştirilmez. Zaden parsel birleştirilmesi yapılarak yanlış yapılmış ve sonucunda proje imar artışı yapılarak büyük yapılmış. İBB’nin yaptığı yazışmada iki tespiti var olduğunu biliyoruz. İBB müteahhide, yapı denetime ve belediyeye bu inşaatı durdurun, iskan vermeyin demiş.  Bizde diyoruz 1 kata istersen 2 daire yerine 4 daire koy ve yüksekliği silueti bozmamak kaydıyla bina yüksekliğinde yap. Şayet Esenler belediyesi İBB’nin yazdığı yazıya gelir geçer bir cevap vermişse ve İBB böyle bir cevap karşısında gereğini yapmamışsa suç işlemiş olur ama biz nasıl bir yazışma yapıldığı konusunda bilgi sahibi değiliz” dedi.

Esenler Cumhuriyet meydanında vatandaşların tepkisine neden olan inşaattaki iddia edilen emsal artışından elde edilen rantı kamuoyuna duyurmak için “Cumhuriyet gazetesi muhabiri Hazal Ocak’ı “yanı muhalefetin yeni meclis üyesi olan, Göksu’nun “tetikçi” dediği gazeteci. Esenlere ömründe bir kere bile gelmeyen gazeteci bu işten bakalım ne çıkaracak. Yine yerel basının emeğini yok sayarak kendisine paralı haber yaptıran CHP Esenler meclis üyesinin yapmadıklarını yapmış gibi yazacak mı?

 
“PROJE NAYLON- EMSAL HESAPLARI YANLIŞ”
Bir başka iddia ise: Esenler cumhuriyet meydanında yükselen bu inşaatın emsal hesaplanmasını ya bilerek ya bilmeyerek yanlış hesaplamışlar. Inşaatı yapan firmaya En az 1500 ile 2000 metrekare civarında fazla inşaat alanı kazandırılmış. Emsal alanları yanlış hesaplanmış, yanı bu inşaata fazladan emsal verilmiş. Proje naylon.
Bir başka CHP’li iddia sahibi ise,” Burada konutların metresi 10 milyon lira ve konutlar nereden bakarsanız (30 M2 dükkan eski para ile) 4 trilyona satılacak ve bu rakamlara alıcı buluyor. Daireler ise eski para ile 1 trilyona satılıyor. Bu rakamları düşündüğünüzde 2000 Metre imar artışı demek (Yalnızca konutlardan, iş yerleri hariç) eski para ile 30 trilyona yakın fazladan para kazanmaktır. Bu rakamlar kimin cebine giriyor- kimlerle bölüşülüyor? Veya neyin karşılığında bu işler yapılmış. Meydanda yapılan inşaatın eksikliğini, bir rant olup olmadığını kamuoyunda duyurulması için “Cumhuriyet gazetesi muhabiri Hazal Ocak’ı “Esenlere getirip haber yaptırtacağız” dedi.

İBB İLE ESENLER BELEDİYESİ NEYİN PAZARLIĞINI YAPTILAR
Bizimde yaptığımız araştırma sonucunda bu yerin imar hakkı 15 bin metre bunun 8 bin metresini iş yerlerine kullandılar geri kalanını da konutlara kullandılar.  7 bin metre konutlara kullanılmış olsa 13 kat inşaat yapmaları gerekirdi ama bu inşaatta emsal artırılarak 8 kat daha fazladan kat çıkıldı. Yani inşaat 21 normal kata tamamlandı. Eskiden bir proje başlamadan önce 4 takım çekilerek bir adeti vatandaşlara bir adedi yapı denetime ve iki tanesi belediyeye kalırdı ve bir projeyi de İBB’ye gönderilirdi.  Anakent projeyi inceler ve imar yönetmenliğine uygun olup olmadığına onay verirdi.

ESENLERİN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİ NE İŞ YAPAR

İmamoğlu seçildikten sonra bu uygulama yapılmıyor bilgisine ulaştık ve İBB bu durumda suç işliyor. Şayet işler böyle yürümüyorsa ve İBB projeyi görmüşse, o zaman adama sorarlar siz bu projeyi neyin karşılığında veya hangi pazarlık karşılığında onayladınız, onaylamadıysanız neden gereğini yapmadınız? Esenlerin muhalefet meclis üyeleri burada bir yanlış varsa o yanlışı neden İBB’ye taşımadılar, neden hukuki yollara başvurmadılar?

Konuştuğumuz başka bir partili ise konu İBB’ye gitmiş ve yazışmalar yapılmış, Esenler belediyesi gelir geçer bir cevapla işi geçiştirmiş” dedi. Şayet durum böyleyse İBB görevini yapmamış ve bu yer neyin anlaşması yapılarak veya neyin pazarlığı karşılığında inşaat durdurulmamış? Belli ki bu inşaat ve diğerleri çok konuşulacak.  
 

 

 
 

 

  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli