CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin tekstil sektörünün kalbinin attığı Teksil ve Giyimkent’te bir çok problemin yaşandığını ve bunlara yönelik çözüm önerilerini bizzat kooperatif üyelerinden dinledi.Tek dinlemediği ise örgüt mağdurları ve onların sesi. O kirli ellerle tokalaştı tacizle suçlanan insan müsveddesiyle, çırkin gözlerle çocuklarımıza bakmayı normal gören o aşağılık yaratıkla.
Tekstilkent Kooperatif ortaklarından Şenol Özyurt, sektörde ve Tekstilkent’le Giyimkent özelinde tekstilcilerin yaşadığı sorunlara yönelik hazırlamış olduğu projeli dosyaları Kemal Kılıçdaroğlu’na verdi. Özyurt, Kılıçdaroğlu’ndan, konunun takip edilerek, çözümlenmesi konusunda söz aldı.
TEKSTİLKENT’İN BÜTÇESİ BİRÇOK BELEDİYENİN BÜTÇESİNDEN DAHA BÜYÜK
Tekstilkent Kooperatif ortaklarından Şenol Özyurt: Tekstilkent Kamuya Terki bulunmayan çevresi duvarlarla çevrili yaklaşık 400.000 m2 arazi üzerine 43 çoklu bloktan oluşan 4006 adet bağımsız kat maliki bulunan işyerinden oluşmaktadır.
Tekstilkent’in yıllık site işletme bütçesi Türkiye’de bulunan ilçe belediyelerinin %50’sinin bütçesinden daha büyüktür. Tekstilkent’te faaliyet gösteren işletmelerin toplamının bilanço büyüklüğü yaklaşık 30.000.000,00-TL’dir. Doluluk oranı %45’ken bile 5.000 çalışana istihdam sağlayan Teksil ve Giyimkent, tam doluluk kapasitesine ulaştığında istihdam potansiyeli birkaç kat daha artacaktır.
TEKSTİLKENT ve GİYİMKENT İŞ ve AŞ KAPISI YAPILMALI -DOLDURULMALI
Özyurt: İki Sitenin bağımsız dükkân sayısı yaklaşık olarak 7.000 ve doluluk oranı da yaklaşık olarak %45’tir. Bu iki sitenin kuruluş amacı, İstanbul ili Avrupa yakası sınırları içerisinde faaliyet gösteren, küçük, orta ve ölçekli tekstil işletmelerini buraya toplamaktı. Mahmutpaşa, Sultan Hamam, Laleli, Merter gibi lokasyonlara dağılmış bulunan tekstil sektörü kendi içerisinde parçalanmış bir görüntü ortaya koymakla birlikte, şehrin farklı bölümlerinde ekstra trafik yükü ve buna bağlı başkaca sorunları da beraberinde getirmektedir.
Bilindiği gibi, sözü edilen lokasyonlar, tarihi ada içerisinde yer almakla birlikte, turizm potansiyeli üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Tarihi yarımada içerisinde yer alan bu tekstil işletmelerinin, Giyimkent ve Tekstilkent’e taşınmalarıyla birlikte, tarihi yarımada kendi amacına uygun olarak yeniden düzenlenebilir. Bunun da ülke ekonomisine ayrıca bir katkısı olacağı ortadadır.
Bir önceki büyükşehir belediye başkanı, bu sorunun çözümüyle alakalı bir takım girişimlerde bulunduysa da, başarılı olamadı.
Kent estetiğine olumsuz etki yapan ve zaten başlı başına bir trafik problemi altında boğulan güzel İstanbulumuz için bir önce, tekstil atölye ve satış mağazalarının Tekstil ve Giyimkent’e taşınmasını Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlun’ndan ivedilikle bekliyoruz.
Bu taşınmayla birlikte, görülecektir ki Esenler gibi bir çok ilçe için Tekstil ve Giyimkent aş ve iş kapısı haline gelecektir.
Bu yönüyle de, meseleye bir önce eğilmenin son derece önemi vardır.
ESNAFI BURALARA TAŞIMÖAK İÇİN TEŞVİK EDMELİSİNİZ
Özyurt: İkinci el motorlu araç satımları daha önceden Sirkeci, Fatih Laleli, Aksaray ve diğer ilçelerde faaliyet göstermekteydiler. Oto Center, İstoç, Oto Market ve Automall gibi araç satışına uygun sitelerin yapılması akabinde İBB Tarafından meclis kararı ile İstanbul un bütün ilçelerinde bulunan oto galeri araç satış mağazaları iş yeri ruhsatları iptal edilerek Esnafın bu kentlere taşınması sağlanarak hem amacına uygun sitelerin doluluk oranı arttı hem mülk sahibi yatırımının karşılığını alarak mutlu oldu, hem de site esnafı daha güvenli ve daha büyük pazara sahip oldu geliri arttı istihdam sağlayarak ülkemize katma değer üreterek katkı sağladı” dedi.