Kılıç: Göksu'nun Verdiği Rakamlar Doğru Değil

Kılıç: Göksu

CHP’nin Esenler eski belediye meclis üyesi Yüksel Kılıç, “Esenler Belediye Başkanı Göksu 100 bin riskli konuttan 56 binini yenilediklerini söylüyor ama verdiği bu rakamlar doğru değildir. Doğru olanı is

Kılıç, Esenler’de 27500’e yakın bağımsız bina var ve bu binaların 4500- 5000’e yakınını yeniledik. Yenilenen binaların çoğunu müteahhitler gerçekleştirdi. Bizler görev yaptığımız dönem ve öncesinde biran önce dönüşüm yapılmasını söyledik, birçok etkinlikle ise dönüşümün nasıl yapılması gerektiğini anlattık.  Sayın belediye başkanı ise eline aldığı kartonlarla ve çizdiği resimlerle şu mahallede şöyle dönüşüm yapacağız, bu mahallede böyle dönüşüm yapacağız diyerek korku saldı.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞDAŞLIKTIR SOSYALLEŞMEDİR” 
Halbuki dönüşümden insanları korkutmayacaksın. Yaşam bir devinimdir. İhtiyaçlar ve gereklilikler yaşamın her döneminde çağın gerekliliklerine göre yeniden belirlenir.Kentlerde bu gereklilikten her zaman payını alır.Bu gerekliliklere göre kent planlamaları sürekli olumlu yönde revize edilir.Bu ifadesiyle kentsel dönüşüm genel manasıyla çağdaşlıktır.Türkiye özelinde ve bizim ilçemiz olan Esenler'de ise Yakın bir gelecekte beklenen olası İstanbul depremi düşünüldüğünde Kentsel dönüşümün ilçemizde çok çok acil yapılması gerekli olduğunu halkımıza anlatacaksın. Esenler’de böyle olmadı ve Başkan Göksu, nereyi işaret ettiyse, nerede dönüşüm yapacağım dediyse o mahallede yaşayan insanlar tepkili oldu. Örnek mahalle olarak ve Türkiye’nin dönüşüm laboratuarı dedikleri mahallede Kentsel değil rantsal dönüşüm yapıldığını gördük, insanlara üste para verilecek yerde üste paralar alındığını, emsali nasıl artırdığını, bir mahalleliyi göçe nasıl zorladıklarını gördük.   
 
CHP Kentsel dönüşüme karşı olmadığı gibi biran önce Kentsel dönüşümü başlatmak için mücadele veren partidir. Ülke insanları olarak hepimiz 17 Ağustos 1999'da meydana gelen ve binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine ve on binlerce vatandaşın da yaralanmasına yol açan Marmara Depremi'nin acısını yaşadık. Bir daha böyle acılar yaşamamak için deprem ve riskli yapılar konusu gerçeğini sürekli gündemde tutmalıyız. Öncelikle hükümetin, yerel yönetimlerin ve devlet kademelerinin,sürece STK’larında dahil edilmesi ile riskli yapılar konusundaki çalışmaları artırarak devam ettirmesi gerekiyor. Yani yapılacak kentsel dönüşüme ve binaların yenilenmesine herkesin taraf olması yeterli değil, herkesin destek olması insani bir görev ve sorumluluktur.
 
 
“BELEDİYE BAŞKANININ VERDİĞİ RAKAMLAR DOĞRU DEĞİL”
İstanbul’da olası deprem için en riskli bölgeler Esenler, Güngören ve Bağcılar ilçelerimizdir, buradan işe koyulmak lazım. Esenler’de mevcut binaların riskli, depreme dayanıksız, yeni deprem yönetmenliğine uygun olmadığı bir gerçek. Esenler’de biran önce kentsel dönüşüm yapılmalı ama yerinde ve nüfus yoğunluğunu artırmadan, insanları yerinden etmeden yapılmalı. Esenler’de 7 mahallede dönüşüm yapılacak denildi ama Göksu görev yaptığı 10 yılda bir mahallenin sokağı dönüştürüldü. Dönüşüm yapılan bu yerde insanlar mağduriyetler yaşadı, çevre mağdur edildi. Emsal olması gerekenin üç buçuk katı artışı yapıldı nüfus yoğunluğu arttı. Biz böyle dönüşüme rantsal dönüşüm diyoruz ve böyle bir dönüşüm istemiyoruz. Sayın belediye başkanının verdiği rakamlar doğru değil. Kendilerinin yaptırdıkları videoda bile verdiği rakamlar çelişiyor. Kendileri bir panel yapsınlar ve kim doğru söylüyor veya kendileri ne kadar binayı ne şekilde dönüştürdüğünü Esenler halkının ve basının önünde ortaya koyalım.
“SİYASI PARTİLERİN TEMSİLCİLERİ, MÜHENDİSLER, ÜNİVERSİTELER, STK’LAR MUHTARLAR’DAN OLUŞAN DEPREM KOMİSYONU KURULMALI”
Deprem yönetmeliğinden önce yapılan riskli binaların yönetmeliğe göre güçlendirilmelerinin sağlanması ya da yeniden inşa edilmelerinin sağlanması için gerekli adımların atılması gerekiyor. Kentsel dönüşümü sadece devletin veya iktidar partisinin yapması olanaksızdır. Toplum, devlet birlikteliği ve seferberlik ruhu gerekiyor. Devletin ülke genelinde kentsel dönüşüm için kaynak bulması görevidir. Bu kaynakta zaten sayın rahmetli Ecevit zamanında çıkarılan yasayla bulunmuştur. Örneğin hala cep telefonlarımızdan deprem vergisi toplanıyor. Fakat bu paralar başka alanlara aktarılıyor. Sayın belediye Başkanı Göksu’nun işini kolaylatmak için öneriyoruz. Her kesimden insanların katkı sunması için her ilçede deprem komisyonu kurulmalı ve bu komisyonlarda siyası partilerin temsilcileri, mühendisler, Üniversiteler, STK’lar muhtarlar olursa kafalarda soru işaretleri olmaz. Yoksa Göksu’nun ben bilirim ben yaptım ve bu kadar binayı dönüştürdüm söylemleri doğru veriler olmaz. Kentsel dönüşüm için riskli yapılar konusundaki çalışmalar arttırılarak devam ettirmeliyiz.
 
ESENLER DEPREME HAZIR DEĞİL”
 
Göksu 17 Ağustos'un 20'nci yıl dönümünde…"Riski yapılar, 2009 yılında yüzde 86'ya yüzde 14 iken şu an yüzde 60'a yüzde 40 durumuna getirildi, büyük bir mesafe kat edildi. 7,4 milyon metre karelik alanımıza, 8,7 milyon metrekare yeni bir alan ilave edilerek bu alan deprem için dönüşüm alanı ilan edildi. Bu alan Esenler Belediyemizin mülkiyetine geçti. Bu mülkiyet alanına da dönüşüm konutları inşa edilecek” dedi ve devamında… Bu bölgede kurulacak şehrin tamamı yatay mimariyle, ticari katları 7, konut katları 5 şekilde planlandı. Ortalama kişi başına düşen yeşil alan miktarı 21 metre olmak üzere bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmalar tamamlandığında Esenler'de risk taşıyan yapılarımızın dönüşümünü bitirmiş olacağız. İlk etap olarak imar sorunlu 16 bin 500 konutun dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Bu alanda toplam 40 bin konut yapılacak. Plan ve lejant ne ise onu bırakıyoruz, yapılaşma yapmıyoruz” diyor. Bizde bu şekilde bir çalışmaya elbette destek oluruz, yeter ki Göksu verdiği bu sözlerin arkasında dursun.
 
Bizde diyoruz rakamlar doğru değil. Şu an Esenler'deki yapı stoğunun yüzde 80'i depreme dayanıksız riskli yapılardan oluşmaktadır. Sayın başkanın dediği gibi yüzde 60 değildir. Esenler depreme hazır değildir. Sayın başkanın öncelikle söylediklerinin hayata geçmesi için Esenler'in tamamını içeren yani askeri alanla birlikte yeni 1/5000' lik Nazım İmar Planı ve 1/1000'lik uygulama imar planlarını yapması ve ondan sonra da mevcut mücavir alandaki yapılaşmalara tekabül eden donatı alanlarının askeri alanda yapılacak dönüşüm konutlarına taşınabilmesi için gerekli adımları atmalı ki inandırıcı olsun. Fakat bunu yaparken de nüfusu 500 000'in üzerine çıkarmasın ki inandırıcı olsun. Esenler belediye başkanının hazırladığı videoda da göreceğiniz gibi Esenler depreme hazır değil” dedi.

 

 

  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı