Kifayetsiz muhteris ne demek?

Kifayetsiz muhteris ne demek?

Esenler Belediye Başkanı ve AKP Grup Başkan Vekili M. Tevfik Göksu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gerekli bilgi ve yeterliliğe sahip olmadan İstanbul'u yönettiğini iddia etti.

Siyasi isimlerin ve köşe yazarlarının sık sık kullanmasıyla birlikte ‘kifayetsiz muhteris’ kelimesini daha fazla duymaya başladık. Kifayetsiz muhteris kişilerin özellikleri Dunning-Kruger Etkisi ile anlatılmaktadır. Peki, kifayetsiz muhteris ne demek?

Kifayet, Türk Dil Kurumu’nda şu şekilde tanımlanmaktadır; yeterli miktarda olma, yetme, kâfi gelme, bir işi yapabilecek yetenekte olma, yeterlik, liyakat. Muhteris ise çok arzulu, hırslı, kanaat etmeyen kişi olarak tanımlanmaktadır. Bu iki kelimenin anlamları yan yana getirildiğinde kifayetsiz muhteris bir işi yapabilmek için gerekli bilgi ve yeterliliğe sahip olmadığı halde o işi yapabilmek için her şeyi yapabilecek kişi olarak tanımlanabilir.

Dunning-Kruger Etkisi nedir?


Kifayetsiz muhteris kişilerin özellikleri Dunning-Kruger Etkisi ile anlatılmaktadır. Peki, Dunning-Kruger Etkisi nedir?

David Dunning isimli iki psikiyatri uzmanı yaptıkları bilimsel araştırmalara dayanarak bir teori geliştirirler. Bu teoriye göre cahil ve niteliksiz insanların, kendilerinden daha bilgili, kültürlü ve nitelikli insanlardan daha çok kendilerine güvendiklerini, kendilerini toplumsal yaşamda daha öne çıkardıklarını ileri sürerler.

Bu teoriye göre;

• Niteliksiz insanlar, ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.
• Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedirler.
• Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler.
• Eğer nitelikleri belli bir eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar.




  • Salı 35.2 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 36.7 ° / 22.6 ° Güneşli
  • Perşembe 39 ° / 24.2 ° Güneşli