Kentselde ‘Ben Size Demedim Mi? Toplantısı

Kentselde ‘Ben Size Demedim Mi? Toplantısı

“Esenler dönüşüme hazırlanıyor”

 

 

 

 

 

www.7-24esenlerhaber.com

Kentselde ‘Ben Size Demedim Mi? Toplantısı

EKM (Esenler Kültür Merkezi)’ de, Esenleri temsil eden ve Esenlerin yapılaşmasında kanaat önderleri olduklarını kabul edenler, yemekli toplantıda bir araya gelerek Esenlerde yapılacak kentsel dönüşümün değerlendirmesini yapıtılar.

EKM’ de ki Esenlerin değişim ve dönüşümündeki toplantı yemeğinde ev sahibi Göksu’nun yanı sıra siyasi parti ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, mühendisler,müteahhitler ve sivil toplum örgütlerini temsilen ESDEF ( Esenler Dernekler Federasyonu) hazır bulundular. Toplantıya katılım yoğundu.

“Esenler dönüşüme hazırlanıyor”

Toplantının açılış konuşmasını yapan belediye başkanı Göksu, “Esenler dönüşüme hazırlanıyor, Esenlerin her mahallesinde dönüşüm yapacağız, Van’daki depremi gördükten sonra ciddi tedbirler almamız gerektiğine inanıyorum. Biz İstanbul ilçeleri içinde deprem konusunda da, kentsel dönüşümde de en iyi yolu kat etmiş durumdayız. Bize yardımcı olan muhtarlar ve siyasi partilerin sundukları katkıyı inkâr edemem. Kentsel dönüşümün lafını değil işini yaptık. Esenlerimizde TOKİ ve merkezi hükümetimizin destekleri ile kentsel dönüşüm yapacağız. Turgut Reis, Çifte Havuzlar, Oruç Reis mahallelerinde hatta Dörtyol da en kısa sürede dönüşümlere başlayacağız. Dörtyol da beş hektarlık bir alan var. Yani 850 konut yapılacak. Bunu da KİPTAŞ yapacak.”

“Sizin Desteğinizi Alarak Bu Dönüşümü Hızlandıracağız.”

“Tuna mahallesi ve Havaalanı mahallesindeki dönüşümü vatandaşın katılımı ile yapacağımız son noktaya geldik. Van depreminden sonra, kentsel dönüşüme karşı olan vatandaşlar biran bizden binalarının yenilenmesini istemektedirler. Esenlerliler ile çok ciddi bir uzlaşı sağladık. Bugün burada sizinde desteğinizi alarak bu dönüşüm hızlandıracağız.”

“Biz bu milletin kendi binasında ölmesini istemiyoruz. Bu dönüşümde bir artı değer varsa o değerinde burada iş yapan müteahhitlerin cebine girmesini istiyoruz. İstanbul’da iktidar ve muhalefet belediyeleri bir araya gelerek bir çalışma komisyonu kurduk. Bu komisyon, hiçbir insanımızın mağdur edilmemesi isteğindedir. Her dönüşüm yaptığımız yerde vatandaşımız zengin olacak. Buradan söylüyorum, hiçbir canın bedeli olmaz. Müteahhitlere gelin biz bu dönüşüm beraber yapalım, biz size her konuda yardımcı olacağız, her kategoriye göre farklı imarlar vereceğiz, nasıl bir imar artışı istiyorsanız onu da oturup konuşalım, her bölgeye bir donatı koyacağız. Bodrumları kaldırıp, çatı biyesi vereceğiz. Esenlerimiz imara kapalı değil. Bunu da böyle bilesiniz.” Dedi.

İnşaat mühendisi Mustafa Usta’nın görüşlerini bildirmesine en çok tepki gösteren, kendi parti meclis üyesi Cemal Kaya’nın konuşması salonda bulunan müteahhitlerin müthiş tepkisini çekti. Aynı partiye mensup iki kişinin bir birine düşmesi salonda bulunanların “bu meclis üyesinin herhalde arsaları var”, “bu dönüşümden büyük rant sağlayacak” gibi düşüncelerin kendi aralarındaki konuşmalarında dile getirmelerine meydan vermiş oldu.

İşte o konuşmalar,

 İnşaat mühendisi Mustafa Usta, “1999’ da bir deprem yaşamıştık. O zamanda kentsel dönüşüm yapılmasını istiyorduk. Bugünkü hükümet bunu yasallaştırdı, bugün kentsel dönüşüm ile beraber çağdaş dönüşümde yapmalıyız. İnsanlarımızın ekonomisi yok ve kültürel eksikliği de bunun yanında cabası. Onun için de yalnızca binalarını değiştirmek değil, insanlarımızı da çağdaşlaştırarak, sosyal hayata alıştırmamız lazım. Bu yapılacak bloklara birer kat ilave edilerek cağdaş dönüşüm katları oluşturmalıyız.”

“Bina Envanterlerini Çıkardınız Mı?”

“2001 yılında binaların envanterinin çıkarılmasını istemiştim. Ama o zamanki meclis üyeleri oylama yaparak, bu önerimi ret ettiler. Şimdi size soruyorum. Esenlerdeki bina envanterlerini çıkarttınız mı? Sayın başkan verdiğiniz rakamlar doğru. 25.600 binanın 21.500 ü ruhsatsız, ama siz çıkıp her toplantıda Esenlerin depreme en hazırlıklı ilçe olduğunu söylüyorsunuz. Bu çelişki değil mi? Bir yerde söylediğiniz ile diğer bir yerde söylediğiniz birbirlerini tutmuyor. Evet kimse çocuğuna tabut bırakmayı istemez. Ama mesele yalnız konut sorunu değil, İstanbul’da 39 ilçenin 38 ilçesinin 5.000lik ve 1.000lik planları yapılmış. Esenlerin 5.000lik planları hazır, 1.000lik planlarında çıkması bekleniliyor. Siz diyorsunuz ki 1.000lik planlar 5.000lik planlara uygun yapılmış. Eğer bu doğruysa nüfusumuzun 360.000 olması lazım. Biz eskiden bu yapılan 5.000lik planlara hayır demiştir. Şimdi siz bu 5.000lik plan değişikliklerini yapmadan, 1.000lik plan yapmanız hatadır. Şayet 1.000lik plan yapacaksanız, 550.000 nüfusa göre yapmalısınız. Bizim şuanda mevcut lejantlara göre 550.000 kişiyi barındırmamız imkânsızdır. Esenlerin arsalarını borcuna karşılık Büyük Şehir’ e satmanıza anlam veremiyorum. Nüfusu arttırarak bir karmaşa yaratılacak ve Esenler halkı yeşil alana hasret bırakılacak. Çatı arası biyesini de kabul etmemiz mümkün değildir. Çatıları daire yapma düşüncenizden vazgeçmelisiniz. Hazırlanan bu planların doğru olmadığını söylemek istiyorum.” Dedi.

Kaya’ya Müteahhitlerden Büyük Tepki,

Cemal Kaya ise konuşması ile toplantıya damga vuranlardandı. Salonda müteahhitlerin büyük tepki göstermesine yol açan konuşmasında, “Ben ve belediye meclis üyesi arkadaşlarım, Esenlerin değişmesi için uğraşmaktayız. Bu projelerin arkasında görünmez kahramanlar aslında meclis üyeleridir. Müteahhitlerimiz 100-200 metrekarelik arsalar ile uğraşmaktan vazgeçsinler, medyada ve televizyonlarda izliyoruz çok önemli projeleri ve şehirlerin büyümesi ile ilgili gelişmeleri çok katlı binalar yaparak geliştiriyorlar.”

“Acaba Partimi Değiştiriyor?”

“Bizim çok arzulu ve çok istekli bir belediye başkanımız var. Ben hepinizi dinledim ve mesleki gruplarınızı tespit ettim. Siz burada olmayan arsa sahiplerinin sırtından paralar kazanıyorsunuz ve onları unuttunuz. Sizin bu söylediklerinizi onlar duyarsa size arsalarını vermezler. Sizin Van depremini görmediğiniz belli. Niçin kültürel dönüşüme karşısınız? Bu müteahhitler dönüşüme hazır değiller. İnsanları horlamayın, kültürel değişimden söz edenler Güney Doğuda yaşayanların 10-15 yıl geri olduklarını görmüyorlar. Ama her yerde insan insandır. Hangi çağda yaşıyoruz? Bodrumlarda insanların yaşamasını isteyemezsiniz. Ufak tefek kapitalleriniz var. Bu dönüşümü siz yapamazsınız. Aslında çok uluslu, güçlü, zengin şirketler iki senede bu dönüşümü yapar ve bu şehri güzel binalara kavuşturur.” Dedi.

Bu konuşmadan sonra CHP’li olan veya olmayan herkes Cemal Kaya’nın ufukta parti değiştireceği düşüncesinde olduğunu gözlemleyerek,  gazetecilik gereği açıklamak da görevimdir.



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı