Kent Konseyi Sus Pus!

Kent Konseyi Sus Pus!

Esenler Belediyesi Kent Konseyi’nin yeni dönem ilk toplantısı yeni yapılan Belediye Binası’nda toplandı. Başkan Göksu: Esenler’de siyaset yapanlara ve konsey üyelerine eleştiriler yaparak mesajlar verdi. Konsey Ba?



Kent Konseyi Sus Pus!

Esenler Belediyesi Kent Konseyi’nin yeni dönem ilk toplantısı yeni yapılan Belediye Binası’nda toplandı.
Başkan Göksu: Esenler’de siyaset yapanlara ve konsey üyelerine eleştiriler yaparak mesajlar verdi. Konsey Başkanlığı’na yeniden Ömer Çetinkaya seçildi.  

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantıya Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, İlçe Emniyet Müdürü Erol Öztaş, İlçe Müftüsü Halil Şekerci, İlçe Milli Eğitim Şube Vekil Müdürü Feyzullah Sert, AKP İlçe Başkanı Umut Özkan, MHP İlçe Başkanı Suat Yılmaz, Esenler Sağlık Müdürü Dr. Sevilay Bektaş, TSM Sorumlu Hekimi Süreyya Aral, Kızılay Şube Başkanı Lütfü Kahveci, Esnaf odası Başkanı Şükrü Şahin, ESDEF Başkanı Süleyman Kahveci ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ile birlikte Esenler’in kanaat önderleri katıldı.
 
Programın açılış konuşmasını Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu yaptı. Konuşmasına Kent Konseyi’nin tanımını yaparak başlayan Başkan Göksu sözlerine şu şekilde devam etti;

Konsey bir şura niteliğinde olmalıdır
 “Kent Konseyleri çok fazla mazisi olmayan bir oluşumdur. Yani şehrin geleceği için kanaat önderleri, sivil toplum örgütleri ve kamu birimlerinin yaptıkları bir beyin fırtınasıdır. Şehrin geleceğine ait beyin fırtınası yaptıkları bir şura heyetidir. Konsey bir şura niteliğinde olmalıdır.  Tabi biz zaman zaman Kent Konseyi formatının dışına çıkan süreçler yaşadık. Burayı bir siyasi arenaya dönüştüren süreçler yaşadık.  O süreçler içerisinde ben de baktım ki, Kent Konseyi kendi ruhunun dışında çok farklı fonksiyonunlar icra ediyor.  Onun için son iki toplantıya katılmadım. İnşallah bundan sonra o tarz toplantılar olmaz. Çünkü biz bu dönem Kent Konseyi’nin aktif olarak çalışmasını arzu ediyoruz.

Eğer Kent Konseyi üyelerimiz gerçekten üretmek isterlerse ve üretip bizim önümüze getirirlerse biz hayata geçiririz. Bu açıdan biz Kent Konseylerini önemsiyoruz. Fakat Kent Konseylerimiz bir Kent şuarasından öteye gider ve farklı bir manipülasyonun konusu olacaksa o zaman pek zaman öldüremeye de gerek yok. İnsan hayatında iki şey önemlidir, bilgi ve hikmettir. Bilgi bugünü anlatır hikmetse geleceği anlatır.   

Heykelini dikmezsem namerdim
Açıkça söylüyorum kim bu şehre bir katkı sunmak istiyorsa, biz onunla bu şehre o katkıyı sunmaya hazırız. Bunu kim sunarsa sunsun asla bir kompleksin içerisinde olmayız. Çünkü bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, insanca yaşayabileceğimiz şehri inşa etmektir. Yok, ben Esenler’e katkı sunarsam AKP’li Belediye’nin hanesine yazılır diyen varsa ben de diyorum; gel senin hanene yazılsın. Esenler adına ve hayrına bir iş yap senin adına yazılsın. Ben o projeye yapan kimse onun adını yazıyım. Onun heykelini dikerim.  Yeter ki, Esenler’in yararına bir şeyler yap.

Fiziki olarak Esenler çok önemli şeyler kat etti
Dün Esenlerde hiçbir şey yoktu bugün her şeyimiz var. Fiziki olarak Esenler çok önemli şeyleri kat etti. Kentsel dönüşümde Türkiye’nin en zor ilçesi, hatta kentsel dönüşümün yapılamaz dedikleri İlçede, kentsel dönüşümde ölçü rol üstlendik.  Bakın arkadaşlar Esenler’de 30 bin 89 adet bina var. Sadece ruhsatlı bina sayımız 4 bin 700, iskânlı bina sayımız ise bin 400. Toplam 159 bin bağımız bölüm var ve 100 bin bina risk altında. Şimdi biz Türkiye’de bir ilk olan Dönüşüm Mastır Planı yapıyoruz. Bakanlıkla mutabakatımız bitmek üzere ve yaklaşık 6 milyon TL maliyetle Dönüşüm Mastır Planı hazırlıyoruz. Her eve gideceğiz ve bilimsel olarak gözle tespitleri yapacağız. Ve kişiye söyleyeceğiz; binan riskli kardeşim ister yık, ister yıkma. Ama yıkarsan biz sana şu imkânları sağlayacağız.

Göksu, Kendi söylediklerini başkaları söylemiş gibi anlattı
Çok net söylüyorum Esenler’de biz vatandaşın talep etmediği hiçbir yerde dönüşüm yapmayacağız. Siyasi partilerden de bir ricam var. Kentsel dönüşüm ile ilgili kullandığınız kavramlara lütfen dikkat edin. Sadece siyaset ve AKP’li belediyeyi yıpratmak adına vatandaşları mağdur edecek sözlerden kaçının.

Daireye Daire Nasıl Verirsiniz?
Kalkıp birileri diyor ki, ben dairene 3 daire vereceğim. Nasıl veriyorsun? Yahu Esenler’in toprağı zaten kaldırmıyor. Ne olacak? İmarı üç katına mı çıkartacaksın? Hangi kanalizasyon ve hangi sistem taşıyacak bunu? Ben dairene daire vereceğim ve kesinlikle de fark almayacağım. Nasıl yapacaksın? Gökten para mı yağıyor? Öyle bir hazine falan varsa söyleyin gidip bizde alalım. Ha bu tür söylemlerin halkta bir karşılığı var mı? Yok. Zaten biz olmadığını seçimde gördük. O insanların ömürlerini harcayarak yaptıkları dört duvar için kim hesap yaparsa Allah onun belasını verir.

Onun için tüm siyasi partilere söylüyorum; kentsel dönüşüm meselesi siyaset üstü bir meseledir. Ama şunu da söylüyorum; eğer hep halkın kazanacağı projeyi yapabilecek arkadaşlar varsa gelsinler. Böyle bedava modeliyle iş yapacak varsa ben onun sekretaryalığını yapmaya hazırım. Çok net söylüyorum yapan kişinin heykelini de yaptığı binanın önüne dikmezsem de namerdim. Yeter ki yapın.

Biz hayra vesile olalım derken kavgaya vesile olmak istemedik
100 cıvarında yapacağımız fiziki proje var. Bunları elbette ki hayata geçireceğiz. Bakınız önceki Belediye binamızı sivil toplum sarayı yapacağımızı söylemiştik. Ancak bazı dernek başkanları bana geldi dediler ki başkanım burayı sivil toplum sarayı yaparsanız biz kavga ederiz. Biz hayra vesile olalım derken kavgaya vesile olmak istemedik. Sosyal güvenlik kurumuna bir yer bulmazsak B. Paşadaki binaya taşınacağını söylediler, bizde bunun üzerine atağa geçerek mevcut binamızı SGK’ ya verdik. Esenler İstanbul’da suç işleme konusunda en üst sıradaydı, şu anda son sıradayız örgütlü suç örgütü olmayan bir İlçeyiz. Bizde olmaması gereken bir şey daha var oda aile içi şiddet”    
Başkan Göksu’nun konuşmasının ardından dilek ve temenniler bölümüne geçildi.



Siyası parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri bir kelime dahi söyleyemediler

Kent konsey toplantısına katılan siyası parti temsilcilerinin ve sivil toplum örgütlerinin bir kelime dahi söylememeleri, bir hazırlıklarının olmadığı bir liste dahi çıkaracak becerilerinin olmadığı gözlemlendi. Ayni zamanda söz alıp olumlu ya da olumsuz bir şeyler söylememesi sorunlarının olmadığını veya söyleyecek bir şeylerinin olmadığını göstermiştir. Ancak tek sorunu ve projesi olan bir bayan dernek başkanın söz alarak konuşma yapması tüm katılımcılara ders vermiştir.  Esenler Ortopedik Engelliler Dernek Başkanı Ayşe Özhan söz alarak hazırladığı önerileri Kent Konseyi Başkanlığı’na sunması siyasi parti temsilcilerine ve dernek başkanlarına ders verir niteliğinde idi.  

Kent Konseyi’nin yeni yönetimi ise şu isimlerden oluştu;

Ömer Çetinkaya- Kent Konseyi Başkanı

Yürütme Kurulu
Mehmet Doğan
Bayram Akkaya
Hadip Işık
Mustafa Öğe
Şükrü Şahin
Ali Urlu
Ulvi Avcı Ata
 


  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli