Tarih: 01.12.2012 17:52

'Kazım Koyuncu Kültür Merkezi kapatılamaz!'

Facebook Twitter Linked-in


Hüseyin Koç 7-24esenlerhaber

'Kazım Koyuncu Kültür Merkezi kapatılamaz!'

İstanbul İl Dernekler Müdürlüğü’nün Kadıköy’de 6 yıldır parasız kültür sanat çalışmaları yürüten Kazım Koyuncu Kültür Merkezi’ni kapatmaya kalkışması, dernek üyelerini ve gönüllülerini ayağa kaldırdı. 28 Kasım Çarşamba günü derneğe gelerek kapatma için iki gün süre veren polis, tekrar geldiğinde karşısında kültür merkezine sahip çıkanları buldu




Kazım Koyuncu Kültür Merkezi’nin (KKKM) keyfi şekilde kapatılmak istenmesi karşısında kültür merkezi üyeleri ve gönüllüleri bugün bir basın açıklaması yaptı.

Kültür merkezi içinde yapılan toplantıda, üyelere ve gönüllülere bir bilgilendirme yapıldı. Bilgilendirme toplantısında “Derneğin lokal görünümünde olduğu” iddiasıyla kapatılmak istendiği belirtildi.

KKKM gönüllüleri, kültür merkezinin kapatılmak istenmesinin asıl nedeninin piyasalaştırmaya ve gericiliğe karşı parasız kültür sanat faaliyeti yürütmesi olduğunu ifade ederek kültür merkezinin kapatılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

KKKM yöneticilerinden Engin Duran, bugün gerçekleştirilen dayanışmanın sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Dernek kapatma için bahane
Avukat Erkut Güzel, derneğe tebliğ edilen herhangi bir kapatma kararı olmadığı gibi kapatma kararının kimin tarafından alındığının da belli olmadığını aktardı. Güzel, ayrıca “lokal” gerekçesiyle para cezasının tebliğ edildiğini, kapatma cezasının tebliğ edilmediğini hatırlattı.

“Onların dernek anlayışı kahve işleten, kumar oynatan derneklerdir; bizim dernek anlayışımız farklıdır” diyen Güzel, mekanın dernek tüzüğünde belirtilen faaliyetlere göre düzenlendiğini ve lokal olarak nitelendirilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Bir derneğin “lokal gönümünde olduğu” gerekçesi ile kapatılması halinde, iktidarın rahatsız olduğu hiçbir derneğin kitle ile ilişki halinde faaliyet yürütemeyeceği bir manazara açığa çıkacak.

“Avrupa Birliği uyum yasaları” adı altında yapılan düzenlemelerle dernekler mahkeme kararı olmaksızın kapatılamıyor. İl Dernekler Müdürlüğü’nün ve polisin Kazım Koyuncu Kültür Merkezi’ne yönelttiği kapatma tehdidi ise örgütlenme alanındaki hukuki hak ve kazanımların ihlali anlamına geliyor.


Gönüllüler sahip çıkıyor
Konuşmaların ardından kültür merkezinin önüne çıkan üye ve gönüllüler burada bir basın açıklaması yaptı. Kazım Koyuncu Kültür Merkezi’ne desteğe gelenler arasında Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, Sine Sen Genel Başkanı Zafer Ayden ve CHP İstanbul Milletvekili Kadir Öğüt de vardı.

Basın açıklamasını Kazım Koyuncu Kültür Merkezi Başkanı Kenan Yeşilova okudu. Yeşilova, derneğin kapatılma süreci hakkında bilgi verdi. “Denetlemeye gelen iki memurun masa diziliminden dolayı derneği lokale benzetmesi nedeniyle bu süreç yaşanıyor” diyen Yeşilova, asıl amacın parasız bir şekilde kültür sanat faaliyeti yapan kültür merkezinin susturulmaya çalışılması olduğunu belirtti.

Yeşilova’nın açıklamasının ardından KKKM kurucularından Hilmi Yarayıcı söz aldı. Pınar Aydınlar’a açılan davalar, Grup Yorum üyelerine yönelik saldırılardan sonra şimdi de Kazım Koyuncu Kültür Merkezi’nin bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Yarayıcı, kültür sanatın hayatın bir parçası olduğunu ve susturulamayacağını, yasaklanamayacağını belirtti.

Yarayıcı’nın ardından bir duyuru yapılarak kültür merkezinin programına eskisi gibi devam edeceği belirtildi. Üye ve gönüllüler KKKM’de etkinliklere devam ediyor. 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —