Tarih: 19.01.2014 18:36

Karaduman; Biz geldikten sonra Tekstilkent'te değerler %20-25 arttı.

Facebook Twitter Linked-in

Karaduman; "Biz geldikten sonra Tekstilkent’te değerler %20-25 arttı"
 
Tekstilkent Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Karaduman, kamuoyuna yansıyanın ve yansıtılanın aksine Tekstilkent'e ve Esenler'e ekonomik fayda sağlayacak, katkı sunacak ve tanıtım yüzü olacak önemli çalışmalar içinde bulunduklarına vurgu yaparak samimi açıklamalarda bulundu...
 
Başkan Nuri Karaduman; "Gönül arzu eder ki insan düşündüklerinin tamamını sahada uygulasın..." diyerek hukuki çerçevede  Tekstilkent'in dünü, bu günü ve yarınlarına ilişkin saptamalarını ve uygulamayı düşündükleri projelerini dile getirdi;
 
" Biz 2013 yılı 13 Mayısında seçildik ve önümüze bir projeksiyon koyduk. 2013 yılını tespit ve tedavi yılı, 2014 yılını Tekstilkent doluluk oranının istenilen noktaya geldiği yıl, 2015 yılında da doluluğun A ve B bloklarında maksimum seviyeye çıktığı yıl olarak bir hedef belirledik kendimize. O nedenle kimin ne dediği, ne düşündüğü ile ilgilenmeden işimize bakıyoruz. Tekstilkent'in kabuğunu kırması ve yılların birikimi mevcut algının değişmesi için her gittiğimiz yerde yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı anlatıyoruz. Kooperatifin malı 240 yerimizi satmadan kooperatifimizi yönetmeye ve Tekstilkent'e değer katmaya çalışıyoruz. Özveriyle çalışmaya devam ediyoruz ve edeceğiz...
 
Tekstilkent Bir serüvendi
 
Tekstilkent’i size biraz anlatmak isterim. Tekstilkent ve Giyimkent; Sultanhamam, Mahmutpaşa, Mercan, Laleli ve  Osmanbey'de tekstil ticareti ile uğraşan esnafın ve büyük küçük üretim birimlerinin altyapı yetersizliği,  ulaşım ve nakliye  güçlükleri, düzensiz yapılaşma, yeterli güvenlik unsurlarından yoksunluk gibi  sorunları ortadan kaldırmak ve tekstil sektörünü çağdaş mekanlara kavuşturmak amacıyla 1986 yılında kurulmuş kardeş kooperatiflerdir. Kooperatifin başlangıçtaki adı İSTEK'dir. Sonrasında dört ayrı parselden oluşan yaklaşık 1000 dönüm üzerinde yani toplam 974.699 m2 büyüklüğündeki arazi, yaklaşık 487.000 m2’lik iki eşit bölüme ayrılarak Tekstilkent ve Giy-Koop. arasında paylaşılmış ve 1997 yılında Tekstilkent inşaat faaliyetlerini bitirerek iskanını almıştır.
 
Bu gün Tekstilkent 500 dönüm üzerine kurulmuş çeşitli büyüklükte işyerlerinin yer aldığı 43 adet blok ile hizmet sektörüne ait işyerlerinin yer aldığı plazalar, Ara, Çarşı ve İşhanı Bloklarında 4200 adet işyerinin bulunduğu, 3.200 üyesinin bulunduğu,  İstanbul'un ve Türkiye'nin en büyük ticari komplekslerinden biridir. Tekstilkent 25 adet A tipi, 10 adet B tipi, 2 adet G tipi ve 3 adet de GD tipi işyeri bloklarından oluşmaktadır. Bu bloklardaki işyerleri, tek katlı, 1,5 katlı, 2,5 katlı proje tiplerindedir.
 
Kooperatifin kuruluş amacı Sultanhamam, Mahmutpaşa, Mercan, Laleli ve  Osmanbey'deki tekstil esnafının buraya taşınması ve tekstilcilerin site hayatına geçmesi ile ilgili bir başlangıç idi. Bir serüvendi. Düşünürken yaparken çok güzeldi ancak uygulamada güzel sonuçlara ulaşılamadı.

 
Bizden önce kooperatifi yönetenlere teşekkür ederim
 
Bizden önce kooperatifi yönetmiş olan arkadaşlara çok teşekkür ederim. Gerçekten inşaat konusunda başarılı bir çalışma gerçekleştirdiler. Çok kısa bir zamanda Tekstilkenti kurdular ve üyelerimize tapularını vermeye başladılar. Ama idareye geçince düşünülen ve beklenen ölçülerde başarılı olamadılar. Başarılı olmamalarının sebebini ben şuna yorumluyorum. Tekstilkenti tamamen tekstilcilerden ibaret görerek ve sayarak yönetmeye kalktılar. Tekstilciler de iş yoğunluklarından buraya gereken zamanı ayıramadılar. Böylece bu günlere gelindi. Biz yönetimi devraldığımızda 4.200 adet işyeri olan Tekstilkent'te doluluk oranı yüzde 36-37 idi.
 
Biz 1.240 Üyenin katıldığı genel kurulda 950 oy alarak Tekstilkent'i 26 yıllık bir yapıdan devir aldık. Ben kongrede de söyledim şu an da söylüyorum, Tekstilkent'te zerre kadar emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Biz bu yola çıkarken Tekstikentte mağdurların, mazlumların zavallı durumuna düşürülen insanların haklarını korumak ve savunmak adına yola çıktık. Ben de arkadaşlarımda diğer üyeler de yıllarca mağdur edildik, ben de mağdurlardan bir tanesiyim. Çünkü Tekstilkent geçen zaman içinde bir türlü dolmadı ve dolmuyor. Bunun temel sebebi üyelerin gereken önemi göstermemesi, dükkânlarına sahip çıkmaması ve ilgilenmemesinin yanında geçmiş yönetimin işlerinin başında olmaması ve ayda iki saatin dışında gelmemesidir. 4200 işyerinin olduğu bir kooperatifi şayet sen işin başında olmazsan, ilgilenmezsen bizden önce olduğu gibi dağınık, lakayt ve ciddiyetsiz biçimde durur ve umutlar da zamanla yok olur.
 
Biz görevi devraldığımızda dağınık bir yönetim yapısıyla iki arkadaşın yönetmiş olduğu ve 43 tane bloğu da işgal altında, bir Tekstilkent bulduk. Yöneticileri ayda iki saat gelen ve iki kişinin yönettiği ve üyelerinin hiç ilgilenmediği bir koopretifti karşımızdaki. Oysa burası yabana atılacak ve o şekilde yönetilecek bir kompleks değildir. Bu gün İstanbul hariç hiç bir kentimizde böyle 4.200 işyerinin var olduğu bir ticari merkezi bulmak güçtür belki de yoktur. Çok önemli bir yer Tekstilkent.

 
Biz geldikten sonra değerler %20-25 arttı
 
Biz ve bütün işyeri sahipleri üyelerimiz Tekstilkent’e yatırım yaparken İstanbul’un merkezi, İstanbul’un kalbi gördükleri için yatırım yaptılar. İleride ticaretin merkezi olacak diye üyelerimiz tüm birikimlerini buraya aktardılar. Hemen yanı başımızda İSTOÇ var, Tekstilkentte işyeri değeri 250 bin dolar ama İSTOÇ'ta bir milyon dolar. Aradaki fark nedir diye sorulacak olursa ikisinin arası bir kilometre yok. Fark İSTOÇ'ta doluluk oranı yüzde 100, Tekstilkent'te biz geldiğimizde doluluk oranının %36 olmasıdır. Biz geldikten sonra değerler %20-25 arttı. Sebebi şu, biz seçim çalışmaları sırasında sahada şunu söylemiştik; bizi seçerseniz kooperatifimizde en az üç arkadaşımız profesyonelce işin başında olacak. Tekstilkent'in daha iyi ve rantabl yönetilmesi için gerekenleri layıkıyla yapacağız. Sözümüzde durduk ve işimizin başındayız.
 
Takriben sekiz ay oldu, geldik ve başladık. Sekiz aydan beri sahanın, idarenin dağınık yapısını toparlamaya çalışıyoruz. Sekiz ay önce geldiğimizde gördük ki; ülkemizde ve dünyada bilim çağı yaşandığı halde burada hala kara kalemle hesap yapılıyor. 4200 işyeri olan bir kooperatif yönetiminin santralinde hala bir telefon hattı vardı. Bir kişi aradığında diğer arayanların ulaşamadığı bir yönetim yapısı olan bir kooperatifti Tekstilkent. Sevk ve idaresi, muhasebesi, halkla ilişkileri hemen her şey darmadağınık bir durumdaydı. Biz öncelikle personelimizi eğitime tabii tuttuk.
 
Akşam saat 7'de suları kesilen bir kooperatifti
 
Sekiz ay önce ne idi şimdi ne oldu diye sorulursa, sekiz ay önce akşam saat 7'de suları kesilen bir kooperatifti Tekstilkent. O zamanlar yaklaşık aktif 1.000 işyerinin olduğu düşünüldüğünde yaz kış akşamları su yok. Biz ne yaptık 24 saat suları akan hale getirdik. Bu ve benzeri gelişmelerden rahatsızlık duyanlar var. Burada ellerinden nimetlerini aldığımız kişiler ve personeller var. Emekliliğinin ikinci turu geldiği halde 10 milyar maaş alanlar vardı. Tekstilkent'te 25-26 sene çalıştıktan sonra emekli olan ve hala devam eden personelimiz vardı. Emekliliği gelenler vardı biz onları da tazminatlarını vermek koşuluyla emekli ettik. Kamuoyuna yansıyan rahatsızlığın bir kısmı bu yüzden. Biz olayın ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Sekiz ay önce geldiğimizde 16 personel vardı biz bunların altı tanesinin iş akdini fesh ettik. Geldiğimiz gün de bu gün de kimsenin ekmeği ile oynama gibi bir derdimiz yok ve olamaz da. Biz ekibimiz ile birlikte doğru gördüğümüz ve bildiğimiz doğrultuda hareket edeceğiz. Elimizden geldiği kadar saha ile ilgili sorunları da çözdük çözmeye de devam edeceğiz. Sekiz ay önce akşamları tek kapısı açık olan, suyu, elektriği ortak ısı kullanımları belli saatlerde kapanan bir kooperatif devir aldık. Bu mantıkla 26 yıllık Tekstilkent eritilmiş ve yok edilme aşamasına getirilmişti. Derdimiz küçük olsun benim olsun değil büyük olsun hepimizin olsun dur. Büyük olsun Esenler'in olsun. Büyük olsun İstanbul'un olsun. Büyük olsun Türkiye’nin olsun. Benim malım da değerlensin 4200 üyemin de malı değerlensin. Tek derdimiz budur.
 
Her yaptığımız hukukidir
 
Birilerinin dediği gibi usulsüz iş yapmak, yasalara aykırı iş yapmak bizim kitabımızda yer almaz. Her yaptığımız hukukidir ve her yapacağımızı hukuken yetkin kişilere danışarak, görüş alarak yaparız ve yapıyoruz. Her yaptığımız hukuki kaidelere uygundur. Ama şunu da söylüyorum yönetici başarılı olmak istiyor ise risk almalıdır. Biz risk alınması gerekiyor ise risk almaktan da çekinmeyiz. Tekstilkent dolması gerekiyor ise ki gerekiyor dolduracağız.
 
Bizden önce 26 yıllık idareciler her sene geriye dönük Tekstilkent'in kendi öz varlığı 20-25 dükkanını satarak burayı idare etmişler. Geldiğimiz gün kasa da 1,5 trilyon açık vardı. Biz satmadan devam etme kararı aldık ve kooperatifi bu güne kadar getirdik. Kongreyi kazandığımızda sadece 350 milyar doğalgaz, 370 milyar emlak borcumuz vardı. Biz mayıs ayında yönetimi devraldık ve yakmadığımız doğalgaz borcunu ödedik.
 
Burayı bizden öncekilerin nasıl idare ettiğini herkes biliyor. Eski yönetim personele maaşlarını ödeyemediği için piyasa değeri 100 bin dolar olan dükkânları 40 bine Personele satmışlar. Yönetim kurulu karar defterinde böyle bir karar yok, yetki de yok ama satmışlar. Biz geldikten sonra genel müdür, genel müdür yardımcısı ve muhasebe müdürünü görevi kötüye kullandıkları nedeniyle suç duyurusunda bulunduk, mahkemeye verdik. İş akitlerine son verdiğimiz altı personelin ikisinin tazminatlarını ödedik. Diğer dört kişinin bu olaylara girmiş olanların ise ödemeyeceğiz eğer hukuk öde der ise öderiz. Yasal süreç neyi emreder ise biz ona uyarız. Esenler kamuoyunda koparılmak istenen fırtına nedenlerinden biri de bu.
 
Bizim hukuk bilmediğimizi ve hukuka uymadığımızı söyleyenlere onların ortaya attıkları iddialara hukuk çerçevesinde belgeleriyle cevap verebilecek durumdayım. Örneğin burada baz istasyonu kurulabilir mi, işgallere müdahale edilebilir mi, ortak kullanım olan yerlerde kaçak elektrik var mı bunlar gibi diğer tüm sorulara makul ve mantıklı hukuki dayanağı bulunan cevaplarımız var.
 
Tekstilkent sadece plazalardan ibaret sayılıyor
 
Biz geldiğimizde üyeler buradan bıkmıştı. Tekstilkent naylon faturacıların yerleşmeye başladığı bir yer olmaya başlamıştı. Aidat ödeme derdi yok, arayan soran yok bir durum vardı. Şimdi girenin de çıkanın da bize danışmak zorunda olduğu bir yer haline getirdik Tekstilkent’i. Yönetimimin bilgisi dışında ne bir kişi gelebilir ne de gidebilir. Bunun sonucunda son iki ayda 198 firma Tekstilkent'te işe başladı. Gelip geçenler Tekstilkent'i ya sadece plazalardan ibaret sayıyor ya da tekstilcilerin yeri olduğunu sanıyor. bizim en başta bu algıyı kırmamız gerekiyor. Tekstilkent’i her iş koluna açmalıyız. Her iş kolundan buraya ilginin artması için ilanlar verdik, tabelalar, afişler ve pankartlar astık.
 
Hala ham dükkanlar var, üyelerden dükkanlarını yaptırmalarını talep ediyoruz. 22 Şubat ta mali genel kurulumuz var orada da söyleyeceğim. Kongrede işyerlerini ısrarlarımıza karşın yapmayanlara da cezai müeyyide uygulama kararı alabiliriz. Biz sekiz ayda eski yöneticilerin sekiz senede başaramayacakları kadar iş yaptık.
 
Kapıları açtık, internet ağı kurduk, herkes yönetime çok rahat ulaşabiliyor. Beyaz masa kurduk. Tekstilkent'te yönetime ulaşmak eskiden çok zordu ve burada kendilerine göre bir kraliyet kurmuşlardı. Biz şimdi her an sahadayız ve her gelen bizimle görüşebiliyor. Herkese açığız, bütün taleplere bakıyoruz. Çabamız dükkânlarımızın dolmasıdır. Eğer dolar ise bu bölgeye ekonomik katkı sağlanır, işsizlere iş üretilir üyelerimizin de cebine para girer.
 
Eskiden tüm kapılar kapalı tek kapı açıktı. Şimdi gece 10'a kadar tüm kapılarımız açık, 10'dan sonra gece yarısına kadar B kapımız açık. Hırsızlığı üç aydan bu yana sıfırladık. 43 bloğumuz var ve her birinin dört kapısı var. Bu kapıların ana kapı hariç diğerlerini akşam altı gibi kilitletiyoruz. Gece 12'de de son kapıyı kilitletiyoruz. Sitelerin temizlik sorunları halledildi. 120 adet asansörümüz var, geldiğimizde %70'i çalışmıyordu. 1997 yılında yapılmış asansörlerdi bunlar, şimdi hepsini çalışır hale getirdik ve TSE belgelerini almaya başladık.
 
Biz geldiğimizde iki tane ortak kullanım yerimiz kirada idi biz 32 tane daha kiraya verdik. Atıl duran depoları Tekstilkent üyelerine yıllık 1 trilyon gelir getirir hale getirdik. Usulsüzce yıllarca eş dost akrabaya peşkeş çekilen o yerler şimdi 1 trilyon getiriyor, usulsüz iş yaptı diyenlere duyurmak isterim.
 
On yılda sadece aidata yerlerimizi bitiriyorlardı
 
Koza plaza da 27 tane yerimiz var. Sekiz tanesini kiraya verdik. Yıllık ödediğimiz aidat 675 bin lira. On yılda sadece aidata yerlerimizi bitiriyorlardı. Şu an yıllık beş yüz bin lirası bu kiralamalarla kurtarıldı. Milli servet gözümüzün önünde çürüyordu.
 
Ayrıca Tekstilkent ortaklarına ait, Koza Plaza ile Ramada Oteli arasında 22.000 metre bir yerimiz var. Eğer tüm değerlerimize sahip çıkıp üzerine bir şeyler yapar isek görev ve sorumluluklarımızı hakkınca yerine getirmiş olacağız. Bu yer Koza İnşaatın hurdalığı konumundaydı. Biz yönetim olarak burayı boşaltın diye tebligat yolladık başta kaaleye almadılar. Şimdi işgaller kalktı ve mahkemeye de verdik Koza İnşaatı. Boş arsamıza 14.000 metrekarelik tesviye yaptık, düzelttik ve üyelerimizin kullanacağı otopark haline getirdik. Bize bu işte destek sağlayan Esenler Belediyesi’ne ve Başkana teşekkür ederim. Otopark haricinde kalan bölümü de kiraya verdik. Boş tarladan Tekstilkent kasasına aylık 16.000 lira giriyor. Kimseye üyelerimizin hakkını yedirmeyiz, kimse de üyelerimizden büyük değildir, baskıları kabul de etmeyiz. Tekstilkent içinde de 1.500 araçlık kapalı otoparkımız var. Harabeydi geldik pırıl pırıl yaptık, ışıklandırdık ve üyelerimizin hizmetine sunduk.
 
Bizden önce çöp ilkel metotlarla traktörle toplanıyor belli merkeze taşınıyordu. Belediye de gelip toplama merkezinde biriken çöpü oradan alıyordu. Belediye ile görüştük ve akşam dokuzdan sonra çöpün kapılardan alınmasını sağladık. Konteynırları artıran ve bize bu hizmeti veren Esenler Belediyesi ve temizlik müdürlüğüne teşekkür ederiz. Şimdi herkes memnun.
 
Ciddi manada blok işgalleri vardı. 30-40 dükkân faal ama bodrumlar çöplük olmuştu. Evinde kullanmadıkları eşyaları bile getirip buraya atmışlar. Bu sorunları hallettik. Genel kurul yetkimiz var, işgal edilen alanlardan günlük olarak işgaliye bedeli tahsiline ilişkin maddeler var. Yıllardan beri 50 metre kiralık dükkân tutanlar 500 metre yer işgal etmişler. Bu hukuksuzluklarla da savaşıyoruz.
 
Tekstilkent yönetimi olarak hukuk dışı işlere asla girişmeyiz. Bize cep telefonları çekmiyor diye 150-200 imzalı başvuru var. Üç büyük firma ile protokol yaptık. Genel kurul da yetki alırsak baz istasyonları kurulacak.
 
Kooperatif Ana Sözleşmemize Uygun İşler Yapıyoruz
 
Kooperatif sözleşmemiz dışında, ana sözleşmemize aykırı hiç bir iş yapmıyoruz, örneğin bir maddemiz şöyle diyor; " Kooperatif Yönetim Kurulu, Tekstilkentin tamamını kapsayan yönetim kurma, bakım, onarım, iletme, yakıt, su, elektrik, personel ve sair geliştirme hizmetlerini geliştirip yürütmek bu konuda gerekli olan bütün kararları almak ve uygulamak, genel giderlere katılma payları da dahil olmak üzere ilgili maliklerden ve bağımsız bölümlerden belirli bir surette yararlananlardan ödeme talebinde bulunmak, yönetim planında öngörülen yatırımları uygulamak, üzere tüm hak ve yetkileri kullanmak hakkına sahiptir..." Biz genel kurulda aldığımız yetkiler çerçevesinde çalışıyoruz. Yetkimiz dışında kalan hiç bir konuda çalışma yapmıyoruz. Hakkımızda asılsız yorum yapanların dikkatine sunarım.
 
Tekstilkent'i Cazibe Merkezi Yapacağız
 
Tekstilkent yakın süreçte ticaretin konuşulduğu, ticaretin döndüğü, ticaretin görüşüldüğü, ticaret nabzının arttığı bir cazibe merkezi olacak. Yönetim kurulu başkanının kapısında ne olur bir işyeri de bize diyenlerin kuyruk olduğu günlere çıkmak için çalışıyoruz. 2015'leri yaşar isek de inanıyorum göreceğiz.
 
Çok şeyleri düşünceden çıkardık ve projelendirdik. Gerekli bağlantıları kurduk ve gerçekleştirilmesi açısından epey yol aldık.
 
Edirne bağlantı yolumuz yakında yapılacak. İETT güzergâh değişikliği kararını alarak ulaşıma yolladı. Yedi ilçenin vergi dairesinin Tekstilkent ve Giyimkente gelme çalışmalarımız devam ediyor. Esenler ve Büyükşehir Belediyelerinde planlara işlenmeye başlanmış. Rampalı yolları tam kullanışlı olmadığı için düz konuma getirme çalışmalarını başlattık. Dış duvarlara da müdahale ediyoruz.
 
120.000 metrekare alana kurulu düz çatılarımıza güneş enerjisi kurulması ile kendi enerjisini kendi üreten bir kooperatif olma çalışmalarını yürütüyoruz. Yap işlet devret veya kiralama yoluyla elektriğimizi, sıcak suyumuzu ve ısınmamızı kendimiz sağlayacağız. Türkiye’de olmayan bir modeli uygulayarak kendi reklamımızı da yapmış olacağız. 2017 yılında Tekstilkent metrosu da gelecek ve durağı da Tekstilkent içinde olacak.
 
Tekstilkent'e camii, okul ve kreş yapma çalışmalarımız da var. Camii için iki projeden birini seçip Yakında başlayacağız.
 
Sözün özü kooperatifin malı 240 yerimizi satmadan yönetmeye ve Tekstilkent'e değer katmaya çalışmaya devam ediyoruz ve edeceğiz...
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —