Kanlı Pazar-Defol Katil ABD

Kanlı Pazar-Defol Katil ABD

Amerikan 6. Filo Protestosu düzenlemek isteyen emperyalizm ve sömürü karşıtı sosyalist gençlere sağcılar saldırdı 200 kişi yaralandı, 2 kişi öldü. Bu olay ise tarihe 'Kanlı Pazar' olarak geçti.

Kanlı Pazar-Defol Katil ABD
Amerikan 6. Filo Protestosu düzenlemek isteyen emperyalizm ve sömürü karşıtı sosyalist gençlere sağcılar saldırdı 200 kişi yaralandı, 2 kişi öldü. Bu olay ise tarihe 'Kanlı Pazar' olarak geçti.
 
İstanbul'a demirleyen Amerikan 6. Filo'sunu protesto için 16 Şubat 1969'da Taksim'de yapılan emperyalizm ve sömürü karşıtı mitinge katılanlar sağcıların saldırısına uğradı. Devletin teşvik ettiği saldırganlar, Ali Turgut Aytaç ve Duran Erdoğan'ı öldürdü, yaklaşık 200 kişi yaralandı. Ve 16 Şubat, 48 yıldan bu yana Türkiye'de 'Kanlı Pazar' olarak anılıyor.
 
6. Filo'nun İstanbul'a gelişini protesto eden Ankara, İzmir, Trabzon ve İstanbul'daki küçük çaplı gösterilerin ardından, öğrenci ve işçi örgütleri 16 Şubat'ta İstanbul'da emperyalizm ve sömürüye karşı bir yürüyüş ve miting yapma kararı aldı. 76 gençlik örgütünün katılacağı gösteri için valilikten gereken izin de alınmıştı.
 
Emperyalizm karşıtı gösteri yapılmadan önce ortam sağcılar tarafından proveke edildi. 6. Filo Protesto Yürüyüşü'ne karşı, 14 Şubat'ta Komünizmle Mücadele Derneği ile sağ kesimin denetiminde olan Milli Türk Talebe Birliği'nin öncülüğünde "Bayrağa saygı" mitingi düzenlendi.
 
16 Şubat günü, emperyalizm karşıtı olan göstericiler Taksim'e doğru yürüyüşe geçmek üzere Beyazıt'ta toplanırken "Komünistlere gereken dersi verme" çağrısına uyan sağcılar Taksim Meydan'ına geldiler. Burada toplu kılınan namazın ardından taşlı ve sopalı bir biçimde beklemeye koyuldular.
 
Beyazıt Meydan'ında toplanan gençlik örgütleri yürüyüşe geçerek Sultanahmet, Sirkeci, Eminönü, Karaköy ve Dolma Bahçe üzerinden Taksim Meydanı'na ulaştılar. Taksim Meydanı'nda polis göstericilerin önünü keserek küçük gruplar halinde alana girmelerine sağladı.
 
Alana giren emperyalizm karşıtı göstericilere, sağcılar polis barikatını aşarak taşlı, sopalı ve bıçaklı saldırıları oldu. Tekbirler eşliğinde saldıranlar, göstericilerden Ali Turgut Aytaç ve Duran Erdoğan'ı bıçaklayarak öldürdü. Polisler ise olayları izlemekle yetindi.
 
Soldaki: Duran Erdoğan, sağdaki: Ali Trugut Aytaç
 
Amerikan 6. Filo Protestosu'nda gençliğin devrimci önderlerinden, Deniz Gezmiş, Mahir, Çayan İbrahim Kaypakkaya gibi isimler yer alırken, emperyalizm karşıtı göstericilere saldırınlar arasından İsmail Kahraman, gibi isimler yar aldı. Kanlı Pazar diye tarihe geçen o olay hiçbir zaman hafızlardan silinmedi.


  • Salı 35.2 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 36.7 ° / 22.6 ° Güneşli
  • Perşembe 39 ° / 24.2 ° Güneşli