Kanal İstanbul'a İmamoğlu'ndan, sert tepki

Kanal İstanbul

Düzenlediği basın toplantısıyla görevde bulunduğu 18 aylık sürecin değerlendirmesini yapan İmamoğlu, İBB'nin satın alarak Türkiye'ye getirdiği Fatih Sultan Mehmet tablosuyla ilgili 'sahtelik' incelemesi başlatıldığını

İ​BB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve belediyenin yönetim kadrosunun katıldığı ‘Adil, Yeşil ve Yaratıcı İstanbul Yolunda 18 Ay’ başlıklı toplantı, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenledi.
İmamoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada İBB'ye Fatih Sultan Mehmet tablosuyla ilgili inceleme başlatıldığını açıklarken Kanal İstanbul projesine de sert tepki gösterdi. İBB Başkanı, kendisinden önceki dönemde yapılan usulsüzlükleri tespit çalışmalarının sürdüğünü söyledi, "Özellikle mazbatanın geciktirildiği dönemde ile iki seçim arası dönemde çok sayıda dosyanın yok edilmesi, bazı dosyalardaki hukuksuz işlemlerin izinin silinmesi gibi net bir iradeyle yapılmış çok sayıda problemli işlem tespit ettik" açıklaması yaptı.

KANAL İSTANBUL TEPKİSİ: ÇILDIRMIŞ PROJELERE İHTİYAÇ YOK
İmamoğlu, konuşmasının sonunda iktidarın Kanal İstanbul projesine de sert tepki gösterdi.

İBB BAŞKANI ŞUNLARI SÖYLEDİ:
“Konuşmamı tamamlamadan önce bu aziz şehrin kalbine bir hançer gibi indirilmek istenen, şehrimizin milyarlarca yıllık doğal yapısına ve on binlerce yıllık eşsiz tarihine zarar vermekten başka hiçbir anlam taşımayan Kanal İstanbul belası hakkında ilgililere bir uyarıda bulunmak istiyorum. Bunu yapmayın.
Lütfen bu şehre, bu millete ve bu tarihe bir kez daha ihanet etmeyin.
İstanbul’un, İstanbullunun ve bu güzel ülkenin akıl dışı projelere ihtiyacı yok. Hele hele çıldırmışlara hiç yok!
İstanbul, siyaseten bilek güreşi yapacağınız bir alan değil.
Hedefiniz, motivasyonunuz ve menfaatleriniz ne olursa olsun, buna değmez.
Ne karar verdiyseniz, kime söz verdiyseniz fark etmez, vazgeçin. Derhal durun.
Bu millet ne bugün, ne de yarın sizi affetmez.
Elimizden gelen tüm yasal imkanlarla ve 16 milyon İstanbullunun kahır ekseriyetinden aldığımız büyük güçle Kanal İstanbul’un yapılmasına karşı duracağız!”
BAZI DOSYALARDAKİ HUKUKSUZ İŞLERİN İZİ SİLİNMİŞ!
İmamoğlu, öte yandan AKP döneminde İBB’de yapılan usulsüzlüklerle ilgili de açıklamalarda bulundu. “Gerek İBB’de, gerekse iştiraklerimizde sağlamış olduğumuz toplam tasarruf miktarı bir önceki yıl bütçemizin %24’üne ulaştı” diyen İmamoğlu, usulsüzlüklerle ilgili şunları söyledi:
“Bu dönemde, önceki dönemlerde yapılan çeşitli usulsüz ve yanlış işlere ilişkin dosyaları da açmaya başladık. Halen 40’ın üzerinde ciddi dosyayla ilgili müfettişlerimiz çalışıyor. Bu dosyalar netleştikçe hem kamuoyuyla paylaşacağız, hem de yanlış yapanlarla ilgili hukuki işlemlere başlayacağız.
Ancak, şunu özellikle söylemek isterim ki, özellikle mazbatanın geciktirildiği dönemde ile iki seçim arası dönemde çok sayıda dosyanın yok edilmesi, bazı dosyalardaki hukuksuz işlemlerin izinin silinmesi gibi net bir iradeyle yapılmış çok sayıda problemli işlem tespit ettik.
Bu işlemlerin kapatılmaya çalışılan izlerini ilmek ilmek izleyeceğiz ve haksız ve kanunsuz harcanmış her kuruşun hesabını soracağız.”
18 ay önce İstanbul, plansızlıktan ve parasızlıktan tüm metro inşaatlarının durduğu bir kentti…
Bugün İstanbul, tüm metro hatları için finansman sağlamış, duran metro inşaatlarını başlatmış, yapım sürecini hızlandırmış, yeni projelerin hazırlığına başlatmış bir kenttir.
18 ay öncesine kadar yılda ortalama 5 kilometre metro hattı yapılabiliyordu.
Biz bunu 4 katına yani yılda 20 kilometre metro inşatına çıkarmak için gereken her şeyi sağladık.
Şimdi sadece, siyasi hesaplarla davranılmamasını, İstanbullunun metroya kavuşma sürecinin engellenmemesini bekliyor ve istiyoruz.
18 ay önce İstanbul, yeşil alanların her an imara açılma riskiyle karşı karşıya olduğu bir kentti.
Devasa yeşil alanlarda ya hiç düzenleme yapılmıyor ya da sınırlı bir düzenleme yapılsa da bu alanlar kullanıma açılmıyor; adeta vatandaştan kaçırılıyordu…
İstanbul bugün, Kemerburgaz Kent Ormanı, Atatürk Kent Ormanı gibi milyonlarca metrekarelik yeşil alanın halkın kullanımına açıldığı, bizzat vatandaşa teslim edildiği bir kenttir.
18 ay önce İstanbul, Beşiktaş, Kadıköy, Üsküdar, Bakırköy, Avcılar gibi pek çok semt merkezinde su baskınları yaşanan bir şehirdi.
Bugün bu sorunlar büyük ölçüde ve kalıcı biçimde çözüldü. Geri kalanlar da 2021’de çözülecek.
18 ay önce İstanbul, Taksim, Bakırköy, Üsküdar, Kadıköy gibi büyük meydanları kimliksiz, plansız, çirkin ve işlevsiz bir kentti.
Bir sabah kalktığınızda meydanların, yönetimin keyfine göre düzenlendiğini görebilirdiniz...
Bugün İstanbul’un tüm büyük meydanları bilim insanlarının, ulusal ve uluslararası tasarımcıların, kentsel planlama uzmanlarının ve vatandaşın katılımıyla, ortak akılla tasarlanıyor.


  • Salı 35.2 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 36.7 ° / 22.6 ° Güneşli
  • Perşembe 39 ° / 24.2 ° Güneşli