Kaftancıoğlu provokasyona gelmedi

Kaftancıoğlu provokasyona gelmedi

Kentsel dönüşüm kapsamında Esenler Oruçreis Parkının yıkılmasını bahane ederek partilileri toplayan İlçe Başkanı Bülent Ütebay’ın provokasyonuna gelmeyen CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu,


Esenler Belediyesi ve TOKİ’nin ortaklaşa yapacakları kentsel dönüşüm projesi kapsamında Oruçreis Parkı’nın yıkımı gerçekleştirildi. Oy uğruna yıkımı provoke etmek isteyen Esenler CHP İlçe Başkanı Bülent Ütebay’ın diğer siyasi parti İlçe Başkanlarını da yanına alması işe yaramadı.

Kaftancıoğlu: Konunun takipçisi olacağız

Oruçreis Mahallesi’ni karış karış bildiğini belirten CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, ”Ben buraya aslında CHP İstanbul İl Başkanı olarak geldim ama benim buraya gelişimin başka bir sebebi daha var. Ben yıllarca burada sizlere sağlık alanında hizmet vermiş bir ablanız olarak da geldim. Bunu şundan dolayı söylüyorum; Ben bu bölgede çalışırken beni en çok üzen olaylar neydi biliyor musunuz? Yaz geldiğinde sokaklarda oynayacak parkı olmayan çocuklarımız yollarda oynuyor ve onlara araba çarpıyordu. Bize getiriyorlardı ve bizde onların tedavisini yapıyorduk. Ben bu mahalleyi sokak sokak bilirim, insanlarını bire bir tanırım.

İlçe Başkanımız oldubittiye getirecekler dedi

İçerisinde yaklaşık 200’e yakın ağaç bulunan tek yeşil alanını oldubittiyle dönüştürülmeye veya yok edilmeye çalışıldığını İlçe Başkanımızdan öğrendim.  Değerli Oruç Reis Mahallesinin sakinleri ve değerli çocukları siyaset niye yapılır? Hangi partiden olursanız olun amacı vatandaşa hizmettir. Burada Esenler Belediyesinin yetkilileri var ve kendileriyle de konuşup bilgi alacağım. Siyasilerimizin görevi yeşil alanları arttırmaktır, yok etmek değil.
Şimdi İstanbul’da bir deprem riski var mı? Var. Kentsel dönüşüm ihtiyacı var mı? Var. Sizlerin güvenli evlerde en uygun koşullarda yaşamaya hakkınız var mı? Var. Ama bunu yaparken planlı, programlı sizleri de dinleyen, sizlerin de fikrini alan bir yönetim olması gerekir. Eğer bu yeşil alan dönüşüme katılacaksa aynısı veya daha çoğu aynı yerde yapılması gerekir. Bu yeşil alan kaldırılarak biz size başka bir mahallede yeşil alan yaptık denmesini kabul etmiyoruz. Tamam yeni bir yeşil alan oluşturulması kıymetli ama buradaki çocuklar oraya gidemez ki. Yerinde dönüşüm dediğimiz olay tamda bu açıkçası. Bizde siyasi partiler olarak bu konuda üzerimize düşen ne varsa onu yapacağız. Bu konunun da takipçiyiz. Siz hiç merak etmeyin.” Diye konuştu.
Kaftancıoğlu daha sonra yapılacak proje ile ilgili Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Karataş’dan bilgi aldıktan sonra Esenler’den ayrıldı.

Karataş: Oruçreis Mahallesi, toplam 1.924.816 m² yeşil alana kavuşacaktır.   

Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Karataş, İl Başkanı Kaftancıoğlu ve basın mensuplarına şu açıklamayı yaptı;

“Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi ile Oruçreis Mahallesi’ndeki yeşil alan miktarı (Millet Bahçesi hariç) 25 kat artıyor. Türkiye’nin en büyük Millet Bahçesi de (1.800.000 m²) yine Oruçreis Mahallesi’nde yapılacak. Ben bunun sözünü sizlere veriyorum.
Bakın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/TOKİ ile Esenler Belediyesinin ortaklaşa yürüttüğü Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi, Oruçreis Mahallesi’nde etaplar halinde tüm hızıyla devam ediyor.



Projenin 1. etabında 262 konut yapılarak, deprem riskli yapılarda oturan vatandaşlarımıza teslim edildi. Boşaltılan konutların yerine hiçbir konut yapılmayarak 15.213 m² donatı alanı/toplanma alanı oluşturuldu.

Projenin 2.etabında deprem riski taşıyan toplam 105 konut yıkıldı, deprem riski taşıyan 1.003 konut da yılsonuna kadar yıkılıyor ve toplam 50.213 m² donatı alanı açılıyor. Yıkılan konutların yeri park, meydan ve mahallenin ihtiyacına göre donatılara ayrıldı. Vatandaşların taşınacağı depreme dayanıklı 1.003 konutun inşası bitti ve Temmuz 2021’de kuraları çekilecek.

3. etap kapsamında ise donatı alanında kalan deprem riski taşıyan 4.913 bağımsız birim transfer edilerek Oruçreis Mahallesi’nde 124.816 m²’si yeşil alan olmak üzere toplam 257.465 metrekare donatı alanı üretiliyor. Ayrıca, Türkiye’nin en büyük millet bahçesi de (1.800.000 m²) bu mahallemizde yapılacak.  
Oruçreis Mahallemizde 2. etap kapsamında TOKİ tarafından inşa edilecek 312 deprem konutu, deprem riski taşıyan ve yıkılan 105 konut hak sahipleri ve diğer deprem riski taşıyan yapıların transferi için kullanılacaktır.

Sonuç olarak;

Oruçreis Mahallesi’nde yürütülen ve hayat kurtaran kentsel dönüşüm kapsamında; mahalledeki mevcut 14.016 bağımsız birim sayısı proje bitiminde 9.103’e düşüyor. Donatı alan ise 5.000 m²’den bu yılsonu itibari ile 50.213 m²’ye, proje bitiminde ise 124.816 m²’si yeşil olmak üzere 257.465 m²’ye çıkmaktadır. 1.800.000 m² millet bahçesi ile birlikte ise Oruçreis Mahallesi, toplam 1.924.816 m² yeşil alana kavuşacaktır.”   





  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli