Kadınlar çocuk istismarında cezasızlığa karşı ayağa kalktı!

Kadınlar çocuk istismarında cezasızlığa karşı ayağa kalktı!

istismara maruz kalan çocukla evlenmesi üzerine cezanın ortadan kaldırılmasını öngören yasal düzenlemeye karşı kadınlar yurdun dört bir yanında sokağa çıktı

Kadınlar çocuk istismarında cezasızlığa karşı ayağa kalktı!

istismara maruz kalan çocukla evlenmesi üzerine cezanın ortadan kaldırılmasını öngören yasal düzenlemeye karşı kadınlar yurdun dört bir yanında sokağa çıktı.

SMeclis’te AKP milletvekillerinin teklifiyle kanun taslağına giren ve çocuk istismarı suçunda failin istismara maruz kalan çocukla evlenmesi üzerine cezanın ortadan kaldırılmasını öngören yasal düzenlemeye karşı kadınlar yurdun dört bir yanında sokağa çıktı.

Ankara’dan Samsun’a Kocaeli’den İzmir’e kadar kadınlar ‘Tecavüz düzeamsun ve Kocaeli’de yasal düzenlemeye tepki gösteren kadınların eylemine polis saldırdı. Saldırı sırasında onlarca kadın gözaltına alındı.

'TECAVÜZ DÜZENİNİZİ KABUL ETMİYORUZ'

 

Ankara’da kadınlar Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla eylem düzenledi. “Kadınlara ve çocuklara reva görülen bu tecavüz düzenini kabul etmiyoruz. OHAL bahanesi ile tecavüzcülerin salıverilmesine, kadınların ve çocukların Meclis onayı ile tecavüzcülere, istismarcılara teslim edilmesine izin vermeyeceğiz” diyen kadınlar,  Kızılay Yüksel Caddesi'nde bir araya geldi. ‘Evlilik tecavüzü aklamaz’, ‘AKP elini çocuklardan çek’, gibi sloganlarla düzenlemeye tepki gösteren kadınlar, ‘Tecavüz meşrulaştırılamaz’ pankartı açtı.

Eylemde açıklama yapan Cansu Yumuşak, “Bu önerge ile 4 bin tecavüzcüye tahliye yolunu açmayı planladılar” dedi. Türkiye'de çocuk istismarının sistematik ve yaygın bir şekilde işlendiğin belirten Yumuşak, bir yılda adliyeye taşınan çocuğa yönelik cinsel istismar sayısının 6 bin 957 olduğunu kaydetti. AKP hükümetinin cinsel istismarı meşrulaştırıp yasal hale getirmeye çalıştığını ifade eden Yumuşak, Adalet Bakanı'nın bununla yetinmeyip “Tecavüzcüleri kesinlikle kapsamıyor, ancak çocuklarla evlenenlere uygulanacak” sözlerini sarf etmesinin niyetlerini ortaya koyduğunu vurguladı.

YASA GERİ ÇEKİLENE KADAR DİRENİŞTEYİZ

İstanbul’da ise Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun çağrısıyla Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen kadınlar “Çocukları istismarcısıyla evlendirmenin önünü açan önergeyi yırtıp attık. Çocuk ve kadın düşmanlarına karşı direneceğiz” dedi.

Hacıosman metro durağında bir araya gelen Barış ve Demokrasi Güçleri de Mecliste görüşülen cinsel istismara cezasızlık getirecek olan yasa önergesini protesto etti. Kadınlar “Onlar kadınların elinden tüm haklarını alarak tacizle tecavüzle kendi düzenlerini meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Hangi kitapla, kanunla tecavüzü yasalaştırmaya çalışırsanız çalışın, bizim kitabımızda tek bir şey yazıyor tecavüz suçtur. Bu yasa çekilene kadar direnişteyiz” açıklamasında bulundu.

TEHDİTLERLE YAPILAN YASALLAŞTIRILMAK İSTENİYOR

AKP'nin bu düzenlemeyi ilk defa gündeme getirmediğine dikkat çeken Yumuşak, 2016 yılının başında Meclis tarafından oluşturulan Boşanma Komisyonu'nun önerilerinden birinin de benzer bir düzenleme olduğunu hatırlattı. O zaman geçirilemeyen düzenlemenin OHAL'de alelacele geçirilmek istendiğini ifade eden Yumuşak, zaten yasal olmayan şekilde kadınlar ve çocukların devlet tarafından korunamadıkları için tecavüzcüsüyle evlendirildiğini belirtirken; tehdit ve zorlama ile olan bu evliliklerin yasallaştırılmak istendiğini vurguladı.

‘ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ’

İzmir Kadın Platformu da düzenlediği eylemle düzenlemeye tepki gösterdi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar slogan ve pankartlarıyla hükümete tepki gösterdi.

Platform adına açıklamayı okuyan Işık Barç, Ensar Vakfını aklayanların, tecavüzcüleri ve kadın katillerini koruyanların, çocuk ve kadın derneklerini kapatanların yine iş başında olduğunu belirterek, “Kadın ve çocuk hakları açısından asla kabul edilemeyecek rezil bir önerge daha dün AKP'nin oyları ile meclise getirildi. Uzunca süredir, önce Anayasa Mahkemesi tarafından gündeme getirilen, daha sonra AKP tarafından çıkarılmaya çalışılan bu aşağılık yasa teklifi ısıtılıp tekrar önümüze getirildi. Bu önergeyi getirenler bilsin ki; tek bir çocuğu, tek bir kadını bile sizin iktidarınıza feda etmeyeceğiz” dedi.

Çocukların, istismarcı erkekle evlendirilmelerinin hiçbir değerle, kültürle ve dinle savunulamayacağını ifade eden Barç, “Çocuk istismarında ‘rıza’ aramak hangi yasada yazarsa yazsın, suçtur. Bizzat kendinizin imzaladığı uluslararası sözleşmeleri bile çiğnemek demektir. Hiçbir çocuğun ve kadının istismarcı ile, tecavüzcü ile evlendirilmek istenmesine asla sessiz kalmayacağız” dedi.

'BU YASAYI MECLİSTEN GEÇİREMEYECEKSİNİZ'

AKP ve sarayın, özellikle OHAL'i bahane ederek kadın hareketinin kararlı mücadelesi ile elde ettiği haklara göz diktiğini söyleyen Barç, “Bu gerici zihniyetinizle görülecek hesabımız var. Bir adım dahi geri atmıyoruz. Çocuk ve kadınların yaşam hakkını hiçe saymanıza nasıl sessiz kalmadıysak, bu yasayı da meclisten geçirmenize izin vermeyeceğiz. Ne çocuklara ne kadınlara asla zarar verdirtmeyeceğiz. Oldu bittiyle geçirmeye çalıştığınız önerinizi de, bizi sokmak istediğiniz kalıplarınızı da yırtıp atacağız” dedi.

KOCAELİ'DE KADINLARA GÖZALTI

Kocaeli'de ise Kocaeli Kadın Platformu'nun çağrısıyla Belediye İş Hanı önünde bir araya gelen kadınların toplanmasına polis izin vermedi. Valiliğin kararıyla tüm eylem ve etkinliklerin yasaklandığını ileri süren polis, açıklamanın yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Kadınlarsa düzenlemeye karşı açıklamalarını kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade ederek alandan ayrılmadı. Polisin çok sayıda çevik kuvvet ile toplanmaya engel olmasına “Tecavüzü aklama, suça ortak olma” sloganıyla karşılık veren kadınlara polis saldırdı. Saldırı sırasında aralarında Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan'ın da bulunduğu 15 kadın gözaltına alınarak 42 Evler Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Polisin saldırısının ardından gözaltına alınamayan kadınlar tekrardan toplanmak isteyince bu sefer polis kadınları “Sizi de gözaltına alırız. Arkadaşlarınızın yanına gitmek istemiyorsanız dağılın” diyerek tehdit etti.

Bugün aynı konuyla ilgili CHP Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan ve CHP üyesi kadınlar Kocaeli Adliyesi önünde açıklama yaparak suç duyurusunda bulunmuştu.

SAMSUN’DA KADINLAR GÖZALTINA ALINDI

Samsun’da da AKP’nin istismarı meşrulaştıran önerisine kadınlar tepki göstermek istedi. İstiklal Caddesi Süleymaniye geçidinde bir araya gelen kadınlara polis saldırdı. Saldırı sırasında 11 kadın darbedilerek gözaltına alındı. OHAL gerekçe gösterilerek eylem yapılmasına engel olunan illerden bir diğeri ise Antalya'ydı. 



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı