Kadınlar 25 Kasım'da alanlardan haykırdı : Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz'

Kadınlar 25 Kasım

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınlar, Türkiye’nin dört bir yanında “Haklarımız, hayatlarımız ve birbirimiz için” diyerek sokaktaydı

Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde sokaktaydı.

Birçok yerde pandemiyi gerekçe gösteren kolluk kuvvetlerinin engellemelerine rağmen eylemlerini gerçekleştiren kadınlar, “Haklarımız, hayatlarımız, birbirimiz için” diyerek caddeleri, meydanları doldurdular.

Adana

Adana Kadın Platformu’nun çağrısıyla Heykelli Park’tan Atatürk Parkı’na yürüyüş yapmak isteyen kadınlar pandemi gerekçesiyle polis tarafından engellendi.

Heykelli Park’ta basın açıklamasını okuyan kadınlar şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını talep etti ve alkışlarla ses çıkarma eylemi yaparak “6284 uygulansın”, “İstanbul Sözleşmesi uygulansın” diye haykırdı.

Platform adına konuşan Sevil Aracı, yürüyüşlerinin engellenmesine tepki gösterdi.

Mirabel Kardeşler’in anıldığı eylemde Gülistan Doku’dan Duygu Delen’e kadar erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınların akıbetleri soruldu.

Antalya

Antalya Kadın Platformu, Attalos Meydanı’nda açıklama yaptı. Eylemde, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Jin jiyan azadi”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları atıldı.

Türkçe ve Kürtçe olarak yapılan açıklamada, Mirabel Kardeşler’den bugüne, kadınların şiddete ve sömürüye boyun eğmediği vurgulanarak, “Biz kadınlar olarak erkek iktidarına, baskıya, şiddete, tacize, tecavüze, istismara ve katliamlara dur demek için sokaklardayız, kazanımlarımıza ve haklarımıza sahip çıkmak, bir kişi daha eksilmemek için sokaklardayız. Biz İstanbul Sözleşmesi yaşatır demek için sokaklardayız. Biz yaşamı savunmak için sokaklardayız. Sokaklarda olmaya devam edeceğiz” denildi.

Aydın

Didim Kadın Platformu’nun Kent Meydanı’nda yaptığı eylemde “İstanbul Sözleşmesi yaşatır, haklarımızdan ve yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz” pankartı açıldı. “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Jin jiyan azadi” sloganlarının atıldığı eylemde, platform adına açıklamayı Didim Eğitim-Sen Temsilcisi Belkıs Kahraman okudu.

Dünya genelinde her gün en az 137 kadının en yakınındaki erkekler tarafından katledildiğini belirten Kahraman, milyonlarca kadının sıradanlaştırılan erkek şiddeti tehdidiyle yaşamaya zorlandığını söyledi.

Türkiye’nin OECD ülkeleri içinde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri sıralamasında birinci sırada olduğunu kaydeden Kahraman, “Kadınlara, LGBTİ+’lara yönelik şiddette ve çocuk istismarında cezasızlık özel bir politika olarak uygulanıyor. Eril yargı kararlarıyla birleşen iktidarın kadın düşmanlığı, şiddet faillerini cesaretlendirmeye devam ediyor” dedi.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa gibi kazanımların iktidar eliyle yok edilmek istendiğine dikkat çeken Kahraman, “Bugün çok daha güçlü ve çok daha örgütlü olarak hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyor ve yaşamlarımızı savunmak için sokaklara çıkıyoruz” ifadelerini kullandı. Eylem sloganlarla sona erdi.

Denizli

Candoğan Parkı’nda bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı Ebru Koç Acar okudu.

Kadınların dünyanın dört yanında eşitsizliği, yoksulluğu, savaşları ve şiddeti üreten kapitalizme karşı isyanı meydanlara taşımak, kadın dayanışmasının gücüyle, itirazlarını duyurmak için yine alanlarda olduğunu belirten Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

İsyandayız çünkü dünya genelinde her gün en az 137 kadın, en yakınındaki erkekler tarafından öldürülüyor! İsyandayız çünkü her üç kadından biri yakın aile fertlerinden biri ya da eski eşi tarafından fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalıyor. İsyandayız çünkü her yıl 12 milyon kız çocuğu zorla evlendiriliyor ve milyonlarca kadın sıradanlaştırılan erkek şiddeti tehdidiyle yaşamaya zorlanmaya devam ediyor.

İktidar eliyle gasp edilen belediyelerin kadın birimlerinin kapatıldığını hatırlatan Acar, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa gibi yaşam güvencesi sayılabilecek kazanımların yok edilmek istendiğini vurguladı.

“İstanbul Sözleşmesi yaşatır” demek için sokaklarda olduklarını ifade eden Acar, sözlerinin devamında “Her türlü yasağa ve baskıya rağmen ‘Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz’ demek için sokaklardayız. Bin bir emekle elde ettiğimiz kazanımlarımıza ve haklarımıza sahip çıkmak için sokaklardayız. Bir kişi daha eksilmemek için sokaklardayız. ‘Ev işi kadın işidir’ diyen ataerkiye karşı bakım hizmetlerinin toplumsallaştırılması için sokaklardayız. Hakkımız olanı ancak sokaklarda olarak alacağımızı, evde, işte, sokakta, cezaevinde, okulda ve yaşadığımız her yerde mücadeleyi büyütürsek kazanacağımızı biliyoruz ve vazgeçmiyoruz” dedi.

Dersim

Dersim Kadın Platformunun sağlık emekçisi kadınlara ve Gülistan Doku’ya atfettiği açıklamaya, yaklaşık bir yıldır akıbeti bilinmeyen Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku da katıldı.

Gaziantep

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla Balıklı Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, parkta düzenledikleri fotoğraf sergisinin ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

Platform adına açıklamayı Eğitim Sen Gaziantep Kadın Sekreteri Elif Söyleyici okudu. Dünyanın dört bir yanında eşitsizliği, yoksulluğu, savaşları ve şiddeti üreten erkek egemen kapitalizme karşı alanlarda olduklarını belirten Söyleyici, “İsyandayız çünkü dünya genelinde her gün en az 137 kadın, en yakınındaki erkekler tarafına öldürülüyor” dedi.

Kadınları erkeğe, sermayeye ve devlete daha da bağımlı hale getirmek için her türlü krizi fırsata çevirmenin hesabını yapanlardan hesap sormak için sokaklarda olduklarını belirten Söyleyici, “Bin bir emekle elde ettiğimiz kazanımlarımıza ve haklarımıza sahip çıkmak için sokaklardayız. Yeni Feray Şahinler, Duygu Delenler olmaması için, yani bir kişi daha eksilmemek için sokaklardayız. İşsizliğe, yoksulluğa, gericiliğe, tacize, tecavüze, istismara, katliamlara ve savaşlara karşı yaşamımızı savunmak için sokaklardayız” diyerek sözlerini sonlandırdı.



  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli