Tarih: 13.07.2013 14:49
Kaçak köprü için 5 milyon ağacı kurban ettiler!
Kaçak köprü için 5 milyon ağacı kurban ettiler!
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'ın şaşaalı bir törenle 29 Mayıs'ta temelini attıkları 'Yavuz Sultan Selim' adı verilen İstanbul'un 3. köprüsü kaçak çıktı. Projede belirtilen alanın dışında yapıldığı gerekçesiyle köprüyle ilgili tüm imar planlarının 11 Haziran'da Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın imzasıyla iptal edildiği ortaya çıktı. Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği Başkanı Abdülkadir Bilge 1 milyondan fazla ağacın kesildiğini, 5 milyonun üzerinde fidanın da yok edildiğini iddia ettiği proje için sorumluların cezalandırılmasını istedi.
TEMA: 'Bu çapta bir proje ÇED'siz ve kaçak yapılamaz'
TEMA Vakfı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, Asya ve Avrupa kıtalarını ‘kaçak’ olarak birbirine bağlayacak olan 3. köprünün esastan da usulden de yanlış olduğu kaydedilerek şu görüşlere yer verildi: "Köprünün 1/1.5000 ölçekli Nazım ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı iptal edilerek yeni güzergaha göre tekrar yapılacak. Bu durum bir kez daha gösteriyor ki; bölgesel ve hatta ülkesel öneme sahip bu kadar geniş çaplı bir proje; plansız, ÇED’siz ve kaçak olarak yapılamaz!"
'3. Köprü İstanbul'un ulaşımı için tehdit'
İstanbul’un anayasası olarak kabul edilen, İstanbul 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı Raporu’nda, 1. ve 2. köprülerin kent makroformu (şekli) üzerindeki olumsuz etkilerinin ortaya konulduğu ve kentin kuzeye doğru gelişmemesi gerektiğinin açıklandığına dikkat çekilen TEMA açıklamasında, söz konusu raporun 3. köprüyü İstanbul ulaşımı için tehdit olarak değerlendirdiğinin de altı çizilerek, "şimdi karşılaştığımız 3. köprünün güzergahının değişmesi ve imar planlarındaki revizyon; bölgesel ve hatta ülkesel ölçekte öneme sahip bir projenin plansız ve ÇED’siz yapılmaya çalışılmasının sonucudur. Peki bu durumda kesilen yüz binlerce ağacın, yok edilen doğal yaşamın açıklaması nedir?" ifadelerine yer verildi.
'3. Köprü de 3. havaalanı da imar planında yok'
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği Başkanı Abdülkadir Bilge ise 3. Köprü ve 3. havaalanının İstanbul'un Nazım İmar Planı'nda yer almadığına işaret ederek her iki projenin de keyfi olarak uygulamaya konulduğunu öne sürdü.
'Yine kaçak olacak devam edilecek'
Kaçak olduğu ortaya çıkan 3. köprü için sivil toplum örgütlerinin açtığı davanın kaybedileceğinin anlaşılması üzerine olayın üzerini örtmek için böyle bir açıklama yoluna gidildiğini iddia eden Bilge, "1/1000 ölçekli imar planında yer almayan 3. köprünün yapımına yine kaçak olarak devam edilecek" görüşünü dile getirdi.
'Orman izni de yok'
Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri olarak başından beri 3. köprünün ÇED raporunun ve orman izinlerinin olmadığını gündeme getirdiklerini anlatan Bilge, "eğer orman izni olsaydı ilgili firmanın yüzde 3 oranında teminat yatırması gerekiyordu. Edindiğimiz bilgilere göre böyle bir teminat yatırılmış değil" diye konuştu.
'1 milyonun üstünde ağaç, 5 milyon fidan yok edildi'
3. köprü için 1 milyonun üzerinde ağaç kesildiğini dile getiren Bilge, ıhlamur, kayın, çam, meşe ve kestane gibi türlerin kesilmesinin yanı sıra çalışmalar sırasında 5 milyondan fazla fidanın da yok edildiğini belirterek, "adeta yangından mal kaçırılır gibi çalışma yapıldı. Sonbahar beklenerek bu fidanlar civar belediyelerin sınırlarına nakledilerek kurtarılabilirdi. Yokedilen bunca ağaç için sorumluların cezalandırılmaları gerekiyor" görüşünü savundu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —