KURBAN SATIŞI – ALIŞI VE KESİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR!

KURBAN SATIŞI – ALIŞI VE KESİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR!

“Kurban satışı, alışı ve kesiminde dikkat edilmesi gereken önemli hususlar!“ konulu, Esenler Ilçe Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğünün 15 sayı no’lu basın bülteni şöyle;

KURBAN SATIŞI – ALIŞI VE KESİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR! 

“Kurban satışı, alışı ve kesiminde dikkat edilmesi gereken önemli hususlar!“ konulu, Esenler Ilçe Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğünün 15 sayı no’lu basın bülteni şöyle;

BASIN BÜLTENİ

Sayı :15

KURBAN SATIŞI – ALIŞI VE KESİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ HUSUSLAR!

10.09.2012 tarih ve 2013/1 karar numaralı Esenler Kurban Hizmetleri Komisyon Kararları gereğince İlçemizde Kurbanlık Hayvan Satış Yeri (Yani Kurbanlık Hayvan Pazarı) kurulmayacağı için vatandaşlarımızın Kurbanlık Hayvan ihtiyaçlarını kendilerine uygun en yakın ilçelerdeki Kurbanlık Hayvan Satış noktalarından temin edebilirler.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğümüzün 2010/7 sayılı genelgesinde bildirilen şartları taşımayan kurbanlık hayvanların Avrupa yakasına geçirilmesine müsaade edilmeyecektir. İlçe Kurban Hizmetleri Komisyon Kararlarıyla ilçemize giriş noktalarında, Esenler  Belediyesi  Zabıta Daire Başkanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarınca denetim ve kontrollere başlanılmış olup,  belgelerine uymayan hayvan sevkleri ile raporsuz hayvan sevkleri ve kaçak olarak İlçe sınırlarımızda tespit edilen büyük ve küçükbaş hayvanlar hakkında gerekli yasal işlemler uygulanacaktır. Kaçak olarak tespit edilen hayvanlar bütün masrafları hayvan sahibine ait olmak üzere Emniyet Güçleri nezaretinde en yakın mezbahane de kestirilecektir.

Kurbanlık Hayvan Alınırken;

-         Hayvanların sağlıklı olmasına,
-         Hayvanların Veteriner sağlık raporunun bulunmasına, aşı kaydı olmasına,
-         Büyükbaş Hayvanların yanlarında pasaportlarının bulunmasına,
-         Küçükbaş Hayvanların yanlarında nakil belgelerinin olmasına,
-         Hayvanların gebe olmamasına,
-         Sığırların iki yaşını, küçükbaş hayvanların bir yaşını doldurmuş olmasına dikkat etmek gerekmektedir.

Vatandaşlarımızın Kurbanlarını, Kurban Komisyonunun belirlediği ve muhtarlara resmi yazı ile bildirilmiş olan kurban kesim yerlerini öğrenerek, kurbanlarını kendilerine uygun olan kesim noktalarında kestirmeleri gerekmektedir. Cadde , sokak ve park gibi kamu alanlarında kurban kesilmeyecektir. Kendi bahçesinde kurbanını kesmek isteyen vatandaşlarımızın kurbanı usulüne uygun olarak kesecek ve çevreye zarar vermeyecektir. Kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelerde bırakılmayacak, kedi ve köpeklere verilmeyecek ve bu hayvanların çıkaramayacağı şekilde çukura gömülerek imha edilecektir.

Hayvanların Kesilmesi; 

Dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak yapılmalıdır. Kasaplık eğitimi almış kişilere kurbanların kestirilmesine dikkat edilmelidir.
Kesilen kurbanlık hayvanlara ait kulak küpe numaralarının TÜRKVET sistemindeki kayıtlardan düşürülmesi için, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze iletmek üzere mahalle Muhtarlığınıza, kesilen kurbana ait kulak küpe numaralarının getirilmesi önem arz etmektedir.

Kurban Bayramının huzurlu, sağlık ve mutluluk içerisinde geçirilmesini ve hayırlar getirmesini temenni ederiz.

Esenler İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
İrtibat Tel: 430 92 37-35
 

  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli