KTÜ Kolektif Solaklı'yı anlatıyor

   KTÜ Kolektif Solaklı

Dünkü saldırının ardından Trabzon Merkez'de bir eylem yapan Solaklı halkına destek büyüyor.

 

 

 

 

 

www.7-24esenlerhaber.com

Dünkü saldırının ardından Trabzon Merkez'de bir eylem yapan Solaklı halkına destek büyüyor. Pek çok kentte yapılan eylemlerin yanı sıra Trazon'daki üniversiteliler de 'Okumuş insan halkının yanındadır' diyerek destek açıklaması gerçekleştirdi 

Dün (4 Kasım) jandarma ve polisin Solaklı’da HES inşaatının başlama çalışmalarına izin vermeyen köylülere uyguladığı sert müdahale Trabzon'da yapılan bir basın açıklamasıyla protesto edildi. Olayların ardından önce HES çalışmalarına destek veren belediyeye giden ve binaya girmeye çalışan Solaklı halkı, daha sonra 5 minibüslük bir konvoyla Trabzon'a geçti. 

Konvoyun arama bahanesiyle sık sık durdurulmasına rağmen Trabzon’a ulaşan köylüler, Meydan Park’ta KTÜ Öğrenci Kolektifi'nin kitlesel desteğiyle bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklaması sırasında köylülerin gördükleri şiddetle ilgili sitem etmeleri dikkat çekti. 

Basın açıklamasının ardından kısa süreli bir oturma eylemi yapılmasıyla eylem sona erdi. 

Okumuş insan Solaklı halkının yanında


Dün basın açıklamasında Solaklı halkını yalnız bırakmayan KTÜ Öğrenci Kolektifi, bugün de bir basın toplantısı düzenleyerek Solaklı'daki devlet terörünü kınadı. Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde yapılan basın açıklamasında Öğrenci Kolektifi üyeleri yaşadıklarını kamuoyuyla paylaştılar. 

Üniversiteliler, Solaklı'daki köylülerin destek çağrısı üzerine "Okumuş insan halkının yanındadır" diyerek bölgeye gittiklerini, ancak Çaykara yakınlarında jandarma tarafından durdurulduklarını aktardı. Kimlik kontrolünün yanı sıra üst araması da yapan jandarmanın, Sulh Ceza Mahkemesi'nden çıkan karar gereği desteğe gidenleri provokatörlük şüphesi ile arama izni aldığını da aktaran Kolektif üyeleri, buna karşın bölgeye gidebildiklerini söylediler. 

 

'Yıllardır uğramayan devlet, bir şirket için seferber olmuş'


Karaçam Beldesi Derebaşı mevkiinde köylünün çoktan yolu kesmiş olduğunu, 300 kişilik jandarma ve polis ekibinin ise halkın karşısına dikildiğini söyleyen üniversiteliler, köylülerin "Yüzlerce insanın yaşadığı Karaçam'a devlet yıllardır uğramamıştı. Şimdi bir şirketin para kazanması için devlet seferber olmuş" dediğini kamuoyuyla paylaştı. 

Köylüler ile pazarlık yapmaya çalışan yarbayın HES'leri güzellediğini, halka "üzüleceksiniz, dağılın" diyerek tehditler savurduğunu belirten öğrenciler, geceyi halkla birlikte soğuk havada ateş başında ve yoğun kar yağışı altında geçirdiklerini ifade etti. Üniversiteliler civar köylerden de direniş alanına ziyaretlerin yapıldığını, erzak ve odunun eksik olmadığını anlattı. 



'Oradaydık, tanığız. Devlet terör estirdi'


Sabah saat 05.30'da bir anda saldırmaya başlayan jandarma ve çevik kuvvet polisinin genç yaşlı demeden herkesi copladığını dile getiren üniversiteliler, kadınların yerlerde sürüklendiğini, bir kişinin yamaçtan aşağıya atılmaya çalışıldığını, birçok köylünün de saldırı sonucunda aynı tehlikeyle karşı karşıya kaldığı belirtildi. 

KTÜ Kolektif üyeleri, "İnsanlar adeta dereye atılmaya çalışılıyordu. Dinlenmeye geçenlerin de uyanıp direnişe katılması askerin ve polisin saldırısına yetersiz kalmış ve asker polis el ele Karaçam ve Köknar halkı başta olmak üzere desteğe gelenleri biber gazı ve copla dağıtmıştı. Köylünün ölüm kalım savaşı verdiği yol uçurum kenarında olması nedeni ile karşılıklı çatışmak için tehlikeli bir alandı. Çevik Kuvvet tarafından soğuktan direnci kırılan köylü sıra dayağına çekilmişti" dedi. 

'Yerimiz direnen halkların yanıdır'


Eğitim paralılaştırılmasına karşı verilen mücadelenin doğanın talanına karşı verilen mücadeleden farksız olmadığına dikkat çeken öğrenciler, Fındıklı direnişini nasıl savundularsa Solaklı direnişini de savunacaklarını ifade ettiler.