KAZIM KOYUNCU ANILDI, ANILIYOR…
Altı yıl önce yakalandığı kansere yenik düşen Karadeniz'in asi ve güzel çocuğu Kazım Koyuncu, sevenleri ve dostları tarafından anılıyor.
Kazım Koyuncu Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Sugören Köyü’nde, 7 Kasım 1971 tarihinde doğdu. Müziğe ortaokul birinci sınıfta mandolin çalarak başladı. Çocukluğu, “üstadım” dediği, “Kemençeci Yaşar” lakabı ile tanınan Yaşar Turna’nın yanında türkü dinleyerek geçti. İstanbul’a üniversite eğitimi için geldikten sonra müzikle yoğun olarak uğraşmaya başladı ancak bir yandan yürüttüğü siyasi mücadelesi sırasında, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki eğitimini bırakmak zorunda kaldı. 1992 yılında profesyonel müzik hayatına atıldı.
Kanser teşhisi konulan Kazım Koyuncu Çernobil’de meydana gelen nükleer kazanın ardından yayılan radyasyonun bir sonucu olarak, Kazım Koyuncu da birçok Karadenizli gibi 2004’ün sonlarında akciğer kanserine yakalandı. Hayatının, mücadelesinin, üretiminin en verimli çağında, 25 Haziran 2005’de, 33 yaşında, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
Hasta olduğunu öğrendiğinde daha fazla şey yapmak istedi bu soruna karşı. Konserler verdi, eylemlere katıldı. Mücadelesini son gününe kadar sürdürdü. 25 Haziran 2005’te hayata veda ettiğinde, Açıkhava Tiyatrosu’ndaki anma töreni ve cenaze törenine Türkiye çapından binlerce kişi katıldı.
Altı yıl önce aramızdan ayrılan Kazım Koyuncu, sevenleri, dostları, adına faaliyet gösteren kültür merkezi ve birçok sivil toplum örgütü ile Karadenizliler tarafından bugünlerde, bir kez daha saygı ve sevgiyle anılıyor.
Kazım Koyuncu Kültür Merkezi’nde bu yıl üçüncü kez “Üreterek Anıyoruz” etkinlikleri düzenleniyor. Kültür Merkezi’nde başlayacak etkinlikler, Sinema Atöyesi’nin hazırladığı kısa film gösterimleri ile başladı. Daha sonra tüm katılımcılar kültür merkezinden çarşı içine-kilise önüne yürüdü. Yürüyüş sırasında “Sokağa Kazım Koyuncu Şarkıları” söyleyen grup, Pazar gününe kadar çeşitli etkinliklerle Kazım Koyuncu’yu anacak.
İstanbul’da bir başka anma da Kazım Koyuncu’nun dostları tarafından, 25.haziran 19.30’da Taksim’de yapıldı. Grup, Mis Sokak’ta buluşarak tulum eşliğinde “Kazım Koyuncu ölümsüzdür” sloganıyla Galatasaray’a kadar yürüdü.
BEKSAV tarafından Ankara Sakarya Caddesinde açılan fotoğraf sergisi ile başlayan etkinlikler ise, 25 haziran 12.00’de Yüksel Caddesi’nde basın açıklamasıyla devam etti. Akşam 18.00’de ise Sakarya Caddesi’nde Ahmet Telli, Temel Demirer, Mehmet Özer, Grup Kibele, Grup Günyüzü, Grup Sisli Rüya ve Yerdumanı’nın da katılacağı bir konser düzenlendi. Konserde Dina Kaki adlı belgesel gösterimi ve kapanışta horon gösterisi de yer aldı.
Kazım Koyuncu Kültür Merkezi Etkinlik Programı Şöyle:
24 Haziran Cuma
18.00 Açılış konuşması
KKKM Sinema Atölyesi film gösterimi
Fotoğraf Atölyesi slayt gösterimi
19.00 Kadıköy çarşı içine yürüyüş - Tulum eşliğinde
“Sokağa Şarkılar Söylüyoruz”
19.30 Kadıköy çarşı içi - Kilise önü etkinlikleri
Konuşma
Kazım Koyuncu şarkıları
Müzik dinletileri
Çocuk Yaratıcı Drama Atölyesi gösterimi
Tulum ve horon
25 Haziran Cumartesi
15.00 Bahariye Caddesi - Süreyya Operası önü etkinlikleri
Müzik dinletileri
18.00 KKKM’de atölye etkinlikleri
Engelsiz Okuyorum Projesi sunuşu *
20.00 KKKM Müzik Atölyeleri dinletisi
26 Haziran Pazar
15.00 Bahariye Caddesi - Süreyya Operası önü etkinlikleri
Sirtaki Atölyesi performans
Müzik dinletileri
18.00 KKKM’de atölye etkinlikleri
Tiyatro Atölyesi Performans
Müzik Atölyeleri dinletileri
27 Haziran Pazartesi
18.00 KKKM Sinema Atölyesi etkinlikleri
19.00 KKKM’de atölye etkinlikleri
Müzik Atölyeleri dinletileri