İşte CHP'nin Türkiye'yi kurtaracak vaatleri

İşte CHP

CHP’nin 200 sayfalık seçim bildirgesine göre emekliye çift maaş ikramiye, asgari ücret bin 500 TL’ye çıkıyor ve barajın yüzde 5’e indiriliyor.

İşte CHP'nin Türkiye’yi kurtaracak vaatleri
 
CHP’nin 200 sayfalık seçim bildirgesine göre emekliye çift maaş ikramiye, asgari ücret bin 500 TL’ye çıkıyor ve barajın yüzde 5’e indiriliyor.

CHP’nin 200 sayfalık “yaşanacak bir Türkiye” sloganıyla açıkladığı Seçim Bildirgesi 2015 kitapçığında, “CHP, Cumhuriyetin kurucu ilke ve değerlerine bağlı, çağdaş bir sosyal demokrat partidir” ifadesi yer aldı. Kürt sorununun birinci sınıf demokrasiyle daha fazla özgürlükle ve siyaset yoluyla çözüleceği ifade edilen bildirgede, “Çözüm, TBMM’de tüm siyasi partilerin katılımıyla, geniş bir uzlaşı ve mutabakatla sağlanacaktır” denildi.
CHP’nin Seçim Bildirgesi 2015 kitapçığında şu vurgular yer aldı:
Atatürk devrimleri ve Altı Ok ilkesi
CHP özgürlükçüdür
CHP eşitlikçidir
CHP dayanışmacıdır
CHP çoğulcudur.

-YOLSUZLUKLA MÜCADELE-
“Umutlu bir gelecek için büyük dönüşüm hedefleri” başlığında şu ifadeler yer aldı:
“Kamu yönetimi şeffaf ve hesap verebilir olacak, kamu idaresinde uzmanlık kurumlarının özerklikleri korunacaktır. Yolsuzlukla mücadele, kamu yönetiminin öncelikli hedefleri arasında yer alacaktır.

-LAİKLİK VURGUSU YAPILDI-
Laiklik ve inanç özgürlüğü korunacak ve geliştirilecektir. Laiklik, demokrasi ve toplumsal barış için bir zorunluluktur. Devlet, tüm inançlara eşit mesafede duracak, tüm inançlara saygı gösterecektir. Din ve vicdan özgürlüğü tam güvence altına alınacaktır. Din ve siyaset işleri ayrı tutulacak, dinin siyasete alet edilmesine izin verilmeyecektir.
Özgürlük desteklenecektir.

-KÜRT SORUNU-
Kürt sorunu, birinci sınıf demokrasiyle, daha fazla özgürlükle ve siyaset yoluyla çözülecektir. Çözüm, TBMM’de tüm siyasi partilerin katılımıyla, geniş bir uzlaşı ve mutabakatla sağlanacaktır. Atılacak adımlarda hukuk kurallarının bağlayıcılığı gözetilecek ve kamu vicdanının yaralanmasına izin verilmeyecektir.
Büyük dönüşüm hedeflerine ulaşmak için yapılacak siyasete uzlaşmacı ve birleştirici bir dil kullanılacaktır.
Biz korkunun yerine umudun ülkesini kurmak için çalışanların partisiyiz.”

-“CUMHURBAŞKANLIĞININ YÜRÜTME, YASAMA VE YARGI ÜZERİNDE KURDUĞU HUKUK DIŞI BASKILARI ORTADAN KALDIRACAKTIR”-
Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı makamı her düzeyde yetki ihlallerine ve yetki aşımına sebep olmaktadır. Cumhurbaşkanlığı makamı, bilinçli olarak siyasallaştırılmış ve Anayasa’da çizilen görev tanımının ötesine geçmiştir. Cumhurbaşkanlığı makamının anayasal yeminden kaynaklanan konumu ve yetkileri kasıtlı olarak ihlal edilmiş ve Cumhurbaşkanının sorumsuzluğu kötüye kullanılmıştır. Yürütme organı, görev tanımının sınırlarını aşmış, hukuku ihlal eden bir konuma sürüklenmiştir. Tarafsız olması gereken kurumlar partizanlığın sembolü haline gelmiştir. CHP, gerekli yasal düzenlemeleri yaparak ve yasaların tam olarak uygulanmasını sağlayarak parlamenter sistemi güçlendirecektir. Cumhurbaşkanlığının yürütme, yasama ve yargı üzerinde kurduğu hukuk dışı baskıları ortadan kaldıracaktır.
CHP, yurttaşların geçmişten gelen kimliklerini ötekileştirmeyecek, yurttaşlık haklarının en ileri düzeye taşınmasını sağlayacaktır.

-MİT-
MİT, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve emniyet güçleri tarafından yürütülen hukuksuz gözetleme ve fişleme faaliyetlerinin durdurulmasını sağlayacaktır.

-KÜRT SORUNU-
CHP, Kürt sorununa da kapsayıcı demokratik yurttaşlık anlayışından hareketle yaklaşacaktır. Sorunun Meclis’te kurulacak komisyonca ve Meclis’teki tüm partileri kapsayarak milli bir siyasal mutabakat ile çözülmesi sağlanacaktır.
CHP gerekli tüm yasal ve idari önlemleri alarak yurttaşlarımızın toplantı ve gösteri özgürlüğünün gelişmiş demokrasilerdeki düzeye eriştirilmesini sağlayacaktır.

-YENİ ANAYASA VURGUSU-
CHP, özgürlükçü demokrasinin gelişmesi ve toplumsal barışın sağlanması için tüm yurttaşlarımızın özgürlüklerini genişleten ve koruyan yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu savunmaktadır. CHP’nin hedefi, toplumsal uzlaşıya ve siyasi partiler arasında geniş bir mutabakata dayalı süreç temelli bir anayasa hazırlamaktır.

-GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM-
Bildirgede “güçlendirilmiş parlamenter sistem” vurgusu yapıldı.
Barajın düşürüleceği ifade edilen bildirgede, “Genel seçimlerde barajın yüzde 5’i geçmemesini sağlayacağız. Yurt dışındaki yurttaşlarımızın her 300 bin seçmene bir milletvekili düşecek şekilde 10 milletvekili ile temsil edilmeyesini sağlayacağız. Memurların siyasi partilere üye olma yasağını kaldıracağız” denildi.

-BİBER GAZI KULLANIMINA SON-
Siyasi Ahlak Yasasının çıkarılacağı kaydedilen bildirgede, kolluk güçlerinin keyfi uygulamalarına, orantısız şiddete ve biber gazı kullanımına son verecek yasal düzenlemeler yapılacağı ifade edildi.

-HSYK YENİDEN YAPILANDIRILACAK-
Seçim Bildirgesinde, keyfi tutuklama ve gözaltılarına son verileceği, Sulh Ceza Hakimliklerinin kaldırılacağı, İnsan Hakları Ulusal Denetim Kurumu kurulacağı ifade edildi.
Gizli tanık uygulamasına son verileceği belirtilen bildirgede, HSYK’nın Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak ikiye ayrılacağı kaydedilerek şöyle denildi:
“Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu seçimlerinde kadınların temsilini artırmak için cinsiyet kotası getireceğiz. Yargıç ve savcıları idari olarak Adalet Bakanlığına bağlı olmaktan çıkaracağız.”

- SEMBOLİK YETKİLERLE DONATILMIŞ CUMHURBAŞKANI-
“Tarafsız Cumhurbaşkanı” vurgusu yapılan bildirgede şu ifadeler yer aldı:
“Partiler üstü, sembolik yetkilerle donatılmış, yürütme ve yasama üzerindeki etkisi sınırlandırılmış bir Cumhurbaşkanlığı modelini yeniden tesis edeceğiz.
Cumhurbaşkanının yargı ve diğer üst düzey bürokrasi atamalarındaki yetkilerini kısıtlayacağız.
Cumhurbaşkanlığının bütçesini anayasal tanımlara uygun olarak mütevazı ve hesap verebilir hale getireceğiz.
Örtülü ödeneğin keyfi biçimde ve siyasi amaçlarla kullanılmasını engelleyecek şekilde yasal düzenlemeleri yapacağız.
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun, yurttaşları sindirme amacıyla kullanılmasını mümkün kılan yasaları kaldıracağız.”
Medya kuruluşları ve emekçileri üzerindeki baskıların kaldırılacağı kaydedilen bildirgede, internet ve sosyal medya kullanımının özgürleştirileceği ifade edildi.

-CEMEVLERİ YASAL STATÜYE KAVUŞACAK-
Diyanet İşleri Başkanlığının tüm inançlara eşit mesafede duracak şekilde yeniden yapılandırılacağı kaydedilen bildirgede, cemevlerinin diğer ibadethaneler gibi yasal statüye kavuşturulacağı belirtildi.

-“ZORUNLU DİN DERSLERİNİ KALDIRACAĞIZ”-
Bildirgede, “Zorunlu din derslerini kaldıracağız. Bu dersleri çoğulcu bir içeriğe kavuşturacak ve seçmeli hale getireceğiz. Din ve inanç temelli ayrımcılık ve nefret suçlarına karşı yasal yaptırım uygulayacağız” denildi.

-ANADİL-
Bildirgede şu ifadeler yer aldı:
“Talep eden tüm yurttaşlarımıza anadil öğrenimi olanağı sunacağız.
Suriye sınırındaki mayınlı arazileri temizleyecek, tarım amaçlı kullanım için yoksul köylülere dağıtacağız.
Koruculuk sistemi kaldırılacak.
Adları değiştirilen yerleşim yerlerinin eski adlarının yeni adlarıyla birlikte kullanılmasına olanak tanıyacağız.
Faili meçhul cinayetlerde zaman aşımını kaldıracağız.
Dersim arşivlerini tarihçilerin erişimine açacağız.
Madımak Oteli’ni Hoşgörü Müzesi yapacağız.
Diyarbakır Cezaevini İnsan Hakları ve Demokrasi Müzesine dönüştüreceğiz.” 

-“İŞSİZLİĞİ YÜZDE 5’İN ALTINA İNDİRECEĞİZ”-
CHP’nin Seçim Bildirgesi kitapçığında şu sözler yer aldı:
“Tüm yurttaşlarımıza iş olanağı yaratacağız.
İnsani gelişmişlik endeksinde Türkiye’yi ilk 20’ye taşıyacağız.
Üreten bir ekonomiyi ayağa kaldırarak yılda en az 1 milyon kişiye istihdam imkanı sağlayacağız.
İşsizliği yüzde 5’in altına indireceğiz.

-“ENFLASYONU YÜZDE 4’ÜN ALTINA DÜŞÜRECEĞİZ”-
Enflasyonu yüzde 4’ün altına düşüreceğiz.
Merkez Bankasını keyfi müdahalelerden bağımsız hale getirecek, kurumun itibarını iade edeceğiz.

-KOBİLER-
KOBİ’lere ödedikleri vergi ve sigorta primi tutarında faizsiz işletme kredisi vereceğiz.
Halbank’ı özelleştirmeyecek, KOBİ’lerin ve esnafın ihtisas bankasına dönüştüreceğiz.
Kuracağımız Teknobank ile teknoloji gelişme bölgelerinin etkinliğini artıracak, yenilikçiliği, teknoloji yatırımlarını ve adaptasyonunu, yeni teknoloji tabanlı ürünleri ve e-ticaret faaliyetlerini destekleyeceğiz.

-ASGARİ ÜCRET BİN 500 TL-
Asgari ücret üzerindeki gelir vergisini kaldıracağız.
Asgari ücreti bin 500 TL düzeyine çıkaracağız.
Asgari ücret artışının belirlenmesinde enflasyon ve refah artış payı toplamının dikkate alınmasını sağlayacağız.
İşsizlik Fonundan yararlanma koşullarını yarı yarıya kolaylaştıracağız.

-İŞSİZLİK FONU YÖNETİMİNİ ÖZERKLEŞTİRECEK-
İşsizlik Fonu’nun yönetimini özerkleştirecek ve fon yönetiminde sosyal tarafların temsilini artıracağız.
İş-Kur ile Mesleki Yeterlilik Kurumu iş birliği içerisinde vasıfsız işçilere beceri kazandırmaya dönük uzun vadeli bir eğitim programı uygulayacağız
Program kapsamında 800 bin işsiz yurttaşımızı, asgari ücret karşılığında ödeme alacakları 9-12 aylık eğitim programlarına kademeli olarak yerleştireceğiz.
Programı bitirdikten sonra yeni işe giren kadınlar ve 18-29 yaş arasındaki erkekler için 4 yıl boyunca; 29 yaş üzeri erkekler için 3 yıl boyunca sigorta işveren primlerinin kamu tarafından desteklenmesini sağlayacağız.
Ar-Ge harcamalarının GSYH içindeki payını AB standardı olan yüzde 3 düzeyine çıkaracağız.

-UCUZ İNTERNET-
Tüm yurttaşlarımıza ucuz ve hızlı geniş bant internet erişimine kavuşturacağız.”
Bildirgede Girişimcilik Üniversiteleri, Girişimcilik Okulları kurulacağı belirtildi.

-MAZOTUN LİTRESİ 1,5 TL’YE DÜŞECEK-
Bildirgede çiftçinin üretim amaçlı kullanacağı mazotun litresini 1,5 TL’ye düşürüleceği, tarım sektöründe çalışanların sosyal güvenlik primlerinin 30 yaşına kadar Hazine’den karşılanacağı belirtildi.
Bildirgede, başka geliri olmayan çiftçiye hane başına asgari ücret düzeyinde gelir garantisi sağlanacağı, geçici tarım işçilerinin sosyal güvenliği devlet güvencesi altına alınacağı kaydedildi.

-ESNAFA SIFIR FAİZLİ KREDİ-
Esnafa ödediği yıllık vergi ve prim miktarı kadar sıfır faizli kredi kullandırılacağı belirtilen bildirgede, “Esnafın da şirketler gibi kira, araç gideri vb. iş yeri masraflarını vergiden düşebilmesini sağlayacağız. Esnafın düşük faizli ve uzun vadeli kredilerle kira öder gibi kendi dükkanının sahibi olmasını sağlayacağız. Tarihi çarşıları özerk yapıya kavuşturacak, özel teşviklerden yararlanmalarını sağlayacağız” denildi.

-“SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİNİ ÖDETMEYECEĞİZ”-
Emekli olmuş ancak işine devam eden esnafa Sosyal Güvenlik Destek Primi ödetilmeyeceği ifade edilen bildirgede, prim borcu olan esnafın da sağlık hizmetlerinden faydalanmasının sağlanacağı vurgusu yapıldı.

-ESNAFA EMEKLİ MÜJDESİ-
Esnafın da diğer çalışanlarla aynı sürede emekli olması ve aynı haklardan yararlanmasının sağlanacağı belirtildi.

Bildirgede şöyle denildi:
“Yönetici konumundaki esnafın milletvekili seçilemediği takdirde görevine geri dönebilmesi için yasal düzenlemeleri hayata geçireceğiz.
Esnaf Bankalığı kurarak esnafın sorunlarına siyasette geniş yer bulmasına olanak sağlayacağız.

Ruhsatlandırma işlemlerinin esnaf odaları tarafından yapılmasını sağlayacağız.” 

 


  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli