İşçilere Sefalet Ücreti Kendilerine Ballı Kaymak

İşçilere Sefalet Ücreti Kendilerine Ballı Kaymak

CHP İstanbul Sol Kanat, “Emekçilerin 45 günlük ücreti almamalarını veya yoksul yurttaşlarımıza dağıtmalarını talep etti. İşçilere karşı çok cimri olan ve sefalet ücretini reva gören yasa ya

CHP İstanbul Sol kanattan Basına ve kamuoyuna;
Kısa Çalışma Ödeneğini düzenleyen 4447 sayılı Kanun, 4857 sayılı İş Kanunu ve “Kısa Çalışma Ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre COVID-19 salgınından etkilenen işçilere kısa çalışma ödeneği ödemesi yapılır.

Ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olayların, ülke ekonomisi ve dolayısıyla işyerini ciddi anlamda etkileyip sarstığı, belirli bir il veya bölgede faaliyette bulunan işyerlerinin ekonomik olarak ciddi şekilde etkilenip sarsıldığı, doğrudan etkilenen sektörler ve bunlarla bağlantılı diğer sektörlerdeki işyerlerinin ciddi anlamda sarsıldığı, işverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesi mümkün olmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumlarda, işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan uygulamaya kısa çalışma ödeneği adı verilir.

Kısa çalışma kapsamında işçilere kısa çalışma ödeneği ve genel sağlık sigortası primlerinin ödenmesi desteği verilir. Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır.

Ülkemizde de Çin Halk Cumhuriyeti’nin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkede etkili olan yeni tip corona virüsün (Covid-19) olası etkileri göz önüne alınarak "dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep" kapsamında kısa çalışma uygulaması başlatılmıştır.

Kısa çalışma ödeneği talebi kabul edilen işyerlerinde çalışan işçilere; Covid-19 etkisiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması durumunda kısa çalışma ödeneği bağlanır. Ayrıca prim ödeme şartını sağlamadığı için kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanların daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş (yeni işe başlama vs.) son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden varsa kalan süre kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği olarak ödenecektir. Yapılacak düzenleme ile işe yeni başlamış olan ve mevcut şartları sağlamayan işçilerin de kısa çalışma ödeneğinden yararlanması sağlanmalıdır.

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemez.
COVID-19 salgını nedeni ile işyerinin faaliyetinin durdurulması sonrasında asgari ücret ile çalışan işçilere; 2943 TL olan brüt asgari ücretin yüzde 60’ı olan 1.765,80 TL (Bin yedi yüz altmış beş TL seksen Kuruş) kısa çalışma ödeneği yapılacaktır. Aslında kısa çalışma ödeneği hesaplanırken son 12 ay göz önüne alınacağından dolayı daha da azdır. Bu miktar 1.573,50 TL (Bin beş yüz yetmiş üç TL elli kuruş) olacaktır. Kısa çalışma ödeneği olarak ödenecek en fazla kısa çalışma ödeneği ise asgari ücretin yüzde 150’si olan 4.414,50 (Dört bin dört yüz on dört TL elli Kuruş) TL’dir. Yani işçiler ne kadar yüksek ücret alırlarsa alsınlar alabilecekleri en yüksek kısa çalışma ödeneği 4.414,50 TL olacaktır. Ayrıca bu miktarlardan da binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılacaktır.

İşçilere karşı çok cimri olan ve sefalet ücretini reva gören yasa yapıcılar (Milletvekilleri), kendilerine gelince ise oldukça bonkör davranmaktadırlar. COVID-19 salgını nedeni ile ücretli olarak 45 gün izin kullanacaklar. İşçilere oldukça cimri olan milletvekilleri çalışmadan kişi başına yaklaşık olarak 37.500 (Otuz yedi bin beş yüz) TL alacaklardır. 600 Milletvekiline ödenen ücretler emekli maaşları hariç olmak üzere 22.500.000 (Yirmi iki milyon beş yüz) TL’dir.

CHP Sol Kanat olarak AKP, MHP ve BBP dışında kalan başta 139 CHP milletvekili olmak üzere çeşitli partilere mensup veya bağımsız olan toplam 248 milletvekilinin bu haksız 45 günlük ücreti almamalarını veya yoksul yurttaşlarımıza dağıtmalarını talep ediyoruz.

CHP SOL KANAT

 

  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı