İlme Gidilmeyen Yolun Sonu Karanlıktır.

İlme Gidilmeyen Yolun Sonu Karanlıktır.

Hani Laik Ülke İdik?

 

 

 

 

 

 

www.7-24esenlerhaber.com/Ersel Aydoğdu

Esenler Hacı Bektaş-i Veli Derneği Esenler şubesi Başkanı Mehmet Yıldız ve kurum dedelerinden Savaş dede ile dernek faaliyetleri hakkında bir söyleşi yaptık.

Savaş dede Hacı Bektaş-i veli derneği üye ve kurucuları ile ulu önder Mustafa Kemal'in kurduğu laik Cumhuriyetin bir bütünü olduğunu her zaman savunmuştur. Hacı Bektaş-i Veli Derneği aynı zamanda tüm halkımızla kurum kuruluşlarla devletimizin ayrılmaz bütünlüğünün savunucusu ve bu kurumlar arası teşkil ederek üzerine düşen görevi yerine getirmiş ve getirecektir. Derneğimizin felsefesi Hünkâr Hacı Bektaşi Velinin söyleminden feyiz alır.  “İlme gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.” ve yine ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "hakiki mürşit ilimdir." sözlerinden yola çıkmışız. Derneğimiz ilim, irfan, kültür, barış, hoşgörü, sevgi ile dini, dili, ırkı, mezhebi, inancı, cinsiyeti ne olursa olsun herkese bir nazardan bakan bir kurumdur. “İncinsen de incitme.” bizim şiarımızdır.

Hani Laik Ülke İdik?

Devlet bütün dinlere eşit yaklaşmalıdır ibadet etme şeklini, yöntemini de ibadet edenler inançları doğrultusunda yapmalıdır. Yani devlet sen şöyle ibadet yapacaksın dememeli. Hem laik ülkeyiz diyeceksin hem de inançlara ipotek koyacaksın. İnsanların inanç özgürlüğüne devlet karışmamalı aksine ibadet yapmak isteyenlerin taleplerini karşılamalı. Sosyal devlet anlayışı da budur.

Çok ‘Şey’ Mi İstiyoruz?

Esenler 500 bin nüfuslu bir ilçe bizler kendi İnancımızı, ibadetlerimizi, geleneklerimizi ve kültürümüzü özgürce yaşamak istiyoruz. Bilmiyorum Esenleri yönetenlerden çok şey mi istiyoruz? Her mahalleye değil Esenlerde her hangi bir yere bir Cem evi istiyoruz.

Yönetenler Adil Olmalı.

Esenleri yönetenlerin adil olmasını ve bizim bu haklı talebimizi dikkate almaları gerektiğini düşünüyorum. Bakınız cenazelerimiz oluyor komşu ilçelerin Cem evlerinden kaldırıyoruz bu Esenleri yönetenlerin dikkatini çekmiyor mu? Bizler aynı çatı altında yaşıyoruz, vergimizi veriyoruz aynı sandıklarda oy kullanıyoruz ama örf ve adetlerimizi, Dini geleneklerimizi yaşadığımız ilçemizde yerine getiremiyoruz.  Bizlere bir yer gösterin bizlere nasıl ibadet yapacağımızı söylemekten vazgeçin.

Bu Bizim Hakkımız

Biz hakkımız olanı istiyoruz, sadaka istemiyoruz. Bizler bu gördüğünüz yerlerde değil daha modern, uygar ve çağdaş mekânlarda faaliyetlerimizi yürütmek istiyoruz. Devletimizin her zaman yanında olduk bizler cahil insanlar değiliz, insana insanlığa değer veren bir anlayışa sahibiz.

Bu gün bu yapılanlar Alevilere zülüm değil de nedir? Devletimizin bizlere sağlıklı yaklaşmasını, insan hak ve hukukuna uygun davranmasını bekliyoruz. Şu anda laiklik yasada var ama görmekteyiz ki ülkemiz laik değildir. Devlet birilerinin söylediğini dikta ediyor. Biz bütün inançlara eşit yaklaşılmasını istiyoruz bu eşit yaklaşımın ilk adımını bizlere bir Cem evi yeri verilerek başlatılsın diyoruz. Tekrar söylüyorum bize Cem evi yeri verilsin bize nasıl ibadet yapacağız söyleminden vazgeçsinler. 



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı