İkrar'da Cemevi Talebi

  İkrar

Esenler’de yaşayan Alevi canlar Oruçreis Mahallesinde bir Düğün salonunda Dertli Divani Dedenin katıldığı birlik ceminde, bir araya geldiler. Cem evi taleplerini dile getiren Alevi canlar, iktidarın asimile politikalarını v

 
 
İkrar’da Cemevi Talebi 
 
Esenler’de yaşayan Alevi canlar Oruçreis Mahallesinde bir Düğün salonunda Dertli Divani Dedenin katıldığı birlik ceminde, bir araya geldiler. Cem evi taleplerini dile getiren Alevi canlar, iktidarın asimile politikalarını ve Soma’daki işçi cinayetini de kınadılar. 

Oruçreis Mahallesinde gerçekleşen cem’e katılan Dertli Divani, sadece Türkiye’de değil, Dünyanın pek çok yerinde Alevi- Bektaşilerin görmek, bilgi ve görgüsünden, insan-ı kâmilliğinden nasiplenmek istediği bir isimdir. Ozanlık geleneğini sürdürerek, zakirlik yapan dedenin, en önemli özelliklerinden biri ikrar ve görgü cemlerini de yürütüyor olmasıdır.
 
Soma’da yaşanan iş kazası değil, cinayettir.
Oruçreis Mahallesindeki toplantı, Esenler demokratik Dernekler Platformu tarafından organize edildi. Toplantıya katılım yoğundu. Esenler Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı Şükrü Şahin ve Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra Esenler’de faaliyet gösteren birçok dernek başkanları üyeleri ve Alevi, Suni vatandaşlar bir araya geldiler.
 
Cemde Dertli Divani dede konuşmasında” Soma’da yaşanan iş kazası değil, cinayettir. Değerli canlar iki tavan arasına sıkışarak yaptığımız cemimizi, bu sıkışık mekânlarda bizlere laik görenler utansınlar. Ancak bizlerde biran önce bir araya gelerek, yasal prosedürleri tamamlayarak cemevimizi yapmalıyız’ dedi.
 

Biz kimseye başını aç veya kapat demiyoruz
Daha sonra salondaki canlara dönerek” Bizler Alevi canlar olarak bu kapıdan içeri girdiğimiz andan itibaren Cinsiyet ayrımı yapmadan bir arada cemimizi yapanlarız. Dışarıda ne isek burada da o olmalıyız, samimi olmalıyız. Başınız dışarıda açıksa burada da açık olmalı, biz kimseye başını aç veya kapat demiyoruz, haremlik ve selamlık oturun da demiyoruz. Yeter ki samimi olun alevi inancında böyle bir sorumluluk yoktur. Bakınız başörtüsü dinle alakalı bir şey değildir. Başörtüsü tarlada çalışan bayanları, güneşten, tozdan, topraktan korunmak için takılırdı. Biz Cemal, Cemaleyiz. Alevilik ise kan bağı ile olunmaz, inançları ve dinleri insanlar ortaya koymuştur. İnsanlar kendi özgür inançları ile kendilerini ifade etmelidirler. Alevi olabilmek için ilk iş; ikrar vereceksiniz, nasip alacaksınız, müsahip olacaksınız. Gönülleri bir olan canlar da keramet var, onlar kul hakkı yemezler” dedi







  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı