İSTESOB'da 2,5 Milyonluk Vurgun İddiası

İSTESOB

"İSTESOB'da Vurgun İddiası" gündeme bomba gibi düştü. İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz ve oğlu Bora Yılmaz ile birlikte "İSTESOB'da Vurgun İddiası"na adı

 
İSTESOB'da 2,5 Milyonluk Vurgun İddiası
 
"İSTESOB'da Vurgun İddiası" gündeme bomba gibi düştü. İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz ve oğlu Bora Yılmaz ile birlikte "İSTESOB'da Vurgun İddiası"na adı karışan birliğin görevlileri hakkında Bakırköy Ağır ceza mahkemesinde dava açıldı. Davanın ilk duruşması Şubat ayında yapılacak.
 
İstanbul’da 152 meslek odasının çatı kuruluşu olan İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nde yatırılan sicil ücretlerini zimmetine geçirdiği ileri sürülen Birlik Başkanı Faik Yılmaz ve oğlu Bora Yılmaz'ın 2,5 milyon TL'lik vurgun yaptığı iddia edildi. Vurguncuların çaldıkları paraları 'gider' göstermek için 65 bin TL’lik dürüm faturası aldıkları belirtiliyor.

İstanbul'daki 152 esnaf odasının çatısı olan İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nde milyonluk vurgun İddiası gündeme bomba gibi düştü. Yeni işyeri açmak isteyen esnaflar, bir meslek odasına kaydolabilmek için öncelikle birliğe başvurarak sicil işlemlerini tamamlatmak zorunda. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Esnaf ve Sanatkâr Bilgi Sistemi (ESBİS) aracılığıyla yapılan tahsilat işlemleri için esnaflar, Halkbank'a bazı ücretler yatırıyor.

Müfettiş raporlarına da yansıyan iddialara göre; sistemde herhangi bir aksaklık olmasına karşı konulan 'onayla' butonundaki açık, Birlik'teki fırsatçıları harekete geçirdi. Sisteme parayı yatırılmış gibi gösterip onaylayan fırsatçılar, 2012-2014 yılları arasında en az 2 bin 303 sicil işlemi sonucunda aldığı bedeli bankaya intikal ettirmeden zimmetine geçirdi. Sicil işlemleri sırasında yapılan yolsuzluğun bedeli 2,5 milyon TL'ye ulaştı.



MALİYE SORUŞTURMA BAŞLATTI

Bir vatandaş şikâyetiyle ortaya çıkan dev vurgun, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın görevlendirdiği müfettişlerin raporlarına da yansıdı. Sicil işlemleri sırasında yolsuzluk yapıldığına dikkat çekilen raporda, ilgili kuruluşların hesaplarına geçmesi gereken toplam 517 bin 105 TL'lik paranın yalnızca 109 bin 423 TL'lik kısmının esnaf ve sanatkâr odalarına intikal ettirildiği belirtildi. Başkan Faik Yılmaz'ın oğlu Bora Yılmaz'a sicil müdürlüğündeki tüm yetkileri verdiğine dikkat çekilen raporda, esnafın ödediği sicil bedellerini sistem üzerindeki aksaklığı fırsat bilerek cebe indirildiği belgelendi. Başkanı Faik Yılmaz ve Oğlu Bora Yılmaz, adeta esnafın parasıyla saltanat kurarken, gelin Serap Yılmaz da hiç işe gelmediği halde birlikten maaş aldı.

SAHTE FATURALAR ÇIKARMIŞLAR

Raporlara yansıyan iddialara göre, paraları zimmete geçiren Yılmaz ailesi, sahte gider belgeleri de düzenledi. Ailenin Bakırköy'deki Dürümcü Dede Lokantası'ndan alınan faturalar ile zimmete geçirilen parayı örtbas etmek istedikleri de rapora yansıdı. Rapordaki iddialara göre Birlik 3 yılda 64 binTL'lik dürüm yemiş gibi gösterildi. Raporda, “2011 yılında 11 bin 550 TL, 2012 yılında 23 bin 280 TL ve 2013 yılında ise 30 bin 263 TL olmak üzere toplam 64 bin 993 bin TL'yi zimmetine geçiren Faik Yılmaz ile bu faturaları muhasebe sistemine geçiren veznedar Ali Yaşar'ın cezalandırılması gerektiğine” dikkat çekildi. Usulsüzlükleri kapatma girişimi bununla da sınırlı kalmadı. Rapora göre Faik Yılmaz'ın veznedar Ali Yaşar ile birlikte 16 bin 405 TL'lik parayı zimmetine geçirdiği, olayı ört pas etmek için otomotiv firmalarından fatura temin ettiği ifade edildi.

BİRLİĞİN MALLARINI DA SATTILAR

Birliğe ait Çantakent ve Kurtköy'de bulunan konutların gerçek değerinin altında bir bedelle satıldığı yine müfettiş raporlarında yer aldı. Asıl satış bedeli ortalama 65 bin TL olan Çantakent’teki konutların 48 bin 750 TL'ye satılmış gibi gösterildiğine dikkat çekilen raporda, satışlardan 536 bin TL zimmete para geçirildiği saptandı. Öte yandan Birlik'e ait Kurtköy'de bulunan konutların asıl satış bedelinin ortalama 71 bin 300 TL olduğu, birlik kayıtlarına intikal ettirilmeyen 115 bin TL'nin zimmete geçirildiği yine müfettişlerce tespit edildi.

KONU YARGIYA İNTİKAL ETTİ

Yapılan ihbar sonucu birlikte denetleme yapan müfettişler tespit ettikleri yolsuzlukla ilgili Bakırköy adliyesine suç duyurusu yaparak sorumlular hakkında Ağır ceza mahkemesine dava açılmış bulunuyor. Yapılacak mahkeme sonucu birliğin bu konuda suçlu olup olmadığına mahkeme karar verecek. 

DÜRÜMCÜ: “YEMEK HİZMETİ VERDİK”

Rapordaki iddialarda adı geçen Bakırköy'deki Dürümcü Dede Lokantası Yetkilileri, “Sahte fatura” alınması konusunu reddetti. Dürümcü yetkilisi, “Bizim işyerimizin adı dürümcü olarak geçiyor. 20 yıldır burada her çeşit yemek yapıyoruz. İSTESOB adındaki birliğe yakın olduğumuz için, bizden sadece dürüm değil, devamlı yemek de yiyorlar. Biz de faturamızı keserek paramızı tahsil ediyoruz. Bizim bütün mali işlerimiz ve kestiğimiz faturalarımız resmi olarak mali açıdan hiçbir hatası ve sahteliği yoktur. Yedikleri yemeğin faturasını kestik, paramızı da aldık, kayıtlara işleyerek karşılığında vergimizi de ödedik.” dedi.

KAYNAK: Turkiyehaberajansi.com 


  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 5.3 ° / 0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı