İBB kaçak yapıları yasal hale getiriyor!

İBB kaçak yapıları yasal hale getiriyor!

CHP’li Hüseyin Sağ’ Kadir Topbaş’ı," İBB Başkanı’nın ve İBB’nin yetkileri arasında kaçak yapıları yasal hale getirmek yoktur!" diyerek uyardı.

İBB kaçak yapıları yasal hale getiriyor!

CHP’li Hüseyin Sağ’ Kadir Topbaş’ı," İBB Başkanı’nın ve İBB’nin yetkileri arasında kaçak yapıları yasal hale getirmek yoktur!" diyerek uyardı.

İBB CHP Meclis Üyesi Hüseyin Sağ hazırladığı yazılı soru önergesini İBB meclis toplantısında sözlü okuyarak Hattat’lar ile İBB arasında imzalanan protokolü İBB Meclis gündemine taşıdı. “Sarıyer ilçesi 11 ada 95 parsel sayılı taşınmaza ilişkin plan gereğince avan projenin onaylanması ve şartsız bağışların yapılması konusunda hazırlanan protokol imzalanmıştır. Böyle bir protokol imzalama yetkisi belediye kanunda yoktur” diyen Sağ verdiği önergenin başkanlık makamına havalesini istedi.

Bu protokol kötü örnektir, şöyle bir yol açılıyor; müteahhitlere siz kaçak yapıyı yapın İBB’ye İstanbul’un çeşitli yerlerinde taşınmazları devredin, bizde yeni plan değişikliği ile avan projenizi onaylayalım. Bu kabul edilemez suçtur yasa dışıdır. Şişli de bir inşaatın avan proje onayı karşılığı niye Büyükçekmece Güzelce de yeşil alanlar satın alınır?

Nedeni Sayın Kadir Topbaş’ın villasının orada olması niye mi, krokide görüleceği gibi arsaların tamamı Sayın Kadir Topbaş’ın villasının etrafında, ne tesadüf değil mi? Koca İstanbul da arsa satın al oda Sayın Topbaş’ın villasının yanında olsun. Bu protokol şaibeli hale gelmiştir” Diyerek Kadir Topbaş’a şu soruları sordu:

1. Sayın Topbaş, İBB ile Mehmet Hattat arasında imzalanan protokolü iptal etmeyi düşünüyor musunuz?
2. İmzalanan protokolü hangi kanun maddesine dayandırıyorsunuz?
3. Daha önce avan proje onayı karşılığı başka müteahhitlere arsa satın aldırıp arsaları İBB mülkiyetine geçirip avan proje onayı yaptınız mı? Protokol örneklerinin tarafımıza verilmesini,
4. Mehmet Hattat tarafından alınan arsaların edinim tarihleri nedir?
5. Mehmet Hattat’ının aldığı taşınmazların yer aldığı tablodaki 14.15.16. sırasında yer alan arsalar Sayın Topbaş’ın villalarının yanındadır, bu arsaları ilgilisine iade etmeyi düşünüyor musunuz?
6. Maslak bölgesinin değerlenmesinin ardından Türkiye Sanayi Kalkınma Bankası’na İBB tarafından yaptırılan değer tespit raporunda protokol ekinde tabloda bulunan toplam arsa değerleri ne kadardır? Tablodaki 14.15.16.sırasındaki arsaların değeri ayrıca ne kadardır?
7. İBB ye devredilen arsalardan tablodaki 14.15.16. sırasındaki taşınmazların meri planlardaki imar durumu yeşil alandır, niye İBB yeşil alan olan bir taşınmazı devralmıştır?
8. 623 parsel ile 592-583 parseller arasında kalan 255 sokak 2014 yılında yapılan bir plan değişikliği ile ortadan kaldırılmıştır, arsaların birleştirilmesinin yolu açılmıştır, ilgili meclis kararının tarafımıza verilmesini,
9. Büyükçekmece Bahçelievler Güzelce’de bulunan ekte sunduğum Krokide görünen 623 ada bulunan yapıların tarafınızdan; Hmax Değerinin, Çatı piyeslerinin onaylı projesine aykırı olduğu, Binaların kontur gabarilerinin ölçülmesini, Onaylı projesine tüm aykırılıkların tespit edilmesini, Terk alanlarının kamu eline geçip geçmediğinin, İnşaat istikamet rölevesi, Bina giriş saçağı, İlgili kuruma tadilat projesi verilip verilmediğinin, İskan belgesi var mı? Yapı denetim firması tarafından onaylı projesine aykırılıkları ile ilgili bir işlem yapılmış mıdır? İlgili belediyesince yada İBB encümenince karar altına alınmış yıkım yada para cezası kararı var mıdır? Varsa uygulanmış mıdır? Tarafınızdan imar işlem dosyasından kontrol edilmesi ruhsat ve ruhsata esas belgelerden incelenmesini, Mühür Fekki yapılmış mıdır? Yapıldıysa mühür fekki tutanağı tanzim edilerek 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 203.maddesi gereği Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuş mudur?
Varsa örneklerinin tarafımıza verilmesini,
Önergemizin Başkanlık Makamına havale edilmesini arz ederiz.



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı