İBB Meclisi'nde Beykoz Çayırı tartışması

İBB Meclisi

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, reaksiyon çeken Beykoz Çayırı’nın Millet Bahçesi’ne dönüştürülmesi kararıyla ilgili açıklama yaptı.

Beykoz Çayırı’nın Millet Bahçesi’ne dönüştürülmesi Karar ile çayır alanının genişletildiğini söyleyen Aydın, “Hayırlı bir iş yaptığımıza inanıyorum” dedi. Evvelki devir Zeytinburnu Belediye Başkanı olan Aydın’a ilçede yükselen 16/9 kulelerinin hatırlatarak reaksiyon gösteren CHP’li Tarık Balyalı “16/9 faciası ile birlikte İstanbul siluetini değiştiren bir belediye Başkanına Beykoz Çayırı’nı emanet etmeyiz” dedi.

İBB Meclisi’nin 15 Eylül tarihli oturumunda tarihi Beykoz Çayırı, AKP’lilerin oyları ile Millet Bahçesi’ne dönüştürülmüştü. CHP kümesinin karşı çıktığı karar, çayırın yapılaşmaya açılacağı gerekçesiyle reaksiyon çekmişti.

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın İBB Meclisi’nin 16 Eylül tarihli oturumunda bahisle ilgili açıklama yaptı. Millet Bahçesi projesinin bütün alanının 116 bin metrekareyi kapsadığını belirten Aydın, 38 bin metrekarelik çayırın 55 bin metrekare büyütülerek 93 bin metrekareye çıkartılacağını, işgallerin kaldırılacağını söyledi.

Kamuoyunda yapılan ‘çayırıma dokunma’ davetlerine reaksiyon gösteren Aydın “Beykoz Çayırı’nın alanını genişletiyoruz, nasıl ‘çayırıma dokunma’ deniliyor anlamıyor. Güzel bir iş yaptığımızı biliyoruz ve inanıyoruz” dedi. Beykoz’dan CHP’li İBB Meclis Üyesi Gülay Demirel, projenin muhtaçlık olan öteki bir yere yapılması gerektiğini belirterek “Burası esasen milletin” dedi.
 
“16/9 FACİASINI YAŞATAN BELEDİYE BAŞKANI”
Söz alan CHP grup Sözcüsü Tarık Balyalı, evvelki devir Zeytinburnu Belediye Lideri olan Aydın’a ilçede yapılan ve İstanbul’un siluetine hançer üzere saplanan 16/9 kulelerini hatırlatarak karşılık verdi.

Balyalı şunları söyledi:
* Belediye Başkanı plan notlarını açsın okusun. Orada bir emsal artışı var mı, yükseklik artışı var mı, yer altına otopark var mı okusun, baksın. Ayrıyeten biz kendisini 16/9 faciasını yaratan ilçenin belediye lideri olarak biliriz.
* 16/9 faciası ile birlikte İstanbul siluetini değiştiren bir belediye liderine Beykoz Çayırı’nı emanet etmeyiz. Hiç kusura bakmayacak. Kendisini İstanbul tarihine en olumsuz yapıtlara imza atan belediye lideri olarak geçirtmiştir.
* 16/9 ile İstanbul’un siluetini bozan yapıların yapıldığı yerin belediye lideridir. Artık biz bu belediye Başkanına Beykoz Çayırı’nı emanet edeceğiz o denli mi?  Sayın Başkan bu ısrardan vazgeçsin.
* Bu emsal sevdasından vazgeçsin. Beykoz Çayırı’nı olduğu üzere bıraksın, tavsiyemiz budur. Sayın Başkan bu hususlarda kendisine çeki tertip versin” diye reaksiyon gösterdi.
“SÖZÜNÜ GERİ ALSIN”
Aydın da “Sayın sözcünü konuşmalarına dikkat etmesini ve sözlerini geri almasını talep ediyorum. Belediye başkanlığı yetkisini kullanıp kullanmayacağımızı halk bilir. Ona Beykoz halkı karar vermiştir ve Beykoz tarihinin en çok oy oranı ile seçmiştir bizi. Zeytinburnu halkı 4 devir üst üste bizi seçti” karşılığını verdi.
NE OLMUŞTU?
İBB Meclisi’nde 15 Eylül tarihinde oy çokluğu ile Beykoz Belediyesi tarafından hazırlanan plan değişikliği teklifi doğrultusunda Beykoz Çayırı planlara “Millet Bahçesi” olarak işlenmişti.
Çayıra; millet kıraathanesi, sanat atölyeleri, çay bahçesi, okçuluk ve tenis üzere spor alanları, cami, mescit, büfe, idari tesis, otobüs-teleferik sınırı istasyonu, emsale dahil olmamak üzere zeminaltı otopark yapılmasının önü açıldı.
Yapılarda yükseklik 4.50 metreden 6.50 metreye, inşaat hakkı da 0.02’den 0.05’e çıkarıldı. Yapılan değişiklik ile Beykoz Çayırı’nda inşaat alanı, bin 929 metrekareden, 4 bin 800 metrekareye yükseltildi.

 
 

  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı