Hızlı geçiş dönemi başladı

Hızlı geçiş dönemi başladı

KGS'ye alternatif olarak kurulan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), tüm yurtta uygulanmaya başladı


7-24esenlerhaber /Habermerkezi

Hızlı geçiş dönemi başladı

KGS'ye alternatif olarak kurulan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), tüm yurtta uygulanmaya başladı

İstanbul'da daha OGS ve KGS gibi sistemlerin sonu gelmemişken, yeni bir sistem daha devreye girdi. Türkiye'de halihazırda KGS kullanan 8 milyon kullanıcının kartları ise çöpe gidiyor.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından tanıtımı yapılan ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile PTT Genel Müdürlüğünün ortaklaşa işletecekleri Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), tüm yurtta uygulanmaya başladı.

HGS gişelerinden ilk etiket/kart alımlarında hesaba en az yatırılması gereken ücretler 1. sınıf araçlar için 30 lira, 2. sınıf araçlar için 37 lira, 3. sınıf araçlar için 53 lira, 4. sınıf araçlar için 67,50 lira, 5. sınıf araçlar için de 81,50 lira olarak belirlendi.

Kart bakiyesinin geçiş ücretini karşılamadığı durumlarda HGS abonelerine, geçişten sonra 7 gün içerisinde hesaplarına para yatırmaları durumunda, HGS abonesi olmadığı halde HGS gişelerinden geçiş yapan sürücüler de 7 gün içerisinde abone oldukları takdirde herhangi bir cezai işleme tabi tutulmayacak.

8 MİLYON KGS ÇÖPE GİDİYOR

Sistemin devreye girmesiyle OGS'ye devam edileecek, KGS ise 2013 yılının başına kadar kullanılabilecek. Böylece Türkiye'de halihazırda KGS kullanan 8 milyon kullanıcının kartları ise çöpe gitmiş oalcak HGS alanlar KGS'ye göre yüzde 20 daha az ödeyecek.

30 LİRA SINIRI TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Sistem ilk duyurulduğunda bu hizmetinden yararlanmak için hesapta en az 30 lira bulunma zorunluluğu da getirilmişti. Buna tepkiler yükselince geri adım atıldı. 30 liranın altında bakiye olanların cezalı geçiş yapacak olmasına itirazlar üzerine, "Geçişe yeterli bakiyesi olan herkes HGS hizmetinden yararlanabilecek, bu listelerde yer alan hiçbir kimseye cezai işlem uygulanması söz konusu değildir" denildi. Kart bakiyesinin geçiş ücretini karşılamadığı durumlarda ise HGS abonelerine, geçişten sonra 7 gün içerisinde hesaplarına para yatırmaları durumunda cezai işlem uygulanmayacağı belirtildi.

Ayrıca HGS abonesi olmadığı halde HGS gişelerinden geçiş yapan sürücüler de 7 gün içerisinde abone oldukları takdirde herhangi bir cezai işleme tabi tutulmayacaklardır."

Otoyollar ve köprüler resmen para basıyor. Türkiye’de, bu yılın 8 ayında köprü ve otoyollardan 239 milyon 453 bin 989 araç geçti. Vatandaşın cebinden toplam 536 milyon 73 bin 38 lira çıktı. Türlü şeyin vergisini ödeyen vatandaş yine kendi vergileriyle yapılan otoyol ve köprülerden geçerken para ödemeye devam edecek gibi...