Tarih: 06.08.2017 01:16
Hiroşima katliamın 72'nci yıl dönümü
Hiroşima katliamın 72'nci yıl dönümü
ABD'nin Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerinde düzenlediği ve yüzbinlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açan atom bombası saldırılarının üzerinden 72 yıl geçti.
Japonya'nın Hiroşima kenti, 6 Ağustos 1945 tarihinde ABD tarafından gerçekleştirilen tarihin ilk nükleer katliamına sahne oldu. Binbaşı Claude Robert Eatherly'in kullandığı B-29 tipi "Enola Gay" adlı uçak, saatler 08.15'i gösterirken "Little Boy" (Küçük Çocuk) adı verilen atom bombasını Hiroşima üzerine bıraktı.
TARİHİN İLK NÜKLEER SALDIRISI
3 metre uzunluğundaki atom bombası, 4 bin 400 kilogram ağırlığındaydı. 64 kilogram zenginleştirilmiş uranyum-235 içeren bomba, 13 bin ton dinamit gücündeydi. Atom bombası, 43 saniyelik düşüşün ardından 600 metre yükseklikte patladı.
Çapı 230 metre, sıcaklığı 4000 derece olan bir alev topu saniyede 440 metre hızla her yöne doğru genişlemeye başladı. 30 saniyede 12 kilometrelik bir alana yayılan bu şok dalgaları, patlamadan 8 dakika sonra 9000 metre yükseklikte atom bombası saldırısıyla özdeşleşen mantar bulutu görüntüsünü oluşturdu.
YÜZBİNLERCE KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Hiroşima'ya yönelik saldırıdan 3 gün sonra 9 Ağustos günü ise Nagazaki'ye "Fat Man" (Şişko Adam) adı verilen atom bombası bırakıldı. İki kente yönelik nükleer saldırıda yaklaşık 200 bin kişi hayatını kaybetti. Nükleer bombanın yaydığı radyasyondan dolayı saldırıdan sonraki aylar ve hatta yıllarda da ölümler devam etti.
ABD İLK DENEYİNİ HİROŞİMA'DAN BİR AY ÖNCE YAPMIŞTI
19. yüzyılın sonlarından itibaren geliştirilmeye başlanan nükleer teknoloji, 20’nci yüzyılın ilk yarısında iki dünya savaşının tüm dünyayı kasıp kavurduğu sırada ilk olarak silah üretiminde kullanılmıştı.
Nükleer silah çalışmaları ilk olarak ABD'de başladı. 1942 yılında Kanada ve İngiltere’nin de desteğiylebaşlatılan "Manhattan" adlı projenin amacı bir atom bombası geliştirmekti. Proje kapsamında ilk atom bombası deneyi 16 Temmuz 1945 tarihinde, yani Hiroşima'daki katliamın bir ay öncesinde New Mexico’da gerçekleştirildi.
HİROŞİMA "BARIŞ KENTİ" İLAN EDİLDİ
Hiroşima'ya yönelik saldırıda ayakta kalan birkaç binadan biri olan Hiroşima Sanayi Teşvik Merkezi, “Hiroşima Barış Anıtı” olarak seçilerek felaketin en büyük simgesi haline geldi. Her yıl Hiroşima’da yaşamını yitirenler için anma töreni düzenleniyor. Bombanın düştüğü yer yakınında kurulan Barış Parkı’nda binlerce insan bir araya gelerek, bombalamada yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuyor.
"ÇOCUKLAR ÖLMESİN ŞEKER DE YİYEBİLSİNLER"
Komünist şair Nazım Hikmet, katliamda hayatını kaybeden çocuklar için 1956 yılında "Kız Çocuğu" şiirini yazmıştı.
Kız Çocuğu
Kapıları çalan benim
kapıları birer birer.
Gözünüze görünemem
göze görünmez ölüler.
Hiroşima'da öleli
oluyor bir on yıl kadar.
Yedi yaşında bir kızım,
büyümez ölü çocuklar.
Saçlarım tutuştu önce,
gözlerim yandı kavruldu.
Bir avuç kül oluverdim,
külüm havaya savruldu.
Benim sizden kendim için
hiçbir şey istediğim yok.
Şeker bile yiyemez ki
kâat gibi yanan çocuk.
Çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler.
Nazım Hikmet - 1956
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —