Havaalanı'ndaki Dönüşüm Sarpa Sardı

Havaalanı

Esenler Havaalanı Mahallesi'nde yapılan dönüşüm içinden çıkılmaz bir hal aldı. Hikâyesi bir hayli uzun ve yorucu olan bu dönüşümün Türkiye’nin laboratuarı olacağını söyleyen


Havaalanı'ndaki Dönüşüm Sarpa Sardı
 
Esenler Havaalanı Mahallesi'nde yapılan dönüşüm içinden çıkılmaz bir hal aldı. Hikâyesi bir hayli uzun ve yorucu olan bu dönüşümün Türkiye’nin laboratuarı olacağını söyleyenler ve bu projeye destek olanlar şimdi bakalım ne diyecekler.
 
Yapılan iş yetkililerin eline yüzüne bulaşmışa benziyor. Hak sahipleri memnun değil. Nasıl memnun olsunlar. Aslında Belediye Başkanı da yapılanlardan memnun değil ama memnunmuş gibi görünüyor. İşin içinden çıkılmaz durumun tek sorumlusu ise “ben her şeyi bilirim ve ben yaptım oldu diyen” AKP zihniyetidir.
 
Dönüşümün mağdurları olan hak sahipleri Belediye'nin önünü mesken tutarak muhatapları olan Başkan Göksu’yu biraz sıkıştırdılar. Göksu şaşkınlığından olacak ki ilk defa muhalefeti eleştirmeden proje onaylanmasındaki gecikmeden dolayı işe geç başladıklarını söyleyerek açıklamalarda bulunmak istedi.

 


Proje için 700 trilyon gökten zembille mi indi?
İşte; Göksu, hak sahipleri ve Mühendis Başkan Yardımcısının diyaloglarından çarpıcı açıklamalar:

Sormazlar mı Ak-Saray’a katrilyonlar zembille mi indi?
Göksu, ” Yapma Hacı abi gözünü seveyim. Bu proje için 700 trilyon gökten zembille mi indi? Bundan sonra şikâyeti olanlar bizlere dilekçe ile müracaat etsinler. Zorunluluktan dolayı dairelerinin m² 'si yükselenler aradaki farkı maliyetinden ödeyecekler. Tek dairenize dört daire verdim. Projeden doğan aksaklıklardan dolayı süre uzadı. Bakınız projeyi görmek istiyorsanız aranızdan 10 kişi seçin gelsin görsünler. Bu planları yönetmenliğe uygun yaptık. İmar Yönetmeliği'ne göre denizden bakıldığında binaların çatısı görülmeyecek” dedi. Göksu'nun konuşmasından sonra araya girerek soru soran bir bayan Göksu’ya, "Ben evimi makarna yiyerek yaptım. Siz bizi bir kere olsun makamınıza kabul etmediniz” diye konuşan bu hak sahibini  “Sen provokasyon yapıyorsun. Konuşma seni dışarı çıkarırım. Senin önceki dairen kaç m² idi” diyerek azarladı.
 
Başkan Yardımcısı, İnşaat Mühendisi Orhan Oğuz Türk ise yaptığı açıklamada ortamın gerilmesine ve tansiyonunun çıkmasına sebep oldu.
 
Bize verilecek daireler kaç metre kare
Oğuz Türk, ”Ben İnşaat Mühendisiyim. Sizlere iki örnek vereceğim. Eski binalarınız ve mevcut binaların net ve brüt farklarının sizin söyleminizle yüksek çıktığını açıklayacağım.  Sizlerden tuğla ve havalandırma boşluğu düşmüyorum”  diye söze başladı. Fakat hak sahipleri o kadar kızgındı ki Başkan Yardımcısı'na bağırarak “Sen o işleri bırak bize verilecek daireler kaç metrekaredir, onun cevabını ver. Bizler sizin yalanlarınızı dinlemiyoruz. Sözleşmede yazılanları ve verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz” dediler.
 
 
Sosyal medya yolu ile yapılan yazışmalar ise durumun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
 
İşte esenlik Kenti, Esenler'in son durumu.
 
 

Vatandaşlar böyle diyor
M. A, Arkadaşlar daire hesaplarında brütten nete doğru giderken kapalı otopark bürüt rakama dahil edilir.
Bizlerin sahip olduğu dairelerde unutmayın + 25 m2 kapalı otopark hakkımız var.
Bizlerin daire tipleri;
77 + 25 m2 kapalı otopark= 102 m2 kapalı otopark dahil brüt
87 + 25 m2 kapalı otopark= 112 m2 kapalı otopark dahil brüt
94 + 25 m2 kapalı otopark= 119 m2 kapalı otopark dahil brüt
118 + 25 m2 kapalı otopark=143 m2 kapalı otopark dahil brüt
140 + 25 m2 kapalı otopark=165 m2 kapalı otopark dahil brüt

Emlak Konut tüm daire planlarında kapalı otopark dahil brüt planları kullanıyor. Bu yüzden bizlere verilecek brüt daireler 102 m2, 112 m2, 119 m2, 143 m2 ve 160 m2 oluyor. Ayrıca bu ölçüler brütten nete neden o kadar düşüldüğünü de açıklıyor. Belediye'nin verdiği daire tiplerinde baştan aşağı yanlışlık var. Ama yine de dairesini görmek isteyenlere bir örnek vermek gerekirse 118 m2 (+ 25m2 kapalı otopark) alacağı olan hak sahibi dairesini görmek isterse 143 m2 veya ona yakın bir daireye bakması gerekir.


Bir başka hak sahipi, Sözleşmeyi imzalatmaya çalışırken bize gösterilen asılsız daire planları bunlar. Bunları kullanarak kandırdılar bizleri.Metre kare brüt olarak sabit kalıyor çünkü bize brüt hesaplamalar üzerinden imza artırıldı. Yani utanmadan 50 mt kare alan kesip 37 mt kare net verseler sesimizi çıkaramayacakmışız tavrına sahipler.
 
şu kadar para harcadık bu kadar para harcadık. Bize ne arkadaş, o kadar harcadın misli mislide kazanıyorsunuz. Hem bizi borçlandırdınız, hem de satışa 900 küsur tane daire çıkardınız. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Biz bizden çalınanı istiyoruz. Gerisi sizin olsun. Kimsenin hakkından fazlasında gözü yok zaten. Ben kendi adıma konuşayım. Benim 78 m2 dairem vardı otopark merdiven boşluğu asansör boşluğu diye 62 m2 indirdiler. Ufak daireler 77 m2 oldu dediler sevindik. Borç 15 bin lira dediler tamam dedik. Şimdi ise verilen daire 47 m2.  Kardeşim zaten düşürdün benim dairemi, 62 m2 verdiğin 77 m2 sen niye düşürüyorsun bi de üste para veriyorum. 47 m2 kümeste bunun hesabını verecekler yârin. 77 m2 2+1 dediler amerikan mutfak tarzı 1+1 veriyorlar kümes ya. Kardeşim biz Türk’üz bize Türk usulü ev vereceksin yok öyle. Hem benim evimden çal, bu insanlarda hiç mi? Allah korkusu yok be. Bizim sayemizde geldiniz o koltuğa simdi Suriyeliden farkımız kalmadı ve gerçi onlar bizden daha kıymetli daha çok şey yazıcımda olmuyor burada. Sen yeme içme bir daire sahibi ol, onu da el alsın. Yarın ordayız gerekirse gitmesinler cumaya.
 
Bir başka hak sahibinin yaptığı sitem dolu yazışma.
Sıkıştırmak için sormadım ama herkesin fikri zikri düşüncelerini dile getirmek istedim ama herkes konuşunca tabi ortam sertleşiyor bunun olması da haklıyken haksız yere düşmemize sebep olacağını da düşünmek ve buna göre hareket etmek zorunda olduğumuzu unutmamamız lazım. Tabiî ki herkes öfkeli üzgün eski ortamlarını eski mahallesini komşularını arıyor insan kurulu olan düzenlerimiz alt üst oldu 2.5 senedir göçebe bir hayat yaşıyoruz havaalanı mahallesi sakinlerinin hepsi ama her şeyi konuşarak kimseyi kırmadan incitmeden yaparsak cumhurbaşkanlığına kadar gider bu konu ve inanıyorum bunun gereğini sayın cumhur başkanımız R.Tayyib Erdoğan verir. Kentsel dönüşümü startını o verdi bu halka o sözü o verdiyse gereğini yapacağına sesimizi duyurmaya çalışmamız gereğinin yapılması için mücadeleye devam etmek zorundayız diye düşünüyorum. (sözlerimde siyasi yancılık yada adam kayırma yok lütfen bilinçli okuyalım)
 

CHP uyarmıştı!

CHP, Göksu’yu uyarmıştı. Vatandaşa ise bilgi vermişti. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne verilen dilekçe belediye başkanının ağzında sakız olmuştu. Göksu her platformda CHP bizi şikâyet etti diyordu. CHP planlara değil plan notlarına yaptığı itirazda ve verdikleri dilekçede aynen şunu söylemiştir. ‘’Bu plan notlarında oynayarak rant elde etmek istiyorsunuz, sizin yaptığınız ketsel dönüşüm değil rantsal dönüşümdür. Emsali arttırarak rantınızı yükseltmek istiyorsunuz. Hak sahipleriyle yaptığınız sözleşmeye uymayarak, başka yollara başvurup dört defa plan notu değiştirerek vatandaşın dairelerini küçültüp müteahhite ve kendinize kar amaçlı işler yapıyorsunuz. Buradan elde edilecek rantı hak sahiplerine dağıtmalısınız ‘’demişti. Ama halkın çıkarlarını düşünmeyen bu zihniyet, ne Üniversitenin ne Sivil Toplum Örgütlerinin ne de siyasi partilerin görüşünü almadan yaptıkları dönüşümün olacağı buydu.