Havaalanı Mahallesi TBMM'ye taşındı

Havaalanı Mahallesi TBMM

CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, TBBM Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesinde “Esenler’i Manhattan” yapacağım diyerek yola çıkan Esenler Belediye Başkanı Göksu’ya göndermeler y

.
  Havaalanı Mahallesi TBMM’ye taşındı
 
CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, TBBM Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesinde “Esenler’i Manhattan” yapacağım diyerek yola çıkan Esenler Belediye Başkanı Göksu’ya göndermeler yaparak araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
 
Haluk Eyidoğan, TBBM Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesi
İstanbul Esenler ilçesinin kentsel dönüşüm çalışması başlatılan mahallelerden biride Havaalanı Mahallesi’dir. Mahalle'nin içerisinde 8 bin kişinin yaşadığı 71 bin 821 metrekare (71,8 dönüm) yüzölçümlü bölümü, 6306 sayılı yasaya göre 7 Ekim 2012 tarihinde Resmi Gazete’de riskli alan ilan edilmiş bulunmaktadır.
 
Esenler Belediye Başkanı bu alanla ilgili olarak, “Esenler’i Manhattan yapacağız” ifadesini kullanmış, yıkılacak konutlar yerine yapılacak dairelerin 60–70 bin TL’ye mal edeceklerini beyan etmiştir. Belediye Başkanlığı’nın aynı açıklamasında projenin temellerinin Ocak 2013’te atılacağı, 71.821 metrekare arazide 49.000 metrekare yeşil alan olacağı, konut binalarının 20 katlı olacağı ve bu dönüşüm projesinin 30 ay sonra bitirileceği beyan edilmiştir. Bu süreçte Havaalanı mahallesinde , Esenler Belediyesine ait Esenler İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ESKON AŞ) tarafından yıkım ve dönüşüm işleri yürütülmüş ve hak sahipleri ile 7 Şubat 2013 tarihinden itibaren de sözleşmelerin imzalanması başlamıştır.
 
Vatandaş sözleşmeyi imzaladığı sırada imar planı yapılmamış olduğu anlaşılmaktadır
Hak sahipleri ile Esenler Belediyesi ve ESKON A.Ş arasında imzalanan sözleşmelerin içeriğine bakıldığında “zemin etütlerinin sonucunda ve imar durumuna göre blok kat sayılarında artış yapılacağı ve vaziyet planının hazırlanacağı“ belirtildiği görülmektedir. Bu ibareden vatandaşın sözleşmeyi imzaladığı sırada Belediye ve ESKON AŞ tarafından zemin etüdü ve o zeminin esas imar planı yapılmamış olduğu anlaşılmaktadır. Binaların temelinin altında nasıl bir zemin var, sağlam mı, bu zemine göre yerleşmeye uygunluk nasıl olacak, bu zemine göre nasıl bir imar olacak, bunlar bilinmemektedir.
 
“Kervan yolda düzeltilir”
Dönüşüm uygulaması öncesi teknik, sosyal ve ekonomik durum konusunda yeterli araştırma, inceleme yapılmadığı, hak sahiplerinin sözleşmeler öncesi toplu bilgilendirmesinin ve uzlaşma yönetim yaklaşımının düşünülmediği bu projede “Kervan yolda düzeltilir” anlayışıyla kara düzen bir dönüşüm uygulamasına gidilmiş, zemine ve mevcut binalara ait ayrıntılı etüd ve incelemeler olmadan bu mahalle riskli alan ilan edilmiştir.
 
Üç kez İmar Planı ve Plan Notu değişikliği yapılmış
Esenler Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm uygulaması süreciyle ile ilgili bir başka konu ise; sözleşmeler imzalandıktan sonra 14 Nisan 2013, 25 Haziran 2013 ve 16 Eylül 2013 tarihlerinde üç kez İmar Planı ve Plan Notu değişikliği yapılması ve bu plan değişiklikleri ile inşaat miktarının 54.000 metrekare arttırılması, ancak bu inşaat miktarı artışının hak sahiplerine yansıtılmayıp hak sahibi konut alanlarından kesinti yapılması ve mağduriyetlerin doğmasıdır.
 
Proje sürecinden inşaat alanlarındaki tapular Emlak Konut GYO’ya devredilmiş ve ESKON AŞ, Belediye ve Emlak Konut GYO arasında kar paylaşımı ve ortaklık sözleşmesi yapılmıştır. Basına yansıyan bilgilere göre dönüşüm alanında inşaat 3 etap halinde yapılacaktır. 1. ve 2. etap ihaleleri yapılmıştır. 2. Etaptaki 970 lüks konut maket üzerinden satışa çıkmıştır.
 
Havaalanı Mahallesi kentsel dönüşüm uygulamasının dayandırıldığı sözleşmenin 5. Maddesi’ne göre hak sahibi nasıl bir imar ve proje durumu ile karşılaşacağını, nasıl bir fiziksel mekan ve konutta yaşayacağını, ne kadar net metrekare hakkı olduğunu, konutların sosyal konut mu yoksa üst gelir grubu mu olacağını bilmemesidir.
 
Bu noktada, Belediye Başkanlığı, ESKON AŞ ve Emlak Konut GYO’nın hak sahiplerini ucu açık ve hak mahrumiyetine varan derecede hükümlerle dolu sözleşme ve ekleri, hangi sebeple olduğu bilinmeyen ve üç kez yapılan imar planı ve plan notu değişiklikleri, 3 etap halinde yapılacağı beyan edilen projenin lüks konut projesi olarak lanse edilen 2. etabın satışa çıkarılması, ilan edilen konut sayısı ve hak sahibi sayısındaki büyük farkın gösterdiği imar artışları ve “ESKON’un sebepsiz zenginleşmesi”, ve hak sahibini “yanıltma” derecesinde hak kaybına uğratmasının sebepleri ve sonuçlarının araştırılması ile TBMM İç Tüzüğü'nün 104. ve 105. Maddeleri ile Anayasa'nın 98. Maddesi gereğince Meclis araştırması açılmasını arz ederiz.