Harç zammına ilk tepki Kolektiflerden

Harç zammına ilk tepki Kolektiflerden

YÖK Başkanı Yusuf Ziya’nın “Okuldan atılma kalktı” diye ‘müjdelediği’,

 

 

 

 

 

www.7-24esenlerhaber.com

Gizli kapaklı harç zammı üniversiteliler tarafından protesto edildi. “Harç zammını yemeyeceğiz” diyen Kolektifler, Taksim’de AKP’ye ve YÖK’e ilk uyarı eylemini yaptılar

Yaz aylarında torba yasa ile geçirilen, öğrencinin 3 kere aynı dersi alması durumunda fazla para ödemesi uygulaması Öğrenci Kolektifleri tarafından protesto edildi. Gizli harç zammına ilk “hayır”ı duyuran Kolektifler, Taksim Tramvay Durağı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.



YÖK Başkanı Yusuf Ziya’nın “Okuldan atılma kalktı” diye ‘müjdelediği’, dönem başında Bakanlar Kurulu’nun “Bu sene harçlara zam yok” diye yaptığı açıklamaların ardından çıkan gizli harç uygulamasına karşı Kolektifler besteledikleri şarkılar ve yaptıkları tiyatronun ardından bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.
Yapılan açıklamada harç parasını ödeyemediği için üniversiteye kayıt yaptıramayan yüzlerce üniversiteli olduğu, harç parası nedeniyle intiharlar yaşandığı, yaz aylarında çok sayıda öğrencinin harç parasını çıkarmak için çalışmak zorunda kaldığı hatırlatıldı. Yaşanan mağduriyetlerin ve ölümlerin sorumlusunun Her fırsatta “bence eğitim paralı olmalıdır” diyen YÖK Başkanı ve AKP olduğu belirtildi.

Açıklamada 2009 yılında harçlara yapılmaya çalışılan %500 zam ve bu zamma karşı Kolektiflerin verdiği mücadelenin sonuç verdiği anımsatılarak şu sözlerle zam uygulamasını gündeme getiren yetkililer uyarıldı:
““Bizler eğitim parasız hale gelene kadar eğitim bir haktır demeye devam edeceğiz. Öğrencilerin alttan aldığı dersler için ekstra para isteyen bu uygulama derhal son bulmalıdır. Herkesin eğitim hakkından faydalanabilmesi için eğitimde kar mantığına son verilmeli, eğitim parasız hale getirilmelidir. Her türlü harç soygunu durdurulmalıdır.”

Açıklamanın ardından eylem sona erdi.



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı