Halkevleri ve Kolektifler Taksim'e yürüdü: İşçi sınıfına 1 Mayıs yasaklanamaz

Halkevleri ve Kolektifler Taksim

Halkevleri üyeleri sabah saat 9.00’da Harbiye’den Taksim Meydanı’na doğru “1 Mayıs alanı Taksim Meydanı”, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları ile yürüyüşe geçti. Taksim Meydanı Tali

Halkevleri ve Kolektifler Taksim’e yürüdü: İşçi sınıfına 1 Mayıs yasaklanamaz

Halkevleri üyeleri sabah saat 9.00’da Harbiye’den Taksim Meydanı’na doğru “1 Mayıs alanı Taksim Meydanı”, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları ile  yürüyüşe geçti. Taksim Meydanı Talimhane girişinde Halkevcilere Öğrenci Kolektifleri’nden üniversiteliler de katıldı. Taksim Meydanı Talimhane girişinde “Meydanlar işçi sınıfına yasaklanamaz” diye polis barikatına yüklenen eylemcilere polis saldırdı

 

İstanbul’da Halkevleri üyeleri saat 9.00’da Harbiye’den Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

“Bu ülkede devrimciler oldukça, emeğin hakları için mücadele edenler oldukça, doğanın talanına karşı mücadele edenler oldukça, çocuk tecavüzcülerine, gericilere karşı mücadele edenler oldukça 1 Mayıs yasaklanamaz” diyen Halkevciler “Yaşasın 1 Mayıs”, “İşte Taksim, işte 1 Mayıs”, “Taksim Meydanı 1 Mayıs alanı” sloganları ile yürüdü. Halkevcilerin önü Divan Otel hizasında polis tarafından kesildi.

1-mayis-he-taksim-2016

  • Burada konuşma yapan Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut “İşçi sınıfına meydanlar yasaklanamaz, açın meydanı” dedi. Karabulut, Taksim Meydanı yasaklanamaz, iktidar istediği gibi bizi teslim alamaz, şimdi açın burayı, biz Taksim Meydanı’na girelim. Katliamda yaşamını yitiren dostlarımızı analım. Türkiye biz bu katliamı protesto edemedikçe her gün yeni katliamların yaşandığı bir ülkeye dönüşüyor, iktidara sesleniyoruz eski katliamların hesabı sorulmalı yenileri engellenmelidir. Burada işçi sınıfı adına, halk adına temsili olarak eylem yapıyoruz, özgürlük isteyen, adalet isteyen, barışçıl bir eylem yapıyoruz. Burada bizlere uygulayacağınız şiddetin adı işkencedir. 1 Mayıs alanı Taksim Meydanı’dır. Eşitlik istiyoruz, özgürlük istiyoruz, laiklik istiyoruz” ifadelerini kullandı.

    he-polis

    Karabulut’un konuşmasının ardından kitle Taksim Meydanı’na yürümek için polis barikatına yüklendi. Polis tazyikli su ve copla saldırdı. TOMA dört bir yana tazyikli su sıktı, kimi zaman ters yöndeki çevik kuvveti kimi zaman gazetecileri hedef aldı.

    1-mayis-2016-he-saldiri

    Saldırının ardından yeniden ana caddeye çıkıldı. Halkevciler ve Öğrenci Kolektifi’nden üniversiteliler “1 Mayıs alanı Taksim meydanı”, “Direne direne kazanacağız” sloganları ile eylemi bitirdi.

    1-mayis-2016-he-saldiri-1
     

    Halkevleri: Taksim’i politik bir tutum olarak savunduk

    Halkevleri, 27 Nisan’da yaptığı açıklamada Taksim ve Sıhhiye başta olmak üzere kentlerin merkezi meydanlarında 1 Mayıs’ı ilerici emek ve meslek örgütleri ile birlikte kutlamayı politik bir tutum olarak savunduklarını, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlamayı “alan fetişizmi” gibi ithamlarla tartışılmasını yanlış bulduklarını açıklamıştı. Halkevleri, kitleselliğin de etkili olmanın da alandan bağımsız tartışılamayacağını katıldıkları her toplantıda öne sürdüklerini belirtirken başta politik merkezler olmak üzere muhalefet merkezlerinin süreci başarılı yönetememesinden dolayı Bakırköy (İstanbul) ve Kolej (Ankara) meydanlarının, ilerici emek örgütlerinin ağırlıklı tercihi olarak öne çıktığını ve Halkevleri olarak 1 Mayıs’ı etkilememek için, tartışmalara 1 Mayıs’a kadar son verdiklerini belirtmişti.



    • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
    • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
    • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli