HDP'yi Esenler uçurdu

HDP

Yeni kuşak haritalara göre HDP barajı 'emanet oy'larla geçmedi. İstanbul'da Bebek ve Nişantaşı değil; Esenler, Dilovası, Büyükçekmece gibi ilçeler HDP'yi uçurdu.

 
HDP’yi Esenler uçurdu
 
Yeni kuşak haritalara göre HDP barajı 'emanet oy'larla geçmedi. İstanbul'da Bebek ve Nişantaşı değil; Esenler, Dilovası, Büyükçekmece gibi ilçeler HDP'yi uçurdu.
 
7 Haziran seçim sonuçlarına göre hazırlanan yeni kuşak haritalar, AKP, CHP, MHP ve HDP’nin  ilçe düzeyindeki oy dağılımlarını göstererek 'emanet oy' kavramına açıklık getirdi. Buna göre HDP’nin emanet oylarla değil, Güneydoğu bölgesindeki seçmenin yaşadığı oy kaymasıyla barajı geçtiği görüldü.
 
Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi, 7 Haziran seçim sonuçlarını ilçeler itibariyle parti performansları üzerinden görselleştiren yeni kuşak haritalar geliştirdi. Kartografya ve veri madenciliği alanındaki gelişmelerden yararlanarak hazırlanan interaktif haritalar, 7 Haziran seçimleri ile ilgili daha hassas ve dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. Partilerin ülke genelindeki performanslarının ilçe düzeyinde okunmasını sağlayarak diğer haritalardan ayrılan yeni kuşak haritalar, katılımın ve geçersiz oyların ilçeler itibariyle dağılımını da gösterdiAKP, CHP, MHP ve HDP’nin performanslarını ilçe düzeyinde gösteren haritalar seçim sonrasında gündeme gelen 'emanet oy' kavramına da açıklık getirdi.
 
“HDP emanet oylarla barajı geçmedi”
 
Emanet oy kavramının demokratik bir söylem olmadığını belirten Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Güvenç, haritadaki verilere göre HDPnin emanet oylarla değil, Güneydoğu bölgesindeki seçmenin yaşadığı oy kaymasıyla barajı geçtiğini söyledi.


“Esenler, Güngören ve Bağcılar”
 
HDP’nin Bebek ve Nişantaşı’ndan birinci parti çıkmasının çok abartıldığını belirten Murat Güvenç, bu durumun nedenini 'gecekondu semtlerindeki gerçeği görememek' şeklinde yorumladı. HDP’nin İstanbul’daki başarısının çeper semtlerdeki oylardan kaynaklandığını söyleyen Murat Güvenç, "HDP;  Esenler, Güngören ve Bağcılar gibi semtlerden çok daha yüksek oranda oy aldı. Fakat Bebek ve Nişantaşı’ndan alınan oyları abartanlar, çeper semtlerdeki oy kaymasını gözden kaçırmak için Nispetiye Caddesi'ndeki 100 oyun hesabını yapıyor. 
 
Esenler’de ve Kadıköy’deki iki farklı profil
 
İl içi farklılaşmaların gösterildiği haritaları, bugüne kadar Türkiye’de kullanılmayan yeni bir teknikle hazırladıklarını söyleyen Prof. Dr. Murat Güvenç, "İstanbul'u il olarak haritaladığımız zaman genellikle hangi parti birinci çıktıysa tüm İstanbul o renge boyanır. İlçeler itibariyle baktığımızda ise Esenler, Beşiktaş, Adalar ve Kadıköy ile Gaziosmanpaşa ve Güngören’in aynı siyasi tercih profillerine sahip olmadığını görürüz" ifadelerini kullandı.





  • Cuma 27.2 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 29.3 ° / 20.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 22 ° / 18.2 ° Şiddetli yağmurlu