HARDALİYE' MİLLİ İÇECEK OLABİLİRDİ

HARDALİYE

Trakya Balkan Ve Rumeli Türkleri Kültür Ve Yardımlaşma Derneği Dernek Merkezi Esenler’de Dernek Lokali ise Güngören’de olan Esenler ve Güngören’i birleştiren bir dernek. Yani iki ilçenin Davu

“HARDALİYE” MİLLİ İÇECEK OLABİLİRDİ…

Esenler Dörtyol Cumhuriyet Meydanı Ramazan Etkinlikleri kapsamında Dernek Standları’nda yer alan ‘Trakya Balkan Ve Rumeli Türkleri Kültür Ve Yardımlaşma Derneği’ sunum ve tanıtımları ile meydana ayrı bir renk katıyor…

Trakya Balkan Ve Rumeli Türkleri Kültür Ve Yardımlaşma Derneği Dernek Merkezi Esenler’de Dernek Lokali ise Güngören’de olan Esenler ve Güngören’i birleştiren bir dernek. Yani iki ilçenin Davutpaşa ve Gençosman mahallelerinin birbirine sınır olduğu noktada kendine mekan edinmiş. Bin ikiyüz civarında bir üyeye sahip ve çoğunluğu Esenler’de yaşıyor.

Dernek başkanlığını 1971 yılında Kırklareli’nin Pınarhisar’ından Esenler’e göç eden Ethem Şenol yapıyor.

Başkan bu yılki ramazan etkinliklerinde bu güne kadar geçen günler için memnuniyetini dile getirdi ve şunları söyledi;

“Biz burada Trakya’nın bütün illerinden gelip, Balkanlardan gelip yerleşen ve artık Esenlerli olan kişileriz. Zaten standımıza ziyaret edenlere baktığınızda bunu göreceksiniz. Türkiye’nin her vilayetinden misafirlerimiz kardeşlerimiz dernek ismine bakmadan bize geliyorlar. Biz de her gelen misafirimize başta hardaliyemiz olmak üzere yöresel lezzetlerimizden ikram ederek gönüllerini alıyoruz mutlu olmalarını sağlıyoruz. Bir taraftan da yöre tanıtımımızı yapmış oluyoruz. Gelen gelmeyen tüm hemşerilerimiz sağ olsunlar.

Burada 652 yıllık Kırkpınarınmızla, 500 yıllık Hardaliyemizle, aynalı süpürgemizle, kokulu sabunlarımızla, badem ezmemiz ve devai misk lokumumuzla, kare kesimli bademli kavala kurabiyemizle bulunuyoruz. tüm hemşerilerimizi tüm Esenlerlileri özellikle hardaliyemizden tatmaya bekliyoruz.”

HARDALİYE NEDİR

Hardaliye Kırklareli’ne özgü olgunlaşmış üzümlerden elde edilen alkolsüz, buruk lezzette, içimi ferahlatıcı bölgesel karakteristik bir içecektir.

Mustafa Kemal ATATÜRK 20 Kasım 1930’da Kırklareli vilayetini ziyaretinde kendisine ikram edilen hardaliye hakkında şöyle der:

“Bunu milli bir içecek haline getiriniz.”

Ne yazık ki bölgede Ata’nın bu arzusu üzerine gereken ilgi gösterilememiştir. Senelerce birkaç kişi etrafında ev üretimi olarak varlığını sürdüren hardaliye, şu sıralar ciddi girişimlerle eski görkemli günlerine dönüyor.

Kırklareli’nin pek bilinmese de tarih boyunca bölgede bağcılık açısından önemli bir yeri vardır. Müslüman ve Türk ahali bağcılık etrafında gelişen sosyal ve kültürel yapıyı azınlıkların içki üretiminden ayrı, başka bir tarafından tutarak benimsemişler geliştirmeye çalışmışlardır. Hardaliye işte bu aşamada kendini gösterir.

Hardaliye olgun yaş üzümlerden hazırlanan bir içecektir. Bu sebeple eski dönemlerde son üzümlerden olan Papazkarası ve Pamit cinsi üzümler tercih edilmekteydi. Şimdi ise Cardinal ve Alphonse cinsi üzümler daha çok tercih ediliyor. Cabarnet, Cinsaut ve Öküzgözü cinsi üzümlerle de üretilme yoluna gidiliyor.



  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 5.3 ° / 0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı