Tarih: 04.05.2015 17:26

Görür: İstanbul depremi 7,2 büyüklüğünde olacak

Facebook Twitter Linked-in

 
Görür: İstanbul depremi 7,2 büyüklüğünde olacak
 
Nepal’in başkenti Katmandu’da önceki hafta meydana gelen 7,8’lik depremin ardından “deprem” kelimesi yeniden gündemimize girdi. 

Her büyük deprem sonrasında olduğu gibi Nepal felaketi sonrasında da İstanbul için olası deprem tahminleri yapılmaya devam ediyor.

Bunlardan en çarpıcı olanı ise 15 yıl boyunca Marmara Denizi’nde yürütülen deprem araştırmalarının başındaki isim olan Prof. Dr. Naci Görür’den geldi. “Deprem konusunda resmi organlar bizden fikir dahi almıyor” diyerek  İTÜ Maden Fakültesi’ndeki görevinden emekliye ayrılan Prof. Görür olası bir İstanbul depremi için çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Naci Görür Birgün Gazetesi’nden Ömür Şahin Keyif’e verdiği röportajda İstanbul’u bekleyen felaketi anlattı. İşte Görür’ün açıklamalarından çarpıcı bölümler.

İstanbul depreme tamamen hazır hale getirildi mi derseniz, tabii ki hayır
1999’dan bu yana bilim insanları olarak bizler, tehlikenin boyutunu, verebileceği hasarı, bu hasarı minimize etmek için ne yapılması gerektiğini, hatta depremin oluşabileceği zamanı dahi verdik. Marmara bölgesi en az 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyor. Bu deprem belki Adalar’ın güneyindeki fayda olur, belki Adalar ile Orta Marmara çukurluğu, Marmara Ereğlisi’nin güneyindeki o hat üzerinde olabilir. 7,2 deprem meydana geldiği takdirde İstanbul çok şiddetli şekilde etkilenebilir.

Çünkü İstanbul, yapı stokunun yüzde 60’ı mühendislik hizmeti görmemiş, deprem güvenliği olmadığı resmi ağızlarca söylenen bir kent. Bunun dışında yolları, altyapısı son derece gelişigüzel. İstanbul’un çok ciddi şekilde etkilenmesi üzerine de çalışmalar yapıldı zamanında; gerçi Boğaziçi Üniversitesi kayıp sayısını azaltıyor, bir ara 10 bin 15 binlere kadar indiler ama ben onun siyasi nedenlerden olduğunu düşünüyorum. 1999’dan sonra 30 sene içinde (eksi, artı 15) bir deprem beklendiği söylendi ve bu hâlâ geçerli.

17 Ağustos’tan sonra belki çok şey yapıldı. Ancak İstanbul depreme tamamen hazır hale getirildi mi derseniz, tabii ki hayır. Bu hiçbir şey yapılmadığı anlamına gelmez, bazı şeyler yapılıyor da ama bu yapılanlar nicel olarak yeterli değil. Resmi binalar, okullar, hastaneler güçlendirildi. Tamamı bitti mi? Hayır. İstanbul’da 1 milyon 600 bin bina var. Yüzde 60’ına çürük derseniz, yaklaşık 900-950 bin bina deprem güvenli değil, demiş olursunuz. Bu binaları bugünkü kentsel dönüşüm mantığıyla (lüks binalar yaparak) zaten güçlendirmeniz mümkün değil. Ne zaman ne de para yeter…

“EĞER İSTANBUL’DA DEPREM OLURSA…”
Biz boş arsaları, yeşil alanları yıkıp AVM’ler, binalar yapıyoruz… Belediyelerimiz sağ olsun, o amaçla çalışıyor… Hani toplanma sahaları? Peki hani acil yollar? Deprem olduğunda senin bulunduğun bölgenin acil kurtarma ekipleri hangileridir, sayıları nedir, nereden geleceklerdir? Diyelim sağ kurtuldun, nereye, kime başvuracaksın, hangi ekmek fırınından ekmek alacaksın? Böyle bir örgütlenme, bilgilendirme yok.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —