Göksu'ya ağır eleştiri ve sorular..!

Göksu

Gazeteesenler, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu’nun performans düşüklüğünü medya yoluyla kapatmaya çalıştığını iddia etti.

Göksu’ya ağır eleştiri ve sorular..!

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu’nun performans düşüklüğünü medya yoluyla kapatmaya çalıştığını iddia eden Gazeteesenler, Göksu’nun ziyaret ettiği siyasi partilerde de imar ile ilgili konulara vakıf insanların olmadığını ima etti.

Gazeteesenler’in “ESENLERDEKİ ASKERİ ALAN VE NAZIM İMAR PLANI” başlığı ile yayınladığı yazıda annen şu ifadelere yer verildi;

Belediye başkanı, askeri alanı Esenlere kazandırdı! Büyükşehir ve hükümet kendi partisinde olunca zaten olması gereken buydu. Esenlerin sınırlarında olan ve daha büyük parçasını daha önce başka ilçelere veren belediye yönetimi bu sefer hiç olmazsa kaybetmedi, buna seviniyoruz.

Askeri alanı almış olduk! Lakin iş bundan sonra başlıyor. Hukuki ve teknik meseleler önümüzde duruyor. Belediye başkanı bu zorlukları aşmak için çalışıyor mu bilmeyiz amma her zamanki tanıtım ve medyatik üslubu ile plan tanıtımına başladı.  Bu zamana kadar olan performansını analiz edersek teknik açıdan zayıf olduğunu söylemek hiç haksızlık olmaz oda bu eksikliğini tanıtım ve medya ilişkileri ve becerilerinin iyi olması sayesinde kapatmaya çalışıyor.

Hatta duyduk ki siyasi partilere bile destek olun, plan yapıyoruz gezilerine başlamış. Bu gezi kendi açısından zaman kazanma adına ve bir şey yapmış olma adına bir adım sayılabilir. Lakin gittiği yerlerde ne sorular soruldu yada gittiği yerlerde bu konuya vakıf kimseler var mı pek bilemiyoruz. Bu iş yine daha önceki imar plan çalışması gibi olacak. Belediye başkanı ben geldim anlattım sizden fikir çıkmadı diyecek!

Oralarda soruldu mu sorulacak mı bilemiyoruz. Biz buradan sormuş olalım:

Burada kafamıza takılan ilk soru şudur: Nazım İmar Planı (1/5000) yapmak ilçe belediyesinin görevi değildir. Yok ben işin önü açılsın diye yapıyorum diyorsanız adama yapman gereken, Uygulama İmar Planını (1/1000) tam yapamamışken, kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme gibi kavramları birbirine katmışken, Havaalanı ve Oruç Reis mahallelerinde kentsel dönüşüm adına yürüttüğün çalışmaları başka birimlere devredip tepkilerden kaçmaya çalışırken bu işe yönelmen biraz tuhaf değil mi demezler mi?

Biliyoruz bölge ve çevre imar planına uygunluğuna bakmayacaksınız! Ama uygulama imar planına hazırlık aşaması niteliği taşıyan nazım imar planı(1/5000) projeksiyonunuz nedir! Ortada yine dönümlük çok büyük park ve sayısı her seferinde değişen konut adedi ile imar planı hazırlanmayacaktır.

Arazi genel kullanımı, başlıca bölge tipleri, bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluğu, yapı yoğunluğu, ulaşım sistemi, yerleşim alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri neler olacaktır.

Alan sınırı nedir, plan verileri toplanmış mıdır; kurum görüşleri, arazi çalışmaları, mevcut yerden donatı alanları boşaltılacak ise bunların üzerindeki binalar ve binaların durumu nedir bunlar tespit edilmiş midir? Planlar arası kademeleme çalışması yapılmış mıdır?

Analiz ve sentez çalışması yapılmış mıdır? Taks ve kaks belirlenmiş midir? Arazinin mülkiyet durumu tam olarak nedir? Askeriye bunun karşılığında ne istemektedir, İBB ne isteyecektir? Esenler ve çevre yolların trafik yoğunluğu hepimizin malumu, yeni ulaşım zonları düşünülmüş müdür? Doğal eşik senteziniz nedir?

Planlama kararı verilip çizimlere başlanılmış mıdır?

İmar planları çeşitli kentsel işlevler arasında var olan yada sağlanabilecek olanaklar ölçüsünde en iyi çözüm yollarını bulmak, belde halkına iyi yaşama düzeni ve koşulları sağlamak amacıyla kentin kendine özgü yaşayış biçimi ve karakteri, nüfus, alan, hizmet ve yapı ilişkileri, yörenin gerek çevresiyle ve gerekse çeşitli alanları arasında olan bağlantılar göz önüne alınarak hazırlanır.

İmar planları kamu yararına olması gereken belgelerdir. Kamu yararı ise bir şehrin bütününü ilgilendiren bir konu olup, o şehrin yaşayan mülk sahiplerinin kişisel çıkarlarının toplamına indirgenemez.

Düzenleyici işlem niteliğindeki imar planları, plan hükümlerini açıklayıcı nitelikteki plan notları ile bir bütün olduğu gibi bu plan notları planın ayrılmaz bir parçası konumunda bulunması nedeniyle imar plan notu ile getirilen hükümlerin de imar planı gibi kesin ve yürütülmesi zorunlu bir düzenleyici işlem olarak idari davaya konu edilebileceği açıktır.

Planlama bütüncül bir süreçtir.

Bu süreç, plan ihtiyacının belirmesinden başlayıp, sorunların tanımlanması, ana hedef ve politikaların saptanması, seçeneklerin araştırılması ve test edilmesi, seçenekler arasında olası sonuçları göz önüne alınarak ve önceden saptanan hedefler doğrultusunda seçmeler yapılması, seçilen kararın uygulanması, ve uygulama sırasında beliren yeni durum ve değişkenler karşısında geriye dönüp başlangıç hedef ve seçeneklerinin yeniden düzenlenmesi ve uygulamanın bu doğrultuda sürmesi ile gerçekleşir.

Planlama süreci, bu aşamalarıyla dinamik bir özellik gösterir. Dinamizmi sağlayan öge, süreç ilerledikçe ortaya çıkan ayrıntılı bilgi ve yeni durumlar karşısında, geri-besleme mekanizması ile planlama faaliyetinin gerçek dünya ile bağıntısını sağlamaktır.

Bu çalışmalar yapıldı mı, bu kararlar alındı mı? Bunlar yapılmadan ne bilgilendirilmesi yapılıyor biz bir şey anlamadık. Anlayan beri gelsin.

Gazete Esenler