Göksu'nun, Esenlere Yapmak İstediği Kötülüğe Bakanlık Freni
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Esenler Tuna Mahallesinde yaptığı imar plan değişikliği bu sefer Esenlerin ve halkın yararına oldu. “Yumurta ada” olarak bilinen Tuna Mahallesindeki yerin yeni uygulanacak imar planı b&uu
ESENLER İLK DEFA İMAR PLAN DEĞİŞİKLİĞİNDE KARLI ÇIKTI… İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun kafasındaki “ucube” imar planını AKP’li eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve yerine gelen Bakan Murat Kurum yırttı attı… Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun Esenler Tuna Mahallesinde uygulamak istediği imar planına göre E:3.00 kat yüksekliği: Serbest ve TAKS:0.40 ve nüfus yoğunluğu artırılacaktı. Yani Esenler yaşanmaz bir kent iken bu planlara göre ise yaşanılmaz bir yer olacaktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının iptal ettiği ve yeni yaptığı imar planıyla yapılaşma koşulları düşürülerek E:1.50, MAKS TAKS:0.60, Y.Ençok: Z+6 KAT yapılaşma koşulları getirilerek büyük bir yanlış önlenmiş oldu ve Esenlerin hayrına ilk defa bir iş yapılmış oldu.
14.11.2013 tarih ve 17718 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Makam oluru ile onaylı Tuna Mahallesi Riskli Alana ilişkin 1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planı’nda planlama alanı kısmen Konut Alanı, kısmen Yeşil Alan, kısmen İlköğretim Tesis Alanı ve kısmende imar yolu olarak planlanmış oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 21/9/2012 tarihli ve 1323 sayılı yazısı üzerine, "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2. maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 24/9/2012 tarihinde kararlaştırılmıştır." ifadesi ile afet riskli alan olarak ilan edilmiştir.
Alan içerisinde ise konut alanı, eğitim alanı ve yeşil alan fiili kullanım olarak yer almaktadır. Planlama alanı, 2012/3791 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 07/10/2012 tarihli resmi gazetede İstanbul İli, Esenler İlçesi, Atışalan Havaalanı ve Atışalan Tuna mahalleleri sınırları içerisinde bulunan ve ekli krokiler ile listelerde sınır ve koordinatları gösterilen alanların riskli alan ilan edilmesi; BAKANLIK YATAY MİMARİ DEDİ – GÖKSU’NUN PLANINI BOZDU
Gerekçesi Söz konusu Tuna Mahallesi Riskli Alana ilişkin TAKS=0.40 E=3.00 H=Serbest yapılaşma koşulları yüksek katlı bir yapılaşma kurgusu ortaya koymaktadır. Yoğun bir yapılaşma dokusuna sahip olan ilçemiz içerisinde yoğunluğun azaltılması ve yapılaşmış çevre miktarının düşük tutulması önemli bir etmendir. Bu doğrultuda alandaki yoğunluğun azaltılması, yapı yüksekliklerinin düşürülmesi sonucunda bölgedeki yaşam kalitesinin artırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda yatay mimari kurgusunda daha ferah bir yerleşim dokusu ortaya koymak için alandaki yapılaşma değerleri düşürülerek Konut Alanı için MAKS TAKS=0.60 E=1.50 Y.En çok: Z+6 KAT olarak belirlenmiştir. Bu iki kanun ve ilgili maddelerden hareketle vatandaşların sosyal gereksinimlerine cevap vermek, Esenlerdeki riskli yapı stokunun güvenli yaşam alanlarına dönüştürülmesini sağlamak amacıyla Riskli Alanlara ilişkin planlama çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun amacı; “Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemek” olduğu ilgili yasada belirtilmiştir.
RANTA GEÇİT VERİLMEDİ - NÜFUS VE YAPI YOĞUNLUĞU AZALDILDI Sonuç...24.09.2012 tarihinde Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan riskli alan sınırının oluşturduğu yaklaşık 25165 m2’lik alana sahip olup, Konut Alanı, Yeşil Alan, İlköğretim Tesis Alanı ve imar yolu olarak planlanmıştır. Alanda yer alan Konut Alanı için Meri Uygulama İmar Planında E:3.00 Hmax:Serbest ve TAKS:0.40 olan yapılaşma koşulları düşürülerek E:1.50, MAKS TAKS:0.60, Y.Ençok: Z+6 KAT yapılaşma koşulları getirilmiş olup Planlama alanında yükseklik belirlenirken öncelikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının 13.01.2012 tarih ve 173 sayılı Meclis Kararı ile 12.09.2012 tarih ve 1823 Sayılı Meclis kararına uyulacaktır. Emsal değerindeki düşüş ile birlikte alan bütünündeki nüfus ve yapı yoğunluğu da önemli ölçüde azaltılacaktır. Belirtilen yapılaşma koşulları doğrultusunda planlama alanında yer alan Konut Alanında kişi başına düşen inşaat alanı miktarı 30m² olarak belirlenmiş ve bu doğrultuda planlama alanı nüfusu 710 kişi olarak hesaplanmıştır. Planlama alanındaki yoğunluk değeri ise 300 kişi/ha. Olarak hesaplanmıştır. Riskli alan sınırı içerisinde bulunan konut alanında uygulama, bakanlıkça uygun görülecek kentsel tasarım projesi doğrultusunda hazırlanarak, ilgili belediyesince onaylanacak avan projeye göre yapılacaktır.