Göksu, Yavuz Selim'de Hayır Diyebilir

Göksu, Yavuz Selim

Esenler Yavuz Selim Mahallesi Kentsel dönüşüm panelinde, mahallenin dünü bugünü ve geleceği konuşuldu. Panelin konukları Yüksek Mimar Vahap Toy ve Mahalle Muhtarı Recep Yavaş idi. panelin moderatörlü

Göksu, Yavuz Selim’de Hayır Diyebilir…
 
Esenler Yavuz Selim Mahallesi Kentsel dönüşüm panelinde, mahallenin dünü bugünü ve geleceği konuşuldu. Panelin konukları Yüksek Mimar Vahap Toy ve Mahalle Muhtarı Recep Yavaş idi. panelin moderatörlüğünü ise yerel gazeteci Erdoğan Aksu yaptı…

Esenler Yavuz Selim Mahallesi Kentsel dönüşümü henüz işin başında, proje aşamasında ama hak sahiplerinin bir türlü anlaşamaması işi uzattıkça uzatıyor.
Öyle ki; Belediye Başkanı mevcut yapı yoğunluğu, plan ve plan notlarını gözeterek 211 bin metrekare inşaat yapılabilir ifadesinde bulunmuştu. Yine plan notlarına göre %10 emsal dışı alan da katıldığında toplamda 231 bin metrekare inşaat alanı ortaya çıkıyordu. Başkan maliyeti de 450 milyon olarak söylemişti.
Panelde ise inşaat alanı 275 bin metrekare ve toplam proje maliyeti ise 700 milyon civarında olacağı dile getirildi.
Bu veriler doğrultusunda Belediye Başkanı’nın projeye hayır diyeceği düşünülüyor…
Mahalle halkının geniş bir katılımla, yoğun ilgi gösterdiği panelde, mahalleliler Mimar Toy’un çizdiği projeyi beğendiklerini söyleyerek, projenin Belediye Başkanı tarafından onaylanmasını istediler.
 
Mimar Vahap Toy konuşmasında; “Siz birleşmezseniz, Allah işinizi rast getirsin, ben size bir vizyon ve misyon verdim. Hakkımı da helal ediyorum, size bu projem hediyem olsun. Vereceğiniz kararlarda, her şeyi bilmeyebilirsiniz, ama bilmek hakkınız, muhakkak bir hukukçuya ve teknik adama danışın ve onlarla görüşün…” dedi.


Mimar Vahap Toy;”Bana muhtar geldiğinde kendilerine hiçbir karşılık beklemeksizin bir konsept hazırlayabileceğimi, ancak bu konseptin hukuki şartlara dayanması gerektiğini deklare ettim. Yaklaşık dört ay gibi bir zaman içinde Yavuz Selim Mahallesi’nin içinde bulunduğu Meri hukuk kurallarına göre neyi var, neyi yok, ne şekilde yapılaşmış, kök tapusu nedir? Bunların hepsini araştırdım. Sonra da bu temel konsept projeyi hazırladım. Bu ilk proje kesin değil, değişebilir de. Bu bir fikir ve neye göre fikir; burada ekonomik değeri yüksek, sosyal donatı alanı sağlamış, insanların yaşam alanlarının ne şekilde yukarı götürebilir fikriyle düşünerek hazırlanmış bir proje. Daha önemlisi burada yaşayan insanların ekonomik durumları sınırlı, bu insanlar bu işi kendi imkânları ile yapamayacaklarına göre yapacağımız proje kendi finansmanını sağlamak zorunda. Proje yapan bir meslek adamı müze amaçlı değil, yaşayan ve etrafa vizyon veren, ekonomisini sağlayan, istihdamını sağlayan, her türlü sosyal
donatısını çözen nitelikte bir proje hazırlamalı. 

Siz birleşmezseniz Allah işinizi rast getirsin, ben size bir vizyon ve misyon verdim. hakkımı da helal ediyorum. Hazırladığı proje size hediyem olsun. Vereceğiniz kararlarda, her şeyi bilmeyebilirsiniz, ama muhakkak bir teknik adama ve hukukçuya danışın ve onlarla görüşün.
Ben Belediye başkanı’na karşı değilim, ona söyledim, mesleğimde hatır ve gönüle dayalı hiç bir iş yapmadım. Hukuk ve yasalar bana ne diyorsa onu yaptım. Projemi meslek kurallarına uygun hazırlarım, sunarım. onu çürütecekseniz gerekçelerini ortaya koyarak çürütmelisiniz. Tüm Belediye Başkanları, Çevre ve Şehircilik Bakanı ve meslek erbabı olanlar bu anlayışta olmak zorundadır. Herkes el ele vermeli, aklımızı başımıza almalıyız. Yani sağlıklı, sosyal güvencesi olan kentlerde yaşamalıyız. Artık uluslar arası hukuka ve kurallara saygı duymalıyız.

“Bir koyundan bir post çıkar, iki post çıkmaz”
Anadolu’muzda bir söz var “Bir koyundan bir post çıkar”  iki post çıkar mı? Sen bir kere postu çıkarmışsın zaten, 64 bin m2 den 32 bin 500 m2 ye düşürmüşsün. Benden sana geçeni bedava alıyorsun. Hatta dedim ki 17’ye göre hesaplama yapalım, Esenler belediye başkanının da paraya ihtiyacı var, oda kamu için çalışıyor. Yani yatırımcılarla 17’ye göre konuşursan ve uygularsan içtekileri ihdas eder. 40 milyon dolara yakın parayı belediyenin kasasına yatırtırım. Biz de muhtarınızda iyi niyetliyiz. Bakın beni öyle bir sıkıştırdılar ki “Nisanda biter, her şeyimiz hazır” biz de emek verdik, masraf ettik, ciddi para harcadık. Bir proje yapıyorsanız her şeyi en başta düşünmelisiniz. Kira yardımı, o genel proje içinde çözülecek bir olaydır. Bunların hepsini düşünerek 700 milyon liralık maliyeti olan bir proje hazırladık. Bunun hedeflediği ciro bütçesi 2,5 milyar lira. Bunun %50’si size ait olan 1 milyar 200 milyon TL. Sorunların hepsi proje finansmanıyla çözülür. İnsanların kafalarında soru işareti bırakmadan ve huzur içinde yaşamlarını sağlamadan bu proje yapılmış ve çözülmüş sayılmaz. Proje her şeyi ile bir bütündür.

 “İnsanlar birileri tarafından aldatılmışsa sizde o insanları aldatamazsınız”
Mevcut yerimiz 32bin 600 m2 zemin üzerine oturuyor, yani bu proje 16 bin 100 m2 alan aktive sağlıyor. Belediye başkanı yeşil alan kalmayacak diyerek yanlış söylemlerde bulunuyor, harita mühendisi olduğunu biliyorum ama projenin detayına bakma zahmetinde bulunmamış. Benim amacım mevcut kullanılan alanın 2 katını elde edebilmektir bu veriyi bize mevcut plan ve yasa vermektedir. Burada kimseyi mağdur edemezsiniz, yani o insanlar birileri tarafından aldatılmışsa sizde o insanları aldatamazsınız.

Yasaların size verdiği haklara kimse mani olamaz”
Sizler öncelikle birlikte hareket etme konusunda karar vermelisiniz, sizlerin 275 bin metre kare alana ihtiyacınız var. Bu alanı sağlayacak kişiliğinizi ispat edin, göreceksiniz buraya her türlü garantiler verilecek ve yatırım yapılacak. Elinizde çok kıymetli bir malınız var ama birlikteliğiniz yok. Bu birlikteliği sağlamanın tek koşulu envanterinizi çıkarmaktır. onaylanmış bir projeye ihtiyacınız var.  Bakınız kimse yasadışı hareket edemez etmemeli. Yasaların size verdiği haklara kimse mani olamaz. Sizler yasa, kanun, plan ve plan yönetmenliğine uygun hareket ederseniz ne belediye başkanı nede başka birileri size izin vermiyoruz diyemez. Bir belediye başkanı ben izin vermiyorum diyemez. sizin muhatabınız İBB belediye başkanıdır. Evet, nüfus yoğunluğu artacak ama nüfus yoğunluğu ile orantılı olarak da donatı alanı artacak. Bakın buraya yeni bir nüfus gelmezse ve nüfus artmazsa bu proje kendini nasıl finanse edecek. Bu projede bloklar arası mesafe 50 metre olacak. Bu proje benzeri,  İstanbul’da bloklar arası mesafesi 50 metre olan bir yapılaşma yok.

“Başkan yalnızca metrekare konusunda yoğunluk olur diyor”
Yavuz Selim Mahalle Muhtarı Recep Yavaş konuşmasında; “benim bu işlerde şahsi hiçbir çıkarım yok. Ben bugün evimi satsam 1 milyon değeri var. Projeden sonra 4 milyon eder. Benim çıkarım bu…” dedi.
Yavaş; ” Yavuz Selim Mahallesi’nde şu an  6 dönüm olan yeşil alanımız bu proje uygulandıktan sonra ile 24 bin metrekareye çıkıyor. Yeşil alanımız dört kat artıyor. Bu projemiz kaliteli bir projedir ve güneş görmeyen bir daire bile olmayacak. Avan proje çıkmadan kimden ne kesileceğini söyleyemeyiz. Avan projenin yapılması için iş takibi gerekir. Yani belediyeden imar alınacak, kadastrodan çaplar alınacak. Proje onaylanmadan teknik arkadaşlarımızın incelemesinden geçecek, sonra bizim önümüze gelecek. Bakın avan projeye gelinceye kadar harcanacak para 6-7 milyon lira. Mahalleli olarak % 65 onay verirseniz bu proje onaylanacak.  Belediye başkanı izin vermiyor söylemi yanlış bir söylemdir. Başkan yalnızca metrekare konusunda yoğunluk olur diyor.
Biz 2/3’yi tamamlar ve vekâletler elimize gelirse mesele yok. Çünkü kanunlar yanımızda. Biz yasalara aykırı bir iş yapılmasına izin vermeyeceğiz. Hakkımız olanı istiyoruz ve hakkımızı sonuna kadar arayacağız…




  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı