Göksu Ormana Takıldı

Göksu Ormana Takıldı

Esenler Belediye Başkanı M. T. Göksu’nun ‘yeşil alanlarımız yok’ diye talep ettiği Göktürk Göletinin çevresindeki 56 hektarlık mesire alanını İBB yaptığı bir protokol ile Esenler’e tahsis ett


Göksu Ormana Takıldı…

Esenler Belediye Başkanı M. T. Göksu’nun ‘yeşil alanlarımız yok’ diye talep ettiği Göktürk Göletinin çevresindeki 56 hektarlık mesire alanını İBB yaptığı bir protokol ile Esenler’e tahsis etti. Sayıştay denetlemelerinde tahsisin yasalara aykırı olduğu belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Esenler Belediyesi arasında imzalanan ‘Ortak Hizmet Protokolü’nde yetki krizi yaşandı. Eyüp Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Göktürk Göletinin çevresindeki 56 hektarlık mesire alanının İBB tarafından 
Esenler Belediyesi'ne verilmesi Göktürk sakinlerinin tepkisine neden olurken, Büyük Şehir Belediyesinin bu uygulamanın da mevzuata uygun olmadığı ortaya çıktı.

Yapılan İhale Yok Sayıldı

Mülkiyeti Orman Bakanlığı'na ait arazinin İBB ile Esenler Belediyesi arasında imzalanan bir protokolle Esenler Belediyesi'ne tahsis edilmesinin yasalara uygun olmadığı yapılan Sayıştay denetlemesi ile ortaya çıktı. Sayıştay uzmanlarının incelemesi sonucunda, İBB'nin mülkiyetinde olmayan 56 hektarlık arazinin, daha önce İl Çevre Müdürlüğü'nce Esenler Belediyesi'ne ihale edildiğini, ancak S.S. Göktürk Sulama Köyü Kooperatifi tarafından açılan dava sonucunda, 
İstanbul 1. İdare Mahkemesi'nin söz konusu arsa ile ilgili İBB'yi yetkilendirdiğini belirtti, ihalenin yok hükmüne düştüğü kararını verdi.

5 yıllığına Esenler'e verilmişti

Göktürk belde sakinlerinin yıllarca kullandığı Göktürk Göleti ve çevresi, Göktürk Belde Belediye başkanlığının ısrarlı talebine karşın, belde halkının kullanımına açılmadı. Bu süre zarfında Esenler Belediyesi, ilçesinde yeterli yeşil alan ve piknik yeri olmadığı gerekçesiyle Esenlerden 50 km uzaklıktaki Göktürk Göleti çevresindeki 56 hektarlık alanın kendilerine tahsis edilmesini talep etmişlerdi. İBB, talebi uygun görerek, mülkiyeti Orman Bakanlığı'na ait olan ve tasarruf yetkisi kendisinde bulunan arazinin Esenler Belediyesi'ne tahsis edilmesi için 12.07.2013 tarih ve 2013/1581 sayılı meclis kararı çıkarttı. İBB, genel saha temizliği ve güvenliğin sağlanması kaydıyla Göktürk Göleti ve çevresindeki ormanlık alanın 5 yıl süre ile kullanım ve Tabiat Parkı'na giriş ücretini toplama yetkisini Esenler Belediyesi'ne verdi.

Sayıştay iptalini istedi

Yapılan düzenlemenin mevzuata aykırı olduğunun altını çizen Sayıştay uzmanlarınca, İBB'nin kendisine ait olmayan mülkiyet üzerinde tahsis kararı almasının mümkün olmayacağına değindi, işlemin iptalini istedi. Esenler Belediyesi'nin İl Çevre Müdürlüğü, ardından İBB ile yaptığı hukuki işlemlerin ikisinde de yasal sorun yaşanmış olması, Göktürk halkının mücadelesinin haklı olduğunu gösterdi.
 



  • Cuma 27.2 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 29.3 ° / 20.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 22 ° / 18.2 ° Şiddetli yağmurlu