Göksu, 6 Bölgenin Dönüşümünü Açıklarken Meydan Okudu

Göksu, 6 Bölgenin Dönüşümünü Açıklarken Meydan Okudu

Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu, muhalefetin uzun süreden beri meclis kürsüsünden Meclis Başkanı'na yaptıkları baskılar sonuç getirdi. Bu baskılar sonucunda Esenler’de kentsel dönüşüm y

Hüseyin Koç/7-24 Esenlerhaber


Göksu, 6. Bölgenin Dönüşümünü Açıklarken Meydan Okudu


Esenler belediye başkanı M.Tevfik Göksu,muhalefetin uzun süreden beri meclis kürsüsünden meclis başkanına yaptıkları baskılar sonuç getirdi. Bu baskılar sonucunda Esenler’de kentsel dönüşüm yapılan 6.bölgede uygulanan projeler hakkında Göksu Meclise bir buçuk saat sinevizyon gösterimiyle bilgi verdi.

Belediye Başkanı Meclis Üyelerine daha önce bilgi vereceğini tarihi belirtmeden ansızın meclise gelip bilgi vermesi hazırlıksız olan meclis üyelerini ters köşeye yatırdı. Ocak ayının meclis oturumunda sunum yapan belediye başkanı “Kentsel dönüşüm konusunda hangi bilgiyi isterseniz vermeye hazırım. Bu işleri yapmak için yürek ister o yürek de bizde var” diyerek adeta meydan okudu...

Göksu konuştu muhalif meclis üyeleri ise şaşkınlıklarını kafa sallayarak öylemi böylemi diye soru sordular. Alternatif projeleri olmayan muhalefet meclis üyeleri bir varlık gösterememesi hazır olmadıklarını sergiledi.

Herkes kentsel dönüşüm uzmanı olmuş
Göksu, ” Kentsel dönüşüm söylendiğinde bizim toplumumuz; Ya Doktor oluyor, ya Avukat yâda hoca oluyor. Her şeyi biliyor Tıp fakülteleri, İlahiyat fakülteleri sanki boşuna açılmış. Özellikle herkes kentsel dönüşüm uzmanı olmuş. Hâlbuki kentsel dönüşüm hassas bir konudur. Ben seçimlerde bu konuyu ağzıma hiç almadım.


Altı bölgede dönüşüme devam ediyoruz
Bakınız Tuğrul Bey ESKON çok büyük kar yapıyor diyor. Esenler kentsel dönüşüm konusunda Türkiye de bir numaradır. Altı bölgede dönüşüme devam ediyoruz. Ama bugün ben kentsel dönüşüme başlıyorum dediğiniz an kazmaya vurmaya başladığınız süre en az 2 yıldır. Çünkü bu 2 yıl sürecinde 11. Aşamalı işi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Biz bu çalışmaları 3 perspektifte yapıyoruz. Kamu destekli, bireysel ve TOKİ destekli perspektif çalışmaladır. Şuan da yürüttüğüm kentsel dönüşüm çalışmaları kamu desteklidir. Bunun haricinde özel bir çalışma yürütmüyoruz. Çalışmalarımızı Kamu, İBB, TOKİ ile yapıyoruz. Bu çalışmalarda Havaalanı Mahallesi en önemlisi olan Havaalanı mahallesini bakanlar kurulu kararı ile Riskli alan ilan etmiş oluyoruz.
Tuna Mahallesi, bakanlar kurulu kararı ile riskli alan edilmiş. Turgutreis mahallesi, bu mahallesinde herhangi bir kentsel dönüşüm uygulanması uygulanmamış. Sadece İBB ve ilçe belediyesinin kanun hükmüyle yapılan bir çalışmadır. Çiftehavuzlar Mahallesi, gecekondu alanı ilan edilmiş. Hem büyük şehirden hemde Esenler belediyesinden dönüşüm için geçmiş bir alandır. Ancak burası riskli alan ilan edilmesi durumunda kamu kaynaklarından yaralanma imkânını yakalayacağız. Dörtyol meydan projesi bu bölge riskli alan ilan edilmiş ve burası için farklı uygulama düşünüyoruz.

Tabusu var toprağı yok komik bir durumla karşı karşıyayız
Gelelim Havaalanı mahallesine 72.000 m2 alan tek katlıdan altı katlıya kadar binalar var. Lejantta burada konut, işyeri, camii ve okul var.254 binanın olduğu bu mahallede 1225 adette bağımsız bölüm var.% 95 tarla vasfında olan bu bölgede mühendislik hizmeti almadan plansız ruhsatsız binalar yapılmış.15.000 m2 boş arsası,13.000 m2. Kayıp arsa var.72.000 m2 tabusuz bir alan görüyoruz. Tabusu var toprağı yok komik bir durumla karşı karşıyayız. Vatandaş dan topladığımız inşaat alanı 125.000 m2 ama vatandaşa vereceğimiz yer tutarı ise; 191.000 m2 tekeden süt çıkarıyoruz.6-7.000 m2 kayıp arsa var. Ödediğimiz toplam para 9,5 trilyon buraya 85.000m2 otopark yapacağız.1447 daire vatandaşa vereceğiz. Toplam inşaat alanı 250.000 m2 335.000 m2 inşaat yapılacak. Bu işi yapacak şirkete de 100.000 m2 kalıyor. İnşaatlar bitince 40.000 m2 yeşil alana kavuşacağız.Biz bunları söyledik vatandaşın %50 sözleşme yapmadan yerini boşaltı.


Kim istiyorsa bu şartlarda burayı isteyene vermeye hazırız
Göksu meclis üyelerine dönerek meydan okurcasına “kim istiyorsa bu şartlarda burayı isteyene vermeye hazırız” dedi. Planlar hazır kim gelirse vereyim.250.trilyon para bulmamız lazım. Vatandaşa toplamda91 m2 yer veriyoruz.+25 m2 otopark veriyoruz. Herkese kendi yerinde daire vereceğiz.

İfraz yaparsanız karşınıza borç çıkacak.
Tuna mahallesi riskli ilan ettiğimiz mahalledir.354 konut var.26500m2 bir alanda dönüşüm yapacağız. Yaklaşık 20.000m2 kayıp arsa var. toplam inşaat 34.000 m2 emsal 1-75 binalar perişan her an yıkılabilir. İmar veremiyoruz mülkiyet sorunu var. İfraz yaparsanız karşınıza borç çıkacak. Bunun üzerine bakanlar kurulu kararıyla burayı riskli alan ilan ettik. Yaptığımız çalışmalar neticesinde plan aşamasına geldik. Ortalama 0,2 çekerek herkesin dairesine daire vereceğiz.24 ay sonra konutla bitecek. Su basmanları bitince vatandaşın tabularını vereceğiz. Bu süre zarfında ise hak sahiplerinin kiralarını vereceğiz.


Vatandaşlara da dairenize daire vereceğiz sözünü verdik.
Oruçreis, burası bir kamulaştırma projesiydi.72.000 alanda 1910 konut var. Yaklaşık 17.000m2 kayıp arsa var. Kamulaştırma için131 trilyon tl ödedik. Burada insanlara tabularını vermek çok kolay ancak biz böyle yapmadık kentsel dönüşüm alanı yaptık. Vatandaşlara da dairenize daire vereceğiz sözünü verdik.
Oruçreis’te şuana kadar 262 konu yaptık. Buranın dışında yer isteyenlere isterlerse daha fazlasını vererek imkânlar sağlayacağız. Burayı TOKİ yapıyor biliyorsunuz TOKİ yurt çapında inşaatlar yapıyor. İsteyen memleketinden de yer alabilir. Hemen yan tarafta bu projeye dahil olmak isteyen vatandaşlarımız oldu bizde kabul ettik. Bunların yerlerinin toplamı 20.000 m2 buluyor.

Burada bizim geliştirdiğimiz metot uyguluyoruz
Turgutreiste isene afet dönüşümüne göre nede kentsel dönüşüm yasasına uyuyor. Burada bizim geliştirdiğimiz metot uyguluyoruz. Burası tamamen hazineye ait bir yerdi. İnsanlar burayı boşaltmak istemiyorlardı. İBB devrettik onlarda buradaki insanlara 3.triyon enkaz bedeli ödeyerek boşalttılar. Ve 8800 m2 arsa üretildi. İBB buraya 288 konut yaptı.


Lafla peynir gemisi yürümez
Hemen yan taraftaki yeri boşaltıyor.20 000 m2 lik site yapıyorlar. İçinde otoparkı var emsalde 0.80.lafla peynir gemisi yürümez. Buyurun icraat burada. Bu konutları teslim ediyoruz. Bundan sonra parsel parsel dönüşüm yapacağız. Zaten halkın %78 kentsel dönüşüm istiyor. Yapılan bu işler kamu kaynağı ile yapılıyor. Esenlerde binaları en az %85 20 yıllık dokunsan yıkılıyor. Gidin havaalanı mahallesindeki manzaraya bakın. Altı katlı bina kepçenin dokunmasıyla 20 dakika da yıkılıyor.

Geçenlerde yanıma gelen CHP eski meclis üyeleri insanlar mağdur olduklarını söylüyorlar
Mağduriyet yok. Geçenlerde yanıma gelen CHP eski meclis üyeleri insanlar mağdur olduklarını söylüyorlar. Bende siz muhalefetsiniz tabii ki öyle söyleyecekler. Vatandaşlar parsellerini birleştirerek binamızı yenileyin söylerlerse kabul ederiz. Hem de maliyetine bize 10 yılda parasını ödemek şartıyla. Yalnız binalarına riskli yapı ruhsatı lamaları gerekiyor. Bu risk raporunu veren kurumdan biriyiz. Evet, riskli binaları yıkıyoruz. Yenisini yapıyoruz. hemde maliyet fiyatına.


5.000 m2 toplayanlara 15 kat imar vereceğiz

Esenlerin otopark sorunu var.1/1000 planlarımız, İBB. Bazı bölgelerde imar artışı istedik. Bu imar planları geldikten sonra 5.000 m2 toplayanlara 15 kat imar vereceğiz. Dairelerinizi teslim ettikten sonra o imar artışlarından gelenide biz yaparsak maliyetinden düşeriz. Esenlerde dönüşüm yapmak isteyip de yapamıyorum diyen bir Allahın kulu olamaz. Biz kentsel dönüşümü hayat kurtarmak için yapıyoruz. Başka riskli alanlarımız var ama proje üreterek fazla sıkıntıya girmek istemiyoruz. Bu bahsi geçen yerlerin dışında şuanda herhangi bir dönüşüm yapmıyoruz. Ve dönüşüm yaptığımız yerde komple bir mahalleyi riskli alan ilan etmiyoruz. Tespit ettiğimiz yerleri kentsel dönüşüm alanı ilan ediyoruz. Otoban kenarlarında ise binaları yıkıyoruz. Yeşil alan yapıyoruz.
Belediye olarak tüm haklarımız vatandaş lehine kullanacağız
Çiftehavuzlar Mahallesi;%65’i hazine yeri projemiz 850 daireden oluşuyor. Bu alanın mülkiyet hakkı ise TOKİ’ye geçti burada dönüşüme dahil olan 1850 daire var alan ise 85.000 m2 bu alanda hazine arazi üzerinde oturanlara enkaz bedeli ödeyeceğiz ve bunları ayrı bir statüye tabii tutacağız. Ama kendi yerlerinde oturanlara bire bir dairelerine daire vereceğiz. Belediye olarak tüm haklarımız vatandaş lehine kullanacağız. Ayriyeten Yıldız Teknik Üniversitesine ait 13.000 m2 yer var TÖKİ buraya 6 trilyon ödedi ve projesini yaptı. Burada fazla konut üretmiş olacağız. Fazla konutları ise ya Mimarsinan Mahallesi veya Ninehatun mahallesinin nefes alması için taşıma yapacağız. Tüm bu çalışmaları yürüten 50 kişilik ekibimiz var.

Bize KİPTAŞ’ın taşeronu diyenler var
Dörtyol Cumhuriyet Meydan projesi vatandaşla sözleşmelerin %88 bitti. Burada 3 büyük parsel sahibi var. Bu proje alanı içerisinde CHP binası da bulunuyor. AKP ilçe binasının karşısındaki alanla birlikte dönüşüm yapılacak alan 50000 m2 buluyor. Henüz bakanlar kurulundan geçmedi. Burayı da 0,80 ile KİPTAŞ yapıyor. Bize KİPTAŞ’ın taşeronu diyenler var. Evet, biz KİPTAŞ’ın taşeronuyuz. Burada KİPTAŞ 10 Milyon kar edecek. KİPTAŞ’la sözleşme yaptık ettiği karla Esenler'e okul yapacak.
Son söz olarak Belediye Başkanı Esenler adına kim konuşuyorsa şunu bilsinler ki Esenler'i yönetenler onlardan çok Esenler'in çıkarını düşünenlerdir diyerek konuşmasını bitirdi.



  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli