Gezi Parkı- İstanbul Sözleşmesi- Naci Ağbal- Bir Acayip İktidar

Gezi Parkı- İstanbul Sözleşmesi- Naci Ağbal- Bir Acayip İktidar

Gezi Parkı’nın bulunduğu ve Hazine’ye ait olan arazi Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün talebiyle İmar İskan Bakanlığı tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi. 2 gü

Gezi Parkı’nın mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınarak, Sultan Beyazıt Vakfı’na devredildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, “2008’de yapılan 5737 sayılı Vakıflar Kanunu’nun 30. Maddesi gereğince İnönü Meydanı 751 ada 1, 2 ve 3 parsel, Cumhuriyet mevkii 751 ada 4 parselin mülkiyeti, ‘Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na geçti” denildi.

Devir işleminin 12 Mart 2021 tarihi ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nden Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne tescil edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

2008’de yapılan kanuni düzenleme ‘Vakıf yoluyla meydana gelip, her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idareler, köy ve tüzel kişiliğin mülkiyetine geçmiş Vakıf Kültür Varlıkları Mazbut Vakfına Devrolunur’ ibaresi yasa ile kanunlaştırılmıştır. Bu kapsamda, 2008’den 2019’a kadar 647 eser, 2019’dan bu yana ise yine 367 eser Vakfına dönüştürülmüştür. Mülkiyeti vakıf olup da Vakfına rücu edilmeyenlerin ise çalışmaları devam etmektedir.

Devir işlemleri ise Vakıflar Kanunu 30. maddesine dayandırıldı.

Vakıflar Kanunu 30. Maddesi ise şöyle:

“Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur.”

İBB’DEN AÇIKLAMA YOK

Konuyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne henüz resmi bir bildirimde bulunulmadığı öğrenildi. Bu nedenle de İBB’den bir açıklama yapılmadı.

Mücella Yapıcı: “Bu bir rezillik”

Konuyla ilgili JurnalTr’ye konuşan Mücella Yapıcı şunları söyledi:

 

Konuyla ilgili henüz derinlemesine bir bilgimiz yok ama bu bir rezillik. Bunu İBB herhalde yargıya taşıyacaktır. Tutup da kendi ortasında ve sürekli İBB’den hizmet alması gereken bir park alanının Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesinde akıl ve mantık aranmaz. Ne yapmaya çalıştıklarını anlamıyorum. Umarım yine siyasi iradenin bir gündem değiştirme ya da gündemi bulandırma oyunu değildir



  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli