Geri Dönüşüm'de Emek Sömürüsüne Devam

Geri Dönüşüm

Esenler Belediyesinin özel bir şirket tarafından işletilen Geri dönüşüm tesislerinin yöneticileri bu sefer çekçek adı verilen çuvallı arabalarla çöplerden bazı atık maddeleri toplayarak ge&

Geri Dönüşüm’de Emek Sömürüsüne Devam…
Esenler Belediyesinin özel bir şirket tarafından işletilen Geri dönüşüm tesislerinin yöneticileri bu sefer çekçek adı verilen çuvallı arabalarla çöplerden bazı atık maddeleri toplayarak geçimini sağlayan vatandaşlara karşı şiddet kullandığı, haberi Esenlerin gündemine oturdu.

Geri dönüşüm tesislerinin yöneticileri kamuoyunda çek çekçi olarak bilinen kağıt toplayan şahıslara yapılan hukuksuzluk her türlü işkenceye varan davranış sergilemeleri kamuoyunda tepkilere neden oldu. Haksız davranış ve tutum sergileyen Geri dönüşüm tesislerinin yöneticileri isimleri verilerek yapılan şiddeti çalışan personel yerel gazeteye açıklamada bulundu. 

Gazetemiz daha önce Uyarmıştı
Bu iddialara Esenler kamuoyunun ne cevap vereceği merakla beklenirken, 22.08.2014 tarihinde gazetemizde çıkan bir haberde İstanbul Geri Dönüşüm hakkında ucuz ve yapancı işçi çalıştırdığı iddiasında bulunmuştuk.CHP Esenler Belediye Meclis Üyeleri bu konu hakkında belediye meclisine yazılı önerge vererek kamuoyunu bilgilendirmiştiler.
Esenler Belediyesinin özel bir şirketi İstanbul Geri Dönüşümün yöneticileri Müdür Tuncay Engin Kaya, şefler İsmail Avcı ve İsmail Aydın’ın şiddet operasyonu 1.Haber gazetesi tarafından yapılan haberde şöyle yer verildi.
 
“Geri Dönüşüm” çeteye dönüştü!
Esenler Belediyesi’nin Geri Dönüşüm tesislerinde görevli memurların, çekçek adı verilen çuvallı arabalarla çöplerden bazı atık maddeleri toplayarak geçimini sağlayan vatandaşlara karşı şiddet kullandığı, darp ettiği, çekçeklerini ellerinden tehditle aldığı, isteyene ücret karşılığında geri verdiği ileri sürüldü. Geri dönüşüm elemanlarının bu işi yaparken arabalarına polis süsü verdiği, kendilerini de polis olarak tanıtıp kimlik kontrolü yaptıkları iddia edildi.

Esenler Belediyesi’ne bağlı Geri Dönüşüm Tesisleri’nde çalışan bazı görevlilerin, Müdür Tuncay Engin Kaya’nın talimatı ve şefler İsmail Avcı ve İsmail Aydın’ın organizasyonu ile çöplerden atık madde toplayan vatandaşlara karşı tehditle ve darp ederek tam bir şiddet operasyonu yürüttükleri ileri sürüldü. Geri Dönüşüm’de görevli kişilerin, çekçek gaspında, araçlarına sivil polis aracı süsü verdikleri, kendilerini polis olarak tanıtıp kimlik kontrolü yaptıkları, yabancı uyruklu olup çöp toplayan kişilere karşı şiddet kullandıkları, ellerinden çekçeklerini aldıkları, isteyene de ücret mukabili geri satıldığı gelen iddialar arasında.
Esenler Belediyesi Geri Dönüşüm tesislerinde çevre koruma motorize elemanı olarak işe başlayan Ayhan Sarıkaya, konu ile ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, işe başladıktan kısa bir süre sonra çekçek operasyonlarına katıldığını, her şeye yakından tanıklık yaptığını, yapılanın doğru olmadığına inandığı için bu tür operasyonlara katılmadığını, bu sebeble de şefinin talimatı ile iş akdinin feshedildiğini anlattı.
Vicdanları sızlatan olayların canlı tanıkları, gazetemize bakın neler anlattılar:

AYHAN SARIKAYA
“Ben Esenler Belediyesi geri dönüşüm tesislerinde 1.5 ay önce çevre koruma motorize olarak işe başladım. İşe başladıktan 15 gün sonra “Çekçek operasyonu” diye bir uygulama olduğunu öğrendim. Neyin ne olduğunu bilmiyordum. Operasyona çıktığımızda sivil polis arabası süsü verilmiş gri renkli, Ford connect marka araba vardı. Bu araçta polis sireni, çakar, ayrıca araç telsiz bulunuyordu. Şefimiz İsmail Avcı kullandığı bu araç ile polis gibi davranarak çekçek ile ekmeğini kazanmaya çalışan kişilerin üzerine sürüyor ve yollarını kesiyorlardı.

Hatta bazı zamanlarda bu araç ile giderken yolda gördükleri şahıslara, kendilerini polis diye tanıtarak kimlik soruyorlardı. Genelde yabancı uyruklu olan 7-8 kişiyi küçük bir arabanın içerisine zorla ve darp ederek sokuyorlardı. Bize de “Türk olanlara ve çekçek işiyle uğraşanlara çok fazla bulaşmayın, onlar bize karşı saldırı yapabilirler” diye telkinde bulunuyorlardı.
Arabaya darp ederek aldıkları şahısları Yıldız Teknik Üniversitesi kampüsünün bulunduğu tarafta tenha yerlerde, tekrar darp ederek indiriyorlardı. El koydukları çekçek arabalarını kamyona yükleyip merkeze yolluyorlardı. Ayrıca zorla gasp ettikleri çekçek araçlarını isteyene 100 TL karşılığında geri iade ediyorlardı. Bu çekçek sahiplerini diğer motorize ekipleri de dövüyorlardı.
Bir defasında bana “Sen de vur!” dediler ama, ben de onlara “Adamların çekçeklerini aldınız, neden döveyim? Sizin yaptığınız insanlığa sığmaz” dedim. “Bir daha beni böyle bir olayın içerisine sokmayın, ben gelmem” dedim.
Bu sözlerimden sonra şefimiz İsmail Avcı bana dönerek “Seninle sonra görüşeceğiz” dedi. Bu olayın üzerinden birkaç gün geçmişti ki ben Esenler Sondurak’da özel bir araç ile tartışma yaşadım ve tartışma kavgaya dönüştü. Bunu mazeret olarak ileri sürdüler, benim çekçek operasyonuna katılmadığım için iş akdimi sona erdirdiler.

Bu işi yöneten Geri Dönüşüm Müdürü Tuncay Enginkaya’dır. Müdür Enginkaya operasyonda olanlara talimat veriyor ve onun talimatları ile şef İsmail Avcı ve diğer şef İsmail Aydın işleri organize ediyorlar. Hepsi bu olaylardan haberdar ve organize olarak yapıyorlar.
Bunların yaptığı resmen gasptır. Kendilerine polis süsü vererek garibanların çekçeklerini gasp ediyorlar ve zorla döverek ekmek teknelerini ellerinden alıyorlar. Çekçekleri isteyene para ile geri satıyorlar. Bunların yaptığı insanlıkla bağdaşmaz.”

VEYSİ BÜYÜK
“Bizi kendi sokağımıza mahallemize sokmuyorlar. Ben 20 yıldır bu işi burada yapıyorum. ‘Buralarda sizi görmeyeceğiz’ diyorlar. Biz ekmeğimizi çöpten topluyoruz. Bana ‘Esenleri terk et’ diyorlar. Ardakaşımız Ayhan Sarıkaya’nın söyledikleri tamamıyla doğrudur. Benim Hüseyin Aydın’ın evinin karşısında dükkanım vardı. Bana gelip ‘Burayı kapatıyoruz’ dediler. Ben de ‘Devlet isterse kapatırım’ dedim ama 15 gün sonra benim dükkanımı kendi himayelerine geçirdiler. Biz ülkemizi seviyoruz. 15 Temmuz’da bizler sokaktaydık. Benim bir çok gazi akrabam var, bizler bu ülke için ölürüz. Ama insanların ekmeğini zor kullanarak elinden almak, çekçekine el koymak hiç yakışmıyor.”

EYÜP TUNÇ
“Diğer arkadaşlarımıza yaptıkları gibi bana da aynı muameleyi yapıyorlar. Bize Psikolojik şiddet uyguluyorlar. Bunları bize yapanlar İsmail Aydın ve Caner Altun’dur. Kendilerine “Biz bu iş den ekmeğimizi kazanıyoruz’ diyorum Onlar da bana ‘Git hırsızlık yap, cinayet işle, ne halin varsa gör! ama sakın Esenler’e gelme’ diyorlar. Sürekli bizi bir yerlerde sıkıştırıyorlar ve Esenler’den gitmemizi istiyorlar. Biz ekmeğimizi bu şekilde, çöpten kazanıyoruz, neden bizim ekmeğimiz ile oynuyorlar?”

CHP Meclis Üyeleri Belediye Tesisleri İşletenlerini Uyardı!
22.08.2014 tarihinde gazetemizde çıkan haber
http://www.gazeteesenler.com/Haber/Yerel-Haber/22082014/Belediye-Tesisleri-Isletenlerini-Uyardi.php