Gerçek İşsizlik Oranı: Yüzde 15.45

Gerçek İşsizlik Oranı: Yüzde 15.45

DİSK-Ar, TÜİK tarafından Kasım ayına ilişkin olarak açıklanan yüzde 9.4′lük işsizlik oranının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

7-24EsenlerHaber/HaberMerkezi


Gerçek İşsizlik Oranı: Yüzde 15.45

DİSK-Ar, TÜİK tarafından Kasım ayına ilişkin olarak açıklanan yüzde 9.4′lük işsizlik oranının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Kasım ayına ilişkin olarak açıkladığı yüzde 9.4′lük işsizlik oranının doğru olmadığını açıkladı. DİSK-Ar’ın hazırladığı rapora göre, Türkiye’deki gerçek işsizlik oranı yüzde 15.45. Buna bağlı olarak işsiz sayısının da 2 milyon 600 bin olmadığını açıklayan DİSK-Ar, Türkiye’deki işsizlerin sayısının 4 milyon 621 bin olduğunu ifade etti. DİSK-Ar, eksik ve yetersiz istihdam göz önüne alındığında işsizlik oranının yüzde 18.62′ye dayandığını açıklayarak, toplam işsiz sayısının 5 buçuk milyonu geçtiğini belirtti.

Kadınlar kayıt dışı ve güvencesiz çalıştırılıyor

DİSK-Ar’ın açıkladığı rapora göre, kadınlar çalışma hayatında en dezavantajlı kesimi oluşturuyor. Kadınların kayıt dışı istihdamı düşünüldüğünde işgücüne katılım oranının kadınlar için yüzde 30.2 düzeyinde gerçekleştiğine vurgu yapılan raporda, 2011 yılının Kasım ayına göre işgücüne katılım oranının puanı 1.9 artarken, kayıt dışı çalışan kadınların ise bir yıl öncekine 132 bin kişi arttığı tespit edildi. Raporun dikkat çeken bir başka noktası da aktif nüfus göz önüne alındığında her üç kadından sadece birinin istihdam edilmesi. Yüksekokul ve üniversite mezunu kadınlarda işsizlik oranı yüzde 16.6. Bu oran, yüksek okul ve üniversite mezunu erkeklerdeki işsizlik oranının iki katından daha fazla.

Raporda, 853 bin işsiz gence karşı 563 bin çalışmaya hazır ancak çeşitli sebeplerle iş aramayan genç bulunduğu belirtilirken, eksik ve yetersiz istihdam edilenlerle birlikte genç işsizliğinin yüzde 30.8′e ulaştığı ifade edildi.

Güvencesizli
k yaygınlaşıyor

Güvencesiz çalışmanın hızla yaygınlaştığına da dikkat çekilen raporda, 2009 yılı Kasım dönemi ile karşılaştırıldığında geçici ve güvencesiz çalışanların sayısının yüzde 38 oranında artarak, 1 milyon 511 binden, 2 milyon 2 milyon 85 bine yükseldiği açıklandı.
Raporda, Türkiye’de aktif nüfus içindeki her iki kişiden birinin çalışmadığı ifade edilirken, işgücüne katılım oranının yüzde 50.7 düzeyinde olduğuna dikkat çekildi.





  • Salı 15.5 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 20.2 ° / 8.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21.1 ° / 10.9 ° Güneşli