Yargıtay’ın ‘aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamaz’ kararına rağmen vatandaş cebinden çıkacak paranın azalmasını bekleyen vatandaş, son gelen faturalarla büyük şok yaşadı.
Gelen Faturalar İsyan Ettirdi!
Yargıtay’ın ‘aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamaz’ kararına rağmen vatandaş cebinden çıkacak paranın azalmasını bekleyen vatandaş, son gelen faturalarla büyük şok yaşadı.
Vatandaş, fatura mağduru oldu. Yargıtay’ın “aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamaz” kararına rağmen vatandaş cebinden çıkacak paranın azalmasını beklerken, son gelen faturalarla büyük hayal kırıklığı uğradı. Ocak ayına kıyasla neredeyse 5 katı artış gösteren faturalarla karşılaşan vatandaşlar çareyi Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmakta buldu. Bazı abonelere 500 ile 1300 TL arasında elektrik ve doğalgaz faturası geldi. Neredeyse ev kirasına eş değer fatura tutarlarını gören vatandaşlar isyan etti. Vatandaşlar, emekli maaşının faturalara bile yetmediğini ifade ettiler.
Aile Bütçesine Yıkım
Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, kayıp-kaçakla ilgili Yargıtay kararından sonra her kafadan bir ses çıktığına dikkat çekti. Deniz, “İlgili bakan, tüketiciye bu durumla ilgili daha doyurucu bir açıklama yapmalı. Çünkü bu faturalar aile bütçeleri için bir yıkımdır” dedi. Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük ise, elektrik dağıtımının özelleştirilmesinin daha ekonomik ve tüketiciler lehine olacağını düşündüklerini, ancak gelinen süreçte durumun tüketicilerin aleyhine geliştiğini kaydetti. Küçük, “Bazı dağıtım şirketleri, faturalandırma gün sayısını artırdığını, bu nedenle yüksek rakamlar geldiğini söylüyor. Bu doğru olabilir. Ancak bunun dışında tüketicilerin kafasında dağıtım şirketlerinin bugüne kadar faturada göstermediği kayıp-kaçak bedellerinin yansıtıldığına dair şüpheler de var. Birim fiyatına ve tüketim miktarına bakıyoruz ama faturalarda yüzde 80 artış sağlayacak bir farklılık yok. Dolayısıyla yetkililerin çıkıp, bu faturaların niçin arttığını doğru bir şekilde vatandaşlara açıklamaları lazım” diye konuştu.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ise elektrik bedellerinin esnafa yüksek tarifeden uygulandığını kaydetti. Palandöken, “Yüksek tarife imalat girdilerinde maliyeti yükseltiyor” şeklinde konuştu.
Kayıp-kaçakla 5.2 milyar lira çaldılar
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2012 yılında 5 bölge için 3 yıllık kayıp ve kaçak hedeflerini yükseltmesinin sadece 2015 yılında hanelere 1.6 milyar liralık yük getirdiğine dikkat çekti. EMO’dan yapılan açıklamada, “Yapılan hesaplamaya göre, Türkiye tüketiminin yaklaşık 5’te 1’ini gerçekleştiren hane kullanıcılarından, son 3 yılda toplam 5.2 milyar TL’lik kayıp ve kaçak bedeli tahsil edildi” denildi.