Meslek örgütlerinin "Karaköy ölüm projesi" olarak adlandırdığı "Galataport" projesi için için yıl sonunda ihale ilanı verilmesi planlanıyor. Otoyollar için de 31 Ekim'de nihai teklif
Hüseyin Koç /7-24esenlerhaber
Galataport 'Ölüm Projesi'
Meslek örgütlerinin "Karaköy ölüm projesi" olarak adlandırdığı "Galataport" projesi için için yıl sonunda ihale ilanı verilmesi planlanıyor. Otoyollar için de 31 Ekim'de nihai teklifler alınacak.
ANKARA- Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, yıl sonuna doğru "Galataport" olarak bilinen projede ihale ilanına çıkmayı düşündüklerini bildirdi. Meslek örgütleri, proje için "Karaköy Ölüm Projesi" diyor.
DAVALIK KRUVAZİYER PROJESİ
Cumhuriyet tarihinde 1984 yılından bugüne kadar yapılan özelleştirmenin yüzde 80'inin 2003'ten sonra gerçekleştirildiğini söyleyen Aksu, ihale aşamasındaolan İzmir Kruvaziyer Limanı'nın "uluslararası piyasalarda yabancı ve Avrupalı zengin turistlerin gelip Türkiye'de döviz kazandırıcı harcamalarda bulunabilecekleri bir yapıda faaliyetini yürütebilecek şekilde özelleştirmeyi düşündüklerini" anlattı. Aksu, İzmir Limanı'nı ikiye böldüklerini, kruvaziyer limanı olan kısmın ihaleyle özelleştirileceğini, şu anda ihale ilanının da yayınlanmış durumda olduğunu kaydetti.
DEPREM ALANINA AVM
İzmirlilerin depremde toplanma merkezi olan Alsancak Stadı'nın yıkılarak yerine yapılması planlanan Alsancak Kruvaziyer Limanı projesi kapsamında AVM yapılması da düşünülüyor. Meslek örgütleri ve Büyükşehir Belediyesi ise projenin bazı kısımlarına itiraz ediyor. Belediye, AVM yapılmasına olanak sağlayan planının yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açmaya hazırlanıyordu.
GALATAPORT ÖLÜM PROJESİ
Aksu, "Galataport" olarak bilinen projede de ilgili kuruluşlarla görüştüklerini, son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Anıtlar Yüksek Kurulunun görüşlerini aldıklarını belirterek, ''Bu görüşler çerçevesinde hem çevreye uyumlu oradaki bölgede hem sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini yansıtan toplumu da kucaklayan bir proje olarak bu yıl sonuna doğru Galataport olarak bilinen projeyi de ihale ilanına çıkmayı düşünüyoruz'' dedi.
Bu bölgenin "hem Türkiye'nin hem Avrupa'nın en önemli cazibe merkezlerinden bir tanesi" olacağını savunan Aksu, "oradaki antrepolardan bir tanesini de Mimar Sinan Üniversitesi'ne tahsis ettiklerini, burasının da bir müze olacağını, kültür merkezi ve cazibe merkezi olarak bölgeye değer katacağını" anlattı.
PROJE BİTİNCE KARAKÖY NASIL OLACAK?
Meslek örgütleri ve uzmanların görüşlerine göre; Galataport projesiyle İstanbul'un kimliğini oluşturan, tarihinin ve tarihsel görünümünün en önemli mekanlarından olan Karaköy'ün yıkılıp yerine dev alışveriş merkezleri ve 5 yıldızlı oteller yapılacağı belirtiliyor.
Projeyle Karaköy Meydan'dan Tophane'ye kadar olan 1200 metrelik sahil şeridi, sermaye gruplarına 50 yıllığına kiralanacak.
Meslek örgütleri ve uzmanlar neden projeye karşı olduklarını ise şöyle açıklıyor:
-Bu proje ile İstanbul'un Eminönü - Karaköy bölgesinin tarihi görünümü, sonsuza dek yok olacak.
-Tarihi görünümün yerini, çelik - cam karışımı çirkin görünümü dev alışveriş merkezleri ve oteller alacak. İnşa edilecek ve yeniden düzenlenecek olan binalarda hiç bir tarihi doku uyumu aranmayacak. Onun yerine çelik kafes yapılı çirkin modern mimari alacak.
-Bu önemli bölge, burayı kiralayan kişinin malı olacak, ve kamuya kapalı olacak. İstanbul'un kalbinde 1200 metrelik sahil şeridi halka kapalı olacak ve otel, alışveriş merkezi vegemi limanı olacak.
-Karaköy'ün önünü, Salı Pazarı ve Tophane'ye kadar 1200 metre boyunca baştan başa yüksek binalar ve dev gemiler kapatacak. Karaköy ve arkasındaki herşey bu dev duvarın arkasında kalacak, bölgenin deniz ve su ile ilgisi kalmayacak. Sahilin önünü, insan ile deniz arasını çirkin bir sur kapatacak.
KÖPRÜ VE OTOYOLLAR DA GÜNDEMDE
Gündemde, köprü ve otoyolların özelleştirilmesi de var. Otoyollarla ilgili olarak 31 Ekim'de nihai teklifleri alacaklarını, bu yıl içerisinde özelleştirme ihalesinin tamamlanmasını beklediklerini söyleyen Aksu, 25 yıllık bir işletme hakkı verileceğini ifade etti.
Şu anda 2 bin kilometrelik mevcut otoyol ile 2 boğaz köprüsünün bulunduğunu ifade eden Aksu, "bu yatırımların da bir an önce özel sektör eliyle yapılmasını kamunun da bu yatırımların yapılmasına ve fiyatlandırmasına nezaret etmesini öngören bir modelle işletme hakkının devredilmesini" planladıklarını belirtti.
Avrupa ve Uzak Doğu'dan otoyol özelleştirmesine yoğun ilgi olduğunu ifade eden Aksu, böylelikle köprü ve otoyolların bakım ve onarımı dahil bütün maliyetlerini özel sektör tarafından yapılacağını, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bu faaliyetleri denetleyeceğini belirtti.
Aksu, şöyle devam etti: ''Otoyol işletmeciliğinin uluslararası standartları var. O standartlara uygun bir şekilde bu yatırımların ve bakım onarımların yapılması tamamen özel sektör kuruluşunun elinde olacak. Bunların yapılmaması halinde de özel sektöre büyük yaptırımları ve büyük cezaları olacak. Örneğin belli yerlerde aydınlatmanın yapılması, yol güvenliğinin yapılması gerekiyor, bakım onarım yapılırken güvenlik şeritlerinin iyi oluşturulması gerekiyor.
ÖZELLEŞTİRMEDE ÖNCELİKLİ HEDEFLER
ÇAYKUR, BOTAŞ, PTT gibi diğer kuruluşlarla da ilgili de alınmış herhangi bir kararın olmadığı söyleyen Aksu, "Bizim öncelikli hedefimiz elektrik üretim tesislerinin özelleştirilmesi, otoyolların özelleştirilmesi, belirlenen limanların özelleştirilmesi, dağıtım şirketlerinden ihaleleri iptal edilen şirketlerin özelleştirilmesi'' dedi. Aksu, yıl sonuna doğru daha büyük çaplı elektrik üretim santrallerinin özelleştirilmelerine de başlamış olacaklarını kaydetti.